TOP 5 – Valencia, stad van de sinaasappels

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje. Deze prachtige stad ligt aan de Middellandse zee en telt bijna 800.000 inwoners. Voor €100 vloog ik met KLM in 2,5 uur van Schiphol naar Valencia Airport (VLC).

1. De sfeer en het straatbeeld

De sfeer in Valencia is net als in de prachtige stad Sevilla relaxed. Hoewel er zeker toeristen in Valencia zijn, voel je dat niet wanneer je op straat loopt. Valencia heeft afwisselende wijken. Iedere wijk ziet er anders uit. Met alle mooie gebouwen en palm- en sinaasappelbomen is Valencia enorm fotogeniek. Op citytrip gaan in februari is trouwens helemaal geen slecht idee. Tijdens mijn bezoek was het er gemiddeld 22 graden.

In Valencia wordt de siësta trouw nageleefd. Internationale winkelketens en grote winkelcentra blijven gewoon open, maar de kleinere winkels en lokale ondernemingen sluiten tussen 14:00 en 16:00/17:00 uur. Het avondleven start dan ook een stuk later dan in Nederland. Restaurants openen rond een uur of 20:00.

2. Jamón Jamón en überhaupt het eten

Jamón Jamón is een klein Spaans restaurant dat ligt in de wijk El Carmen, één van de gezelligste wijken van Valencia. Verwacht lekker eten, goede wijn en fijne service. Ik ging voor het tasting menu, wat absoluut een aanrader is! De eerste gang is een plankje met Spaanse hammen en kaas. Hierna werden tapas, het hoofdmenu en dessert geserveerd. Als je niet van bloedworst houdt, geef dat aan het begin dan even aan. Dan houden ze daar rekening mee bij de eerste gang. Jamón Jamón is een geliefd restaurant. Zorg dat je van tevoren even reserveert, want ze zitten iedere avond vol.

Fijne eetplekjes voor de vegetariërs onder ons zijn RawCoco (lunch) en restaurant Copenhagen. Niet typisch Spaans, wel heel fijne menu’s!

3. Fietsen door het Turia-park

Een bezoek aan het Turia Park mag zeker niet ontbreken wanneer je in Valencia bent. Deze drooggelegde rivier van 9 kilometer slingert van het zuiden naar het noorden van de stad. Doordat het park een aantal meters lager ligt dan de rest van de stad, worden veel omgevingsgeluiden geblokt. Je waant je daardoor in een oase van rust. Wanneer je een fiets huurt, kun je ongehinderd van zuid naar noord (of andersom) fietsen. Onderweg zie je prachtige bloemen, mooie bomen en sportende locals. Google even op de dichtstbijzijnde fietsenverhuur, want die zijn er zijn er genoeg!

4. Het strand

Valencia ligt aan de Middellandse Zee en heeft een fijn zandstrand. Bus 19 bracht ons er in een twintigtal minuten naartoe. Een enkeltje kost €1,50. Verschillende blogs tippen de strandtent La Mas Bonita. Ik heb de strandtent gezien, maar er stond een lange wachtrij voor de ingang. Aangezien ik geen zin had om in de rij te staan, ben ik ergens anders gaan zitten. Restaurante Almas is prima wanneer je op zoek bent naar een simpele uitsmijter, maar nee.. ik heb wel eens beter gegeten. Het strand daarentegen is zeker een aanrader. Heerlijk om je citytrip af te sluiten met een (mid)dag aan de Spaanse costa.

5. Opera House Valencia B&B

Op zoek naar een luxe, comfortabel en betaalbaar verblijf in Valencia? Dan is Opera House Valencia B&B zeker een aanrader! Alle kamers hebben een eigen badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd bij het Panateria. Daar krijg je een simpel ontbijt, maar daar staat tegenover dat je in de B&B onbeperkt gebruik kunt maken van de koffiemachine, fruit, water en frisdrank in de lounge. De eigenaresse is een lieve vrouw die haar best doet jou een zo comfortabel mogelijk verblijf te geven. Voor €30 maakten wij gebruik van de luchthavenshuttle. Ietwat aan de dure kant, maar daarmee werden we door de eigenaresse en haar man om middernacht opgehaald in hun eigen auto. Terwijl we naar de B&B reden, kregen we uitgebreid uitleg over de stad.

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen

3 comments