Dorpsherberg de Roskam – met de leukste huiskamer van de Veluwe

We vallen met de deur in huis: noem het woord herberg en onze oren zijn gespitst. Want een herberg herbergt in dit geval zoveel meer dan alleen het feitelijke eten & slapen. Deze herberg geeft een gevoel van gezelligheid, een plek waar je wilt zijn, waar het rumoerig is, waar gedronken en gegeten wordt en iedereen de hele dag in- en uit loopt. Ja, dat is een herberg. Niks ouderwets, maar precies die spot waar het huiskamergevoel je omarmt. Of je nou alleen bent óf met anderen. Wij vonden die plek in Nunspeet, op de Veluwe: welkom bij Dorpsherberg de Roskam.

Dorpsherberg de Roskam

Een vrolijke dame met weelderige krullen (waar menig mens jaloers op is) fladdert door het café en restaurant van de Roskam. Het gaat niet om haar, benoemt ze een paar keer, maar wel om de Roskam en iedereen die er werkt. Een mooie vleug bescheidenheid maar uiteindelijk is en blijft Anna wel de eigenaresse van de Dorpsherberg. En stiekem vinden we dat er ook wel helemaal bij horen, want ze is er echt niet altijd (maar vaak wel) en lang niet altijd in beeld (maar soms wel), haar aanwezigheid geeft toch net dat extra stuk sjeu aan deze plek. Want zonder Anna (en kornuiten) was er geen Dorpsherberg de Roskam. En laten we eerlijk zijn, Nunspeet had zo’n plek toch wel heel hard nodig (onze ongezouten mening).

Vanaf de buitenkant is de Dorpsherberg al een genot voor het oog, van binnen is het ongekend aantrekkelijk. Dorspherberg de Roskam is een plek met een verhaal en heeft vele eigenaren en uitbaters gekend. Maar het belangrijkste: het is in 2018 gekocht door Anna en in oude glorie hersteld. Dat had zo moeten zijn, want Anna heeft overal en nergens gewoond (en gewerkt), maar kwam weer terug naar haar roots en zorgde ervoor dat dit historische pand weer net zo straalt als het ooit al deed.

Ontdek nu alle droomplekjes van Reistop5

Herberg-achtig fijn

Geen hoge drempel of opzitten hier, maar soepeltjes aanschuiven aan de stamtafel of in de serre. Robuuste meubels, een knoepers van een bar waar je het liefste de hele dag drankjes drinkt, rotan stoelen (we still love), een overload aan bloemen en kaarsen en prachtige kunst dienen als decor voor je ontbijt, koffie, lunch, borrel of diner. Want yes oh yes, de Roskam is zo’n plek waar je de hele dag binnen kunt komen. In openingstijden checken zijn we sowieso niet zo goed en is hier gelukkig niet nodig.

Slapen & eten combineren op de juiste manier blijkt een lastig iets. Want meestal ben je beter in het één of beter in het ander. We prijzen onszelf gelukkig dat we wel vaker de krenten in de pap vinden en de Roskam in het rijtje van o.a. de Stadsherberg Alphen thuis hoort. Daar waar zowel de kamers als het restaurant forse punten scoren.

De 10 kamers die je hier vindt zijn op dezelfde manier ingericht maar ieder uniek in z’n soort. Knappe natuurtinten, fantastische bedden van Coco-mat (en die mogen benoemd worden!), een fijne regendouche, uitzicht op de daktuin óf de monumentale dorpskerk en soms met een oud balkenplafond. Het verschil zit ‘m in de Deluxe kamers en Charme kamers en dat je mag kiezen is dan wel weer heel leuk.

Is het dan enkel lof en glorie over de Roskam? Nou, eigenlijk wel. Het is wat het is, deze plek is top en wij zullen er komende zomer zonder twijfel regelmatig neerstrijken op het terras. En kom je nou van iets verder, dan blijf je dus ook slapen.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen