• Menu
  • Menu
Chios Griekenland

Chios Griekenland: tips voor een fantastisch verblijf op dit eiland

Chios heeft vele authentieke dorpjes en “Grieksblauwe” baaitjes. Toch is een groot gedeelte van de Chioten niet geïnteresseerd in het massatoerisme. Chios is een eiland dat ook zonder toerisme nog een hartslag heeft. Het heeft een bruisende hoofdstad met hippe koffietentjes, maar ook dorpspleintjes waar de Griekse mannen hele dagen aan een Freddo espresso lurken. Ik kwam bij toeval, tijdens mijn reis door Griekenland, op Chios. Ik ging voor een week en bleef uiteindelijk twee weken. Ik heb nog niet eens alles gezien en gedaan, maar mijn top 5 was al vol. 

Verblijf bij Sideratos Apartments op Chios

Direct aan het strand van Karfas bevinden zich de luxeappartementen van de familie Sideratos. Karfas is ideaal gelegen: dichtbij het vliegveld van en de bruisende hoofdstad van Chios. Én het heeft een mooi zandstrand! Elke ochtend zat ik op mijn zonnige balkon waar ik een bakje yoghurt met kiwi weg lepelde. Dit paleis wordt gerund door de Nederlandse Cindy (superleuke vrouw!) die al ruim 24 jaar in Griekenland woont en vloeiend Grieks spreekt. In de zomer woont zij met haar Griekse man en zoontje op hetzelfde terrein en als je geluk hebt word je uitgenodigd voor een overdadige Griekse barbecue. Maar hoe heerlijk dat je ook gewoon op z’n Nederlands de uitnodiging af kunt wijzen en je broccoli kunt opzetten in je stijlvolle appartement. 

Vliegen naar Chios doe je via Athene. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want in die stad is zo ontzettend veel te doen dat je daar gelijk een paar dagen kunt blijven hangen.

Huur een auto (bij N.Kovas)

Chios heeft heel veel te bieden, maar je hebt hier echt een auto nodig. Ik ben op veel eilanden geweest in Griekenland en vaak zagen de wegen eruit alsof er net een aardbeving was geweest. Of het waren smalle bergweggetjes en je had het idee dat je elk moment het ravijn in kon rijden. De wegen op Chios zijn opvallend mooi en breed en ze brengen je langs prachtige vergezichten. Ik was vaak de enige op de weg en kon zo gemakkelijk langs de kant stoppen om met mijn boterham in mijn hand te gaan koekeloeren. Ik heb mijn auto op Chios gehuurd bij N.Kovas. Ze zijn via sociale media gemakkelijk te bereiken en bij aankomst op het vliegveld staan ze je op te wachten om de auto persoonlijk te overhandigen. Makkelijker kan niet! En als je plannen wijzigen dan stuur je toch gewoon een “Whatsappje”.

Als Indiana Jones Moni Moundon ontdekken

Ik houd van verlaten gebouwen. Het liefst moeten het halve ruïnes zijn. Het verhaal over een vervallen klooster met een klein kerkje met muurschilderingen sprak mij meteen aan. De ruïne staat boven op een berg met uitzicht over een vallei. Bij aankomst was de poort gesloten, maar het telefoonnummer van een dorpsbewoner hing duidelijk in het zicht. Even later liep ik, met een “kleine geitenhoeder” uit het naastgelegen dorp, de binnenplaats van het klooster op.

De deur van het kerkje werd ontgrendeld en ik voelde mij als Indiana Jones jr. Het was alsof ik als eerste een voet over de drempel zette nadat de deur eeuwenlang dicht was gebleven. De muurschilderingen stopten niet bij het plafond en ik stond met open mond in het midden van de kerk. Tot mijn spijt had ik niets bij me voor de kleine man die dit sprookjesachtige bezoek mogelijk maakte. Wel zette ik hem thuis af in het dorp dat uit acht krappe huisjes bestond. Toen hij van de bijrijdersstoel afsprong en de deur dicht gooide viel het wel wat tegen dat hij geen elfjesglitter in de lucht gooide. 

Volissos

Chios heeft vele authentieke dorpjes die de moeite waard zijn. Verwacht geen dorpen vol met souvenirwinkeltjes, maar wel met mooie kerkjes en pleintjes. Eén daarvan was de grote verrassing. Mede doordat dit dorp totaal uit de richting van de anderen lag. Het ligt in het Noord-westen, dicht bij het spannende klooster van Moundon (voorgaande tip). Volissos is niet groot, maar maakte wel een grote indruk op mij. Het dorp is gebouwd tegen een berg en bestaat uit een mix van prachtig gerenoveerd (te huur!) en enkele vervallen huisjes. Ook de “ruines” lijken door een decorbouwer gepositioneerd. Aan het begin van het dorp is een klein koffietentje met prachtig uitzicht. De koffie was heerlijk, maar beter breng je je eigen lunch mee. Nooit gedacht dat zo’n klein dorp mij zo lang bezig kon houden. 

Dol op de Griekse eilanden? Dan vind je Kreta of Corfu misschien ook wel wat. Of wat dacht je zeilen langs de Cycladen?

Lunchen als een Griek in Lagkada

Lagkada heeft een schattige haven met uitzicht op het idyllische eilandje Inousses en voorheen kwamen de Turken hier ook naartoe gevaren voor een feestje. Het voelde heel vertrouwd Grieks met zijn smalle straatjes en boulevard. Het zou niet misstaan als hoofdstad van een piepklein Grieks eilandje. Aan de boulevard bevinden zich een aantal gezellige taverna’s met de bekende terrassen. En om de hoek is weliswaar een soort van “little Venice”. Na mijn gesmikkel en gelurk ben ik nog even gaan dwalen door de smalle straatjes vol bloemenpracht en maakte nog wat selfies voor het witte kerkje. Dit is een plek om het typische Griekse eilandgevoel te ervaren. Maar dan écht op z’n Grieks!

Chios Griekenland

Op de hoogte blijven van de avonturen van Wesley / Grieksblauw? Volg hem dan via Instagram.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hanzesteden hotel indenatuur indestad nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Grieksblauw

'Wesley is een verhalenverteller en is onrustig. Hij zit niet graag te lang in dezelfde omgeving en gaat dan ook graag op ontdekkingstocht. Griekenland met haar meer dan 3000 eilandjes biedt hiervoor het ideale speelveld. De laatste 3 jaar reist hij meerdere malen per jaar af naar zijn lievelingsland. Daar gaat hij op zoek naar verrassende plekken met de blauwste baaitjes en lokale geheimen met een spannend verhaal. Regelmatig hoorde hij dat mensen nog nooit naar dit prachtige land zijn geweest of alleen naar de bekende toeristentrekpleisters. Hij ziet het als zijn missie om Nederland te laten zien dat Griekenland het ideale vakantieland is.'

Bekijk alle artikelen