5 originele tips voor je stedentrip naar Athene

Vele jaren voor Christus vestigden zich de eerste mensen op de 156 meter hoge tafelberg Akropolis. Ooit een slim gekozen woonplek, nu het boegbeeld van Athene. Deze plek, vlakbij zee, met een kilometers ver uitzicht wordt nu jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Maar Athene heeft veel meer te bieden dan alleen de Akropolis.

Heb jij een trip gepland naar cultuurmetropool Athene? Lucky you! Athene was voor mij één grote verassing. In deze blog vind je originele tips voor je bezoekje aan Athene.

Ps: vergeet niet de Time To Momo Athene reisgids aan te schaffen, daar heb ik veel leuke ideeën uit gehaald!

time to momo athene reisgids

Fietstour langs de hoogtepunten van Athene

We zijn en blijven Nederlanders en ontdekken de meeste steden het liefste op de stalen ros toch? Op die manier kan je in minder tijd namelijk veel meer zien. Heel leuk om een fiets te huren en lekker op ontdekkingstocht te gaan. Toch zijn er twee belangrijke sidenotes voor het huren van een fiets in Athene: ga met een gids en kies voor een elektrische fiets.

Wanneer je met een gids op pad gaat leer je veel meer over de historie van Athene. Daarnaast weet een gids de leukste plekjes te vinden en kennen ze de beste geheimen van een stad. Zo vertelde onze gids bijvoorbeeld over de spectaculaire wisseling van de wacht en de grote hoeveelheid toeristen die daar op af komen. Hij wist ons mee te nemen naar een andere plek met minder toeristen en een waanzinnig uitzicht op de wisseling, die hadden we anders nooit gevonden!

Het kiezen voor een elektrische fiets in plaats van een gewone fiets is geen kwestie van luiheid maar het gebruiken van je verstand. In Athene is het in de zomermaanden gemiddeld tussen de 30 en 40 graden. In een drukke stad voelt dat vaak nog warmer aan. Ook zijn er flink wat hoogteverschillen in Athene, met de warmte is een elektrische fiets dan wel echt heel prettig. Ga je in het voor- of najaar kan je een gewone fiets wel overwegen.

Praktisch: Na wat research hebben wij gekozen voor een tour via ‘We bike Athens‘. Dit was boven verwachting! De fietsen verkeerden in perfecte staat en we hadden de leukste gids e-v-e-r. Iets met een goeie portie humor & veel kennis over Athene(locals for the win)! We kregen een flesje water bij de start van de tour. Neem zelf een pet & zonnebrand mee.

we bike athens fietstour athene
changing of the guards athens

Mount Lycabettus

De stad Athene ligt verspreid over zeven heuvels met de Akropolis in het centrum. Mount Lycabettus is met een top van 277 meter de hoogste van Athene. Bovenop staat een prachtige, typisch Griekse kapel waar je naar toe kunt wandelen. Op het pleintje voor dit kapelletje verzamelen zich vlak voor zonsondergang honderden mensen. Ja, het is een drukte van belang, maar het uitzicht is dat meer dan waard. Wanneer de zon haar laatste stralen over Athene laat schijnen glijdt er een gouden gloed over de stad en worden de heuvels rondom Mount Lycabettus prachtig verlicht. De Middellandse Zee op de achtergrond en het 360​​° uitzicht maken het spektakel af.

Praktisch: je kunt naar de top wandelen, maar dat is een pittige klim, inclusief een overload aan trappen. Het is een tocht van 30 tot 90 minuten en daarmee geen aanrader wanneer het een hete dag is. Je kunt er ook voor kiezen naar boven te gaan met een kabelbaan genaamd de Teleferik. Dit is een ritje van 3 minuten kost €5,- (€7,- voor een retour). Voor je bij het begin van de Teleferik bent, ben je trouwens al 200 treden verder. Gelukkig kan je ook met de metro of een taxi naar het begin van de Teleferik.

view from lycabettus hill athene
vrouw uitzicht lycabettus hill athene

Playce & andere spelletjes café’s

Misschien een beetje vreemd om in een stad als Athene ’s avonds spelletjes te spelen. Toch is het een populaire bezigheid in deze jonge, energieke stad. Veel studenten zoeken elkaar op in één van de vele ‘board games cafés’ die Athene rijk is, waar ze tot in de diepe uurtjes borrelen & spelletjes spelen.

Wij bezochten ‘Playce’ in de wijk Panourmo. Er komt een ‘spelletjeskenner’ aan je tafel die vragen stelt over de soort spelletjes die je graag speelt. Kies je voor een strategisch, klassiek of familiespel? Op basis van je wensen worden er een aantal spellen naar je tafel gebracht waar de ‘spelletjeskenner’ uitleg over geeft. Je kiest een spel en betaalt vervolgens €1,- per spel per persoon. Hoe leuk en origineel is dat!

Vlooienmarkt Monastiráki

Wanneer je naar Athene gaat kan je de wijk Monastiráki niet missen. Er is van alles te doen en zien maar het is er wat mij betreft veel te druk. De zondagse vlooienmarkt in deze zelfde wijk vind ik een ander verhaal. Ik heb het dan niet over de drukke straat Ifestou, boordevol souvenirshops, maar over Plateia Avyssinias. Hier vind je het echte vlooienmarktgevoel in de kleine straatjes vol handelaren die enorme verzamelingen snuisterijen hebben uitgestald op grote kleden. Er wordt naar hartenlust onderhandeld en rondgesnuffeld. Heer-lijk!

Lake Vouliagmeni

Wij zeilden vanaf Athene richting de Cycladen. Onze eerste ankerplek was bij de badplaats Vouliagmeni aan de Atheense Rivièra. Ben je meerdere dagen in Athene dan is dit de perfecte get-a-way. Hier ga je naar toe om Lake Vouliagmeni te bezoeken. Dit meer bestaat voor de helft uit zeewater en voor de helft uit (warm) bron water. Het heeft daardoor een aangename temperatuur en zit vol met mineralen. Heb je last van je botten & spieren? Dan is dit jouw plek want het water schijnt een helende werking te hebben.

Vanwege bovenstaande redenen bezoeken veel Atheners Lake Vouliagmeni. Toch is het er in het weekend en tijdens vakanties erg druk, dus plan je bezoekje doordeweeks. De toegangsprijs is +- €12,-. Er is ook een restaurant, dus wanneer je eenmaal binnen bent hoef je nergens meer naar toe. De goedkoopste manier om van Athene naar Vouliagmeni te reizen is met de bus en metro. Dit kost je een paar euro en duurt iets meer dan een uur. Je kunt er ook voor kiezen een BEAT te reserveren, dit is een soort Griekse Uber en op die manier ben je er binnen 30 minuten. Bikini inpakken en gaan!

Lake vouliagmeni view water
women lake vouliagmeni athens
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

1 comment