5 tips voor het maken van een online fotoalbum

Als tienermeisje vond ik het fantastisch om een fotoalbum te maken. Ik liet mijn foto’s afdrukken en kon een hele middag aan tafel knippen en plakken. Misschien ken je ze wel, van die fijne fotoplakkertjes waarmee je oneindig gepriegel niet uit de weg kon gaan. Maar dat mocht de pret niet drukken, samen met mijn zussen was ik er maar druk mee: randjes knippen, teksten erbij bedenken en de mooiste figuurtjes uit de foto halen.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en moet ik bekennen dat ik niet de beste ben in het bijhouden van fotoalbums. Ik ben de afgelopen jaren al vaak aan een album begonnen, maar heb geen enkel album heeft de deurmat bereikt. Tot gisteren dan eindelijk mijn eerste fotoalbum binnen kwam. En ik kan je vertellen dat het heerlijk was om samen met andere mensen terug te blikken op de afgelopen vier vakanties (waaronder Frankrijk en een Home exchange). Wat een feestje!

Om te zorgen dat het bij jou niet jaren duurt voor er dan eindelijk een fotoalbum op de deurmat valt heb ik mijn gouden tips voor het maken van een album even op een rijtje gezet.

Uitzoeken & sorteren

Begin met het sorteren en uitzoeken van de foto’s die daadwerkelijk in je album moeten komen. Het werkt enorm frustrerend wanneer je al gestart bent met je album en je foto’s zijn nog niet uitgezocht. Het kost dan te veel tijd en levert vaak een portie irritatie op. En neem natuurlijk een goede camera/telefoon mee op vakantie zodat je ook mooie foto’s hebt.

Rangschik je foto’s op datum

Zorg dat je je foto’s hebt gerangschikt. Tijdens het maken van mijn vakantiealbum kon ik kiezen voor de optie ‘automatisch vullen’, om vervolgens per pagina aan te geven hoeveel foto’s je er op wilt hebben. Ideaal wanneer alles al in de juiste volgorde staat.  Na een aantal pagina’s heb je het al gauw door en is het werkelijk een ‘peace of cake’.   

Bol 10-daagseBol 10-daagse

Werk met het juiste programma

Werk met een prettig online programma. Ik maakte die van mij op Fotoalbum.nl. Een website waar je heel gemakkelijk al je uitgezochte foto’s upload en vervolgens in het album kunt plaatsen met de nodige tekst. Je kunt het zo creatief maken als je zelf wilt. Daarnaast zijn de pagina’s net iets dikker, wat zorgt voor een luxe uitstraling. 

Kies voor vlakliggende pagina’s

Bij een fotoalbum vind ik vlakliggende pagina’s toch wel heel erg mooi. Deze extra optie moet je zeker weten kiezen! Wanneer je een prachtige foto hebt die alle aandacht verdient, kun je deze foto over beide pagina’s heen trekken. Het geeft toch net even dat wauw effect.  Daarnaast heb je nooit meer het probleem dat je een deel van de foto wegvalt.

Met of zonder tekst?

Bedenk of je tekst bij je foto’s wilt plaatsen of dat je het leuk vindt wanneer je bij de foto’s moet vertellen. Ik koos voor de laatste optie: gezellig op een verjaardag het album rond laten gaan en telkens even benoemen welke prachtige plekjes je hebt aangestipt. Ik bedoel: zeker tijdens de winterse dagen die gaan komen, is het heerlijke even weg te dromen en je vakantieverhalen opnieuw te vertellen. 

Met deze vijf tips moet het je vast lukken om voor voor de winter begint het fotoalbum van de zomervakantie in huis te hebben toch? Achteraf bekeken ben ik misschien drie uur kwijt geweest aan het maken van mijn album. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik de afgelopen jaren mijn foto’s van de vakanties netjes had gesorteerd in een map, wat het uiteraard erg makkelijk maakt. Inmiddels heb ik het album al zeker 10 keer bekeken en kan ik niet wachten om mijn volgende fotoalbum te maken. 

TIP: op fotoalbum.nl krijg je nu 50% korting!

Eveline Willemsen

‘Eveline haar liefde voor reizen ontstond toen ze op haar 18e voor een aantal maanden vertrok naar Afrika. Inmiddels is ze getrouwd en moeder van drie dochters. Ze houdt ervan om nieuwe plekken te zien, binnen en buiten Europa. Naast Zuid-Afrika en Malawi heeft ze verschillende plekken binnen Europa gezien en is ze afgereisd naar Thailand en Curaçao. Ze houdt ervan om met haar gezin met kleine kinderen de mooie plekken hier op aarde te ontdekken. Deze ervaringen gaat zij met jullie op deze blog delen.’

Bekijk alle artikelen

1 comment