De beste tips voor je vakantie naar de Vogezen met kinderen

Deze zomer hadden wij eigenlijk weer een homexchange gepland maar dit kon vanwege corona niet doorgaan. We besloten daarom te gaan kamperen in de Vogezen in Frankrijk. Omdat we al jaren niet meer gekampeerd hadden, besloten we van te voren maar flink in te slaan bij de Decathlon. Vervolgens stapten we vol goede moed de auto in, op weg naar de Vogezen!

Ik had natuurlijk wel eens van de Vogezen gehoord, maar ik had geen flauw idee dat het zo goed te berijden is en je er ook nog eens zo’n prachtige omgeving voor terug krijgt. In nog geen 6,5 uur rijden sta je gewoon tussen de bergen!

Eenmaal aangekomen op de camping (le deux ballons) maakte ons hart een sprongetje: het was er heerlijk! Met kneuterige houten huisjes waar je broodjes in de ochtend en pizza in de middag/avond kan halen. Een zwembad, niet te groot en niet te klein (inclusief glijbaan, niet onbelangrijk voor de kinderen) en een prachtig uitzicht op de bergen.

De dagen daarop genoten we van het heerlijke weer en maakten we kennis met de omgeving. Ik zal jullie meenemen in de vijf punten die onze vakantie typeerde.

1. De Vogezen en Franse meren

Je hebt in Frankrijk ontzettend veel meren en dus ook in de Vogezen. Van kleinere rustige meren tot meren met strandjes en glijbanen. Wij kozen voor de rustige meren. Meren waar je steentjes kan zoeken, zandsoepjes kan maken en in je eentje kan dobberen in je zwemband. Heerlijk! Misschien niet zo blauw als in het zuiden van Frankrijk, maar de groene omgeving en het bergachtige landschap zorgen ervoor dat je je in een rustige oase bevindt. Precies wat je zoekt op vakantie dus!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2. Boulangeries

Via vrienden ontdekten we schattige kleine bakkerijtjes waar je heerlijke gebakjes kunt kopen. Van macarons tot gevulde croissantjes: je vindt het er allemaal. De gebakjes met aardbeien en frambozen bovenop waren favoriet. Bij mij was alleen al het rondkijken in zo’n klein bakkerijtje een feestje. Om ze vervolgens in een schattig doosje mee te nemen naar de camping en op te peuzelen aan je campingtafeltje.

3. Saut du Bouchot Vogezen

Voordat wij op vakantie gaan speur ik altijd naar leuke uitstapjes, mooie plekjes en verborgen schatten. Omdat je met kinderen natuurlijk niet altijd de verborgen plekken kunt bezoeken, kozen we voor een wandelroute die ook voor hen leuk en uitdagend was. We bezochten de waterval ‘Saut du Bouchot’. Een waterval die bestaat uit een kleinere en grotere waterval. We vertrokken op tijd in de ochtend en dit is echt een aanrader, want later op de ochtend werd het er behoorlijk druk. Omdat wij er op tijd waren, konden we heerlijk klimmen en klauteren op de rotsen, springen in het ijskoude water en zwemmen tot we blauwe lippen hadden. De kleine paadjes maakten het avontuur nog leuker. De Vogezen bezoeken met kinderen werd steeds leuker!

4. Vissen

Wanneer je van vissen houdt is de Vogezen de ideale plek. Zoals ik hierboven al beschreef zijn er prachtige meren en in die meren zwemmen een hele hoop vissen. Ik zag het al voor me: een lekker forelletje op de barbecue. Helaas moet ik deze nog even parkeren want dit is net niet gelukt. Toch mocht het de pret niet drukken. Wij bezochten meerdere visplekken en kwamen al snel tot de conclusie dat visliefhebbers hier hun geluk niet op kunnen! En die forel op de barbecue komt er vast nog wel eens. Wel jammer dat een Frans jongetje van een jaar of 10 wél met een forel naar huis ging.

5. Hiken

Omdat ik zelf een enorme hike-liefhebber ben, had ik de rest van het gezin al voorbereid op een fanatieke wandeling door de bergen. Toen het puntje bij paaltje kwam, was vooral mijn oudste dochter enthousiast en dus maakten wij ons op een ochtend klaar voor een heuse hike door de wat kleine bergen om ons heen. Ze vond het net zo fijn als ik. De rust, de klimmetjes, het uitzicht en het onbekende. Misschien niet de grootste uitdaging voor de echte klimmers onder ons, maar zeker met kinderen een leuk uitje. Ze kon het goed volhouden en met een goed gevulde waterfles en een appel in de tas, hadden we een fijne wandeling. Omdat je altijd wel bergen om je heen hebt, hoef je niet ver te rijden voor je ergens omhoog kunt wandelen.

Nu we weer thuis zijn, genieten we van de heerlijke foto’s en deel ik mijn ervaringen graag. Daarnaast moet toch gezegd worden dat deze kampeerervaring een groot succes was. Ook is de Vogezen een dikke vette aanrader voor mensen die niet te ver willen rijden, maar wel zoeken naar het echte vakantiegevoel!

Eveline Willemsen

‘Eveline haar liefde voor reizen ontstond toen ze op haar 18e voor een aantal maanden vertrok naar Afrika. Inmiddels is ze getrouwd en moeder van drie dochters. Ze houdt ervan om nieuwe plekken te zien, binnen en buiten Europa. Naast Zuid-Afrika en Malawi heeft ze verschillende plekken binnen Europa gezien en is ze afgereisd naar Thailand en Curaçao. Ze houdt ervan om met haar gezin met kleine kinderen de mooie plekken hier op aarde te ontdekken. Deze ervaringen gaat zij met jullie op deze blog delen.’

Bekijk alle artikelen