• Menu
  • Menu
Heerde Veluwe

24 uur in Heerde: een verborgen parel op de Veluwe

Wie zich ook even een paar keer achter z’n oor moet krabben om te bedenken waar Heerde ligt: je bent niet de enige. Het is een vrij onbekende plek op de Veluwe, maar dat maakt het juist ook bijzonder. Niet overspoeld door toeristen, maar wel met al het moois wat je op de rest van de Veluwe ook vindt (en meer). Tijd om mijn koffer in te pakken en eens op ontdekkingstocht te gaan, tijd voor 24 uur in Heerde…

Lees hier de blogs over 24 uur in Putten en 24 uur in Nijkerk

Wat maakt Heerde zo uniek?

Met een ligging op de grens van de Veluwe en de Ijsselvallei vind je hier het beste van twee werelden. Een dorp waar zowel de water- als bosliefhebber zijn hart kan ophalen is vrij uniek in Nederland. In het Oosten van Heerde vind je de schitterende Ijssel die zich een weg naar het noorden kronkelt. In het Westen vind je uitgestrekte bossen en heidevelden waar je eindeloze wandeling kunt maken. Heerde blijkt een ware parel op de Veluwe!

Activiteiten tijdens je 24 uur in Heerde

Op pad met de Wandelkaart

Laat het ontdekken van Heerde en omgeving één grote verrassing worden door op pad te gaan met de Wandelkaart Noord-Oost Veluwe. Op deze kaart vind je de mooiste wandelroutes maar ook de ‘best kept secrets’ van deze omgeving. Zo vond ik het uitzonderlijk mooie Pluizenmeer dankzij deze wandelkaart.

Tip: koop de wandelkaart online en kies je wandelroutes vast uit voor je Heerde bezoekt.

Kanoën (of kajakken) over het Apeldoorns Kanaal

Als fervent zeezeiler kan je mij niet blijer maken dan op het water. Of dat nou op een gure winterdag is of een zwoele zomerdag. Een bezoekje aan Heerde zonder deze plek te beleven vanaf het water is simpelweg niet compleet. Het geeft dat heerlijke vleugje avontuur gecombineerd met een flinke portie schoonheid van de natuur. Just how we like it. Hoe je dat dan fixt? Gewoon even reserveren via Rees Outdoor Fit en jij ligt op het door jou gewenste moment te dobberen in het water.

Kanoën in Heerde is als de discodip op je softijsje: onmisbaar.

Floating: de perfecte start van je bezoek aan Heerde

Een vreemde eend in de bijt, want floating is niet persé een typische toeristische activiteit. Maar goed, voor een kokervisie ben je niet op Reistop5.com: aparte en unieke reistips vinden wij het leukste. Dus terug naar het floaten: een floating-sessie is de meest effectieve vorm van self-care die ik ken. Door het floaten daalt je stresshormoon en kom je in een diepe ontspanning. Ik meen het wanneer ik zeg dat je je bezoekje aan Heerde niet beter kunt beginnen dan bij Floating Heerde.

Natuurboerderij Villa Bakhuis

Aan de prachtige Ijsel in de Ijselvallei staat Natuurboerderij Bakhuis, een moderne boerderij waar dier en natuur samenkomen op een puur natuurlijke manier. En hoe leuk is het dat de boerderij open is voor bezoek?! Zo kun je tijdens een fiets- of wandeltocht vanuit de skybox de stal inkijken of genieten van de fraai aangelegde parktuin die in oude staat is gerestaureerd. Je kunt er zelfs trouwen, vergaderen of workshops volgen. Villa Bakhuis is met recht een prachtig stukje erfgoed waar je zeker een bezoekje aan moet brengen. Vergeet niet een stukje van hun eigen vlees te kopen, echt een (h)eerlijk streekproduct. 

Overnachtingsplekken

Heerde heeft dan misschien niet zo’n groot aanbod aan overnachtingsplekken, maar de plekjes die er zijn, zijn met recht uniek te noemen. Mijn favorieten heb ik voor je op een rijtje gezet.

  • Landgoedhoeve Vosbergen Slapen op een prachtig Landgoed in sprookjesachtige Bed & Breakfast. Hier slaap je niet om te slapen, maar om de totale ervaring. Een gastvrouw om van te houden, schitterende kamers met een fijne zithoek, een middenkamer waar je uitgebreid kunt tafelen en dat alles op een waanzinnig mooie locatie. We schreven er een blog over: een B&B op een eeuwenoud landgoed.
  • Bakhuisje op de Veluwe Dit bakhuisje heeft een sprookjesachtige Hans & Grietje uitstraling, maar dan de luxe upgrade. De inrichting is al net zo bijzonder, fris en hip. Een goede keuze voor romantische dagen met je lover. Lees de blog: Bed & Brocante in Heerde.
  • Slapen op nr. 1 Logeren in een bijzonder knus houten huisje op de rand van de Veluwe. Dit huisje ligt in het buitengebied van Heerde op een paar kilometer afstand van de rivier de IJssel. Dikke aanrader!

Hotspots om te eten & drinken

Goede restaurants, lekker eten & fijne wijn horen bij uitstek bij een nachtje weg. Maar eerlijk is eerlijk, het aanbod restaurants in Heerde is niet heel groot. Maar wat er is, is goed.

  • Bistro Voldaan Tijdens deze (lijkt wel eeuwig te duren) lockdown kan je met Bistro Voldaan thuis net zo lekker eten als in een restaurant. Echt waar. Je kunt er heerlijk eten bestellen, maar ook kiezen voor het concept ‘Rent a Chef’. Wat dat precies inhoudt? Check de website!
  • Restaurant De Postkamer Heerde Voor wanneer het weer kan is Restaurant De Postkamer Heerde een heerlijke plek om neer te strijken voor een goede maaltijd of een uitgebreide borrel.

In welk seizoen kun je Heerde het beste bezoeken?

Wij bezochten Heerde op een gure maar droge winterdag. En weet je wat? Dat was fantastisch. Je hebt van die plekken zoals Nijkerk die je beter kunt bezoeken op een fijne lentedag. Maar ik vind Heerde all-year-around goedgekeurd. Warm aankleden en lekker de natuur in. En ga je net als wij kanoën op een koude winterochtend? Trek dan even je wintersport-outfit aan. Want dat is koud kouder koudst, maar het alsnog 100% waard.

Conclusie: is 24 uur in Heerde voldoende?

Het is simpel: 24 uur in Heerde is voldoende maar niet genoeg. Snap je het? Er is zoveel leuks te doen dat je er beter twee nachtjes kunt blijven. Dan heb je én de tijd om te kanoën en te floaten maar ook de tijd om een paar wandelingen te maken. Die wandelkaart heb je immers ook niet voor niets aangeschaft. De diversiteit van de natuur maakt het een interessante bestemming voor een iets langer verblijf, desalniettemin kom je ook in 24 uur een heel eind.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments