5 TIPS voor een goede voorbereiding voor je reis naar China

Een bezoek aan China staat maar bij weinig mensen bovenaan het het wensenlijstje. Zo ook bij mij. Toch besloot ik mijn vriend op te zoeken in Beijing. China was voor hem namelijk het eindpunt van zijn reis met de Transsiberië expres en samen zouden we het land gaan ontdekken. Voor mijn vertrek spitte ik de Lonely Planet van China door en begonnen de vakantiekriebels te ontstaan. Met wat gezonde zenuwen stapte ik in het vliegtuig richting ‘middle kingdom’ China. Een nieuw land met andere gewoontes dan wij gewend zijn. Ik bereidde me voor op een cultuurshock…

In dit artikel deel ik 5 tips voor je reis naar China. Wanneer je je goed voorbereidt heb je ter plekke meer tijd om te wennen aan het land en zijn gewoontes. En dat is in een land als China wel fijn!

1. Visum

Wanneer je China wilt bezoeken moet je in het bezit zijn van een Visum. Deze kan je krijgen door een bezoekje aan de ambassade in Den Haag. Mocht je daar geen zin in hebben, kan je deze ook online kopen, bijvoorbeeld via Visum Partner. Ik kreeg een toeristenvisum waarmee ik drie maanden de tijd had om door China te reizen. Wanneer je aankomt in China sta je in een lange rij voor je door de douane bent. Ze zijn hier best streng, dus dat voelde even spannend, maar uiteindelijk ben ik zonder problemen het land in gekomen.

2. VPN en een Sim kaart

In China is Google geblokkeerd door de overheid en werkt dus niet. Net als WhatsApp, Facebook, Instagram en een hele hoop andere apps. Aangezien alles in China in het Chinees geschreven wordt, zijn straatnamen en metrohaltes totaal niet duidelijk voor niet-Chinezen. Met een VPN op je telefoon kan je Google en WhatApp wel gebruiken. Je internetgebruik door VPN is namelijk anoniem, waardoor je locatie en IP-adres niet zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk ontzettend handig! Wij hebben Google Maps veel gebruikt om de route te vinden en Google Translate om menukaarten en metrobordjes te ontcijferen. Om beter en goedkoper te internetten hebben wij een simkaart gekocht(voor +- €35,-). Zo hadden wij tijdens onze hele reis overal goed internet.

3. Wees goed voorbereid!

Van te voren hadden wij nog geen idee hoe alles qua bussen, taxi’s en andere vervoersmiddelen in China geregeld was. Daarom had ik het adres van mijn hotel alvast in Chinese tekens opgeslagen op mijn telefoon. Dit bleek ontzettend handig te zijn, aangezien veel Chinezen geen Engels kunnen. Alsnog hebben we vaak met handen en voeten iets duidelijk moeten maken aan, maar dat was ook wel weer een leuke uitdaging.

Wij hebben twee treinreizen gemaakt, vanaf Beijing naar Shanghai en daarna van Guilin naar Hong Kong. De tickets hadden we van te voren al gereserveerd, waardoor we ze alleen maar op hoefden te halen bij het loket. Dit scheelde een hoop stress- en uitzoekwerk.

openbaar vervoer china

4. Gebruik je gezonde verstand

De verschil tussen onze cultuur en die van China vond ik het meest bijzondere. Zoals het eten op straat en de vele verschillende gerechten. Ik heb eten gezien (en geproefd) waarvan ik het bestaan nog niet wist. Gebruik je gezonde verstand met het uitkiezen van je eten. De manier waarop ze in China voedsel bereiden is opvallend anders dan in Nederland. Je ziet er op streetfood marktjes geregeld vlees buiten de koeling liggen. Dat kan je natuurlijk beter niet eten. Heb je een onderbuik gevoel bij een bepaalde plek? Eet er dan niet. Ik zag door dit soort waarschuwingen op tegen het eten in China, maar ik heb uiteindelijk elke dag heerlijk gegeten. We hebben vertrouwd op ons eigen gevoel en hebben goed opgelet of het er schoon en hygiënisch uitzag. Op onze telefoon checkten we reviews van restaurants. Positieve en negatieve reviews bestaan niet zomaar en het gaf ons wat extra vertrouwen ergens wel (of niet) te eten. Wat mij betreft zijn verse noodles en rijst gerechten aanrader, net als de heerlijke Dim Sum.

Sidenote: voordringen in een rij is in China de normaalste zaak van de wereld. Het is ons elke rij wel overkomen. Doe gewoon mee, anders kom je nooit aan de beurt;)

gerechten chinese keuken china

5. Plan om de toerist heen

Wanneer je aankomt in een grote stad in China zal je meten merken hoe druk het er is. Op alle toeristische plekken komen ook veel Chinese toeristen. Denk bijvoorbeeld aan de Chinese muur, die is afgeladen met Chinese toeristen. Het is dan met name erg druk in het plaatsje Badaling (waar de trein stopt). Daarom hebben wij ervoor gekozen naar een ander, minder druk gedeelte van de Chinese muur te gaan. De plek heet Jinshanling waar naar toe zijn gegaan met de bus in plaats van met de trein (lees alles over deze bijzondere ervaring in mijn andere China blog). Daar heb ik nog steeds geen spijt van, want in Badaling is het bijna onmogelijk een stuk muur alleen te bewandelen. In Jinshanling hadden we de muur voor onszelf!

Ondanks de goede voorbereiding, het lezen van de Lonely Planet en de gevonden tips op internet, had ik alsnog wel last van een cultuurshock. Ben jij wel eens in China geweest? Hoe heb jij dat ervaren? Laat het weten in de reacties!

chinese muur uitzicht china
Judith Hulsbos

‘Judith is 26 jaar en fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn, zijn de vele vakanties die ze heeft. Deze vakanties gebruikt ze graag om de wereld te ontdekken en dan het liefste per trein of met de auto. Plekken waar weinig toeristen komen hebben haar voorkeur. Een vage Chinese bus pakken waarbij de eindbestemming niet helemaal duidelijk is, is voor haar genieten. En al helemaal als die bus uiteindelijk uitkomt bij de Chinese muur op een plek zonder toeristen… Ervaringen creëren met de lokale bevolking maken haar gelukkig, net als een zonsopkomst midden in de natuur. Haar avonturen deelt ze met ons via reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen