• Menu
  • Menu

Zo ga jij uitermate goed voorbereid op fietsvakantie

Anno 2021 zijn we het liefst zoveel mogelijk buiten en ontdekken we onze (nabije) omgeving graag al wandelend of fietsend. Maar natuurlijk willen we wanneer het weer kan een vleugje buitenland opsnuiven en zit iedereen te broeden op de beste vakantieplannen. Er zijn veel veel goede opties zoals een huttentocht in Oostenrijk of wildkamperen in Zweden. Maar ook een fietsvakantie willen we de de revue laten passeren. Niet alleen ideaal in deze corona tijd, maar ook uitermate geschikt voor de actieve vakantieganger. De hele dag op het strand cocktails drinken op Curacao is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Welke voorbereidingen je voor een fietsvakantie moet treffen lees je hier.

Kies je bestemming

Misschien niet de meest logische eerste stap voor het voorbereiden van je fietsvakantie, maar wel de meeste leuke. Vaak moet je een doel hebben voor je actief met de voorbereidingen bezig kunt gaan. Kies dus een bestemming waar je naartoe wilt gaan. Natuurlijk kun je in Nederland blijven (en vanuit je huis op fietsvakantie gaan), maar in dit artikel gaan we ervan uit dat je start vanuit een locatie in het buitenland. Denk na over belangrijke zaken als het weer op de gekozen bestemming, het landschap (bergachtig of vlak) en de bereikbaarheid vanuit Nederland. Fantastisch om door de bergen te fietsen in Oostenrijk, maar dan moet je wel een fiets hebben die hiervoor geschikt is plus een flinke basisconditie. Ben je een beginner is Denemarken uitermate geschikt, maar qua weer wel wat kouder. Dus denk na wat belangrijk voor je is en kies op basis daarvan je bestemming uit.

Maak een route

Wanneer jij je bestemming hebt gekozen kun je gaan nadenken over de route die je wilt gaan fietsen. Je startpunt is dus ergens in het buitenland. Wil je vanaf daar dagtochten gaan maken of wil je een route van een aantal dagen fietsen en weer terugkomen op je startpunt? Ook met het maken van je route is het belangrijk rekening te houden met het landschap en weer, maar ook met de veiligheid van de wegen waar je wilt gaan fietsen. De website van Europese fietrouteplanner kan je helpen bij het uitstippelen van je ideale fietsroute.

Bereid je voor: trainen, trainen, trainen

Wanneer je forse tochten wilt gaan rijden is een goede voorbereiding onmisbaar. Het laatste wat je wilt is na een paar dagen afhaken omdat het je toch te zwaar valt. Afhankelijk van je bestemming en het landschap doe je er goed aan om al een flink aantal maanden van te voren te starten met trainen. Opbouwen is key en belangrijk om te zorgen dat je blessuren voorkomt en plezier behoudt.

Tref de juiste voorbereidingen

Gebruik je een startpunt voor dagelijkse fietstochten dan is je paklijst anders dan wanneer je een tocht van meerdere dagen gaat maken. In het laatste geval is goed inpakken nogal belangrijk namelijk. Gelukkig zijn er op internet voldoende paklijsten te vinden, zoals deze van de vakantiefietser. De allerbelangrijkste vraag is hoe jij je fiets op de plek van bestemming krijgt. Heb je een auto met trekhaak? Schaf dan een goede fietsendrager aan, die je zo op je trekhaak kunt plaatsen. Heb je geen trekhaak? Ook dan is daar een oplossing voor, namelijk een trekhaak op de achterklep. Via een aanbieder als Rameder.nl kun je beide varianten makkelijk verkrijgen en kun je zelfs nog voor een derde optie kiezen: een fietsendrager voor op het dak. Wanneer je deze zaken op orde hebt ben je ready to go!

Maak (op een veilige manier) mooie content

Geen idee of je net zo dol bent op het maken van mooie content als dat wij dat zijn, maar het maken van filmpjes & foto’s tijdens je reis is altijd leuk. Tijdens het fietsen kan je niet zomaar foto’s maken onderweg, maar je kunt er wel voor kiezen andere gear mee te nemen zoals een GoPro. En foto’s maken van je reisgenootjes die fietsen kan altijd, leuk om daarna te bundelen in een foto-album.

Met deze tips kan jij je fietsvakantie gaan plannen. Toch nog opzoek naar meer input, check dan eens de fietsvakantie startpagina met een overload aan tips.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen