Staycation Zandvoort: van duinwandeling tot stadswandeling

Inmiddels hebben wij al aardig wat wandeltochten door eigen land gemaakt. Een wandeling door Nationaal Park Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen mag echter niet aan deze lijst ontbreken. En wat dacht je van een heerlijke strandwandeling? Op ontdekkingstocht in een plaats waar je nog niet eerder bent geweest? Genoeg ingrediënten voor een staycation in Zandvoort. Dus trek stevige wandelschoenen aan en loop met ons mee.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Het park bestaat uit duinen, landgoederen en het Noordzeestrand. Op de website van de NS vind je een gratis wandeling (inclusief duidelijke routekaart) van Santpoort-Noord naar Zandvoort. De eerste tien km loop je door het prachtige duingebied. Daarna vervolgt de weg over het strand naar Zandvoort. In de verte is het hoge Palace Hotel, waar wij de komende twee nachten zullen verblijven, al te zien.

Naast de route van de NS worden er verschillende wandeltochten aangegeven in dit gebied. Het (duin) landschap is erg afwisselend. Onderweg geniet je van de natuur en de stilte, welke alleen onderbroken wordt door het gezang van de vogels en het geruis van de zee naarmate we dichter bij het strand aankomen. Een waterig zonnetje schijnt in onze gezichten en voorzichtig komen de eerste krokussen weer boven de grond uit. Sinds 2005 wordt het Nationaal Park begraasd door Schotse Hooglanders, konikpaarden en herten. Deze grazers staan vaak ik kuddes bij elkaar. Ondanks de grote afstand tussen ons en de Hooglanders ben ik blij dat ik ze gespot heb. Hopelijk zie ik ze nog eens van wat dichterbij. Goede reden om nog eens terug te komen. Tenslotte valt er genoeg te zien in dit gebied. 

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam. Het duingebied is een beschermd natuurmonument. Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden. Om dit te waarborgen is alleen wandelen toegestaan. Er zijn vier hoofdingangen. Vanuit het centrum van Zandvoort is het een klein half uurtje lopen naar de ingang aan de Zandvoortselaan. Of je pakt de bus voor €1,30,- welke recht door de deur stopt. Vanaf de ingang kan je kiezen uit drie routes. De witte route van vier km. De Bunkerroute van vijf km en de groene route van zeven km.

Wij kiezen voor de groene route door het bosgedeelte, met afwisselend loof en naaldhout. Na enkele minuten staan we oog in oog met een van de prachtige damherten die dit gebied rijk is. De route eindigt bij het renbaanveld, een waterplas vol vogels. Zoals de naam al doet vermoeden deed het renbaanveld van 1844 tot 1855 dienst als paardenrenbaan. 

Palace Hotel Zandvoort 

Wakker worden en ontbijten doen we tijdens deze staycation bij het Palace Hotel. Dit hotel aan de boulevard van Zandvoort kan je door de hoogte van 80 meter moeilijk over het hoofd zien. Het hotel telt achttien verdiepingen. Hoe hoger, hoe mooier het uitzicht over de zee of over Zandvoort. De kamers zijn modern ingericht en allemaal uitgerust met een Nespresso-apparaat. Wel zo makkelijk als je s ’ochtends net als ik eerst echt koffie nodig hebt om op gang te komen. In het Palace Hotel kan je sushi halen bij de op de begane grond gevestigde sushi lounge. Maar een vorkje prikken en drankje doen bij een van de gezellige strandtenten recht voor de deur is net zo gezellig. Genoeg keuze dus.   

Vakantiepark Mölke

Visscherspad

Nog even terug naar het centrum van Zandvoort. Dit is namelijk supergezellig en groter dan dat ik had verwacht. Leuke winkeltjes, terrassen en natuurlijk veel verse vis. Het centrum ligt vlak bij het station. Met de trein vanuit Zandvoort sta je binnen een kwartier op station Haarlem, maar lopen is een stuk gezelliger. De route gaat over het Visscherspad en is ongeveer acht km. Mochten bij de gedachte aan nog een wandeling de blaren spontaan op je voeten springen dan neem je op dit pad de afslag naar het altijd gezellige Bloemendaal aan Zee. Je mist dan alleen wel de beloning wanneer je verder doorloopt, namelijk een prachtig uitzicht over Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de uitkijktoren iets verder op het Visscherspad. Zandvoort is sowieso een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Amsterdam en / of Haarlem. 

Van duinwandeling tot stadswandeling. Lekker genieten van een dagje op het strand, flaneren over de boulevard, of dieren spotten in het Nationaal Park: Zandvoort heeft voor ieder wat wils en is de ideale uitvalsbasis voor een staycation in eigen land. Enjoy! 

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen