Huizenruil

Huizenruil: een nieuwe manier van staycation

Het feit is dat thuisblijven de meest duurzame keuze van vakantie is. Staycation is een combinatie van de woorden “stay” (verblijf) en “vacation” (vakantie). Er kunnen verschillende redenen zijn: Budget;  omdat het goedkoop is. Bewust; omdat het een duurzame manier van vakantie houden is. Lokaal; je leert de omgeving bewust kennen en je steunt de lokale economie. Huizenruil is de combinatie van al deze punten.

Over huizenruil

Je kunt er zelfs nog een punt aan toevoegen: gastvrij. Je ruilt je huis met een ander en wisselt informatie aan elkaar uit over de omgeving. Hiermee wordt je nieuwe thuis dan een uitvalsbasis voor nieuwe leuke verrassende plekjes. Even leven in een andere omgeving, dat is vakantie vierentoch?

Bekende platforms voor huizenruil

Op internet bestaan er verschillende huizenruil platforms.  De grootste is op dit moment home-exchange. Er is echter een verassende nieuwkomer, namelijk Eigenhuisruil. Het is de nieuwe partnerwebsite van Tweedewoningruil. De website richt zicht alleen op vakantiehuizen voor vakantieruil.

Het idee achter Eigenhuisruil

Fam. de Bruyn liet een vakantiechalet bouwen in Oostenrijk. Familie, vrienden en bekenden waren enthousiast maar zij kregen ook reacties als : “is het wel leuk om altijd naar dezelfde plaats op vakantie te gaan?”. Dit was de aanleiding voor starten van een ruilplatform, alleen voor vakantiehuizen. Gerard de Bruyn: “ Je kunt je vakantiehuis verhuren, maar ruilen is een mooie aanvulling om meer vakantie uit je tweede woning te halen. Een voordeel is dat de mensen waarmee je ruilt, weten wat je bezit waard is”.

Geen lidmaatschap, gewoon gratis deelname

Voor zoon Dennis is de corona tijd een aanleiding om een nieuwe variant op te zetten voor traditionele huizenruil ”Eigenhuisruil”. Het moest anders zijn:  Geen lidmaatschap, gewoon gratis deelname. Het unieke is dat je zelf helemaal bepaalt wat voor vrijwillige bijdrage je wilt betalen na een jaar. Simpel gezegd: je bepaalt wat je betaalt, een no-nonsense formule. Eigenhuisruil is met name bedoeld voor deelnemers afkomstig uit Nederland of België. Het doel is een ruilbestand te krijgen van Nederlanders of Belgen die wereldwijd zijn uitgewaaid. Zo kun je gemakkelijk communiceren in eigen taal en zijn er geen taalbarrières of cultuurproblemen.

Ervaringen Tweedewoningruil & Eigenhuisruil

Uit ervaringen met Tweedewoningruil is een prettige omgang en contact met de deelnemers onderling een mooi pluspunt volgens de Bruyn. Ondertussen zijn er al hechte vriendschappen ontstaan. De meeste ruilers bellen eerst eens met elkaar om te kijken of het klikt.

Een ander voordeel is dat huizenruil ‘coronaproof’ vakantie vieren is. Huizenruil zorgt voor een soort samenhorigheid. Ook in de media en op het internet is er steeds meer aandacht voor het concept delen. Trendwatchers denkt dat huizenruil in de toekomst gaat groeien. Delen is anno 2020 helemaal hip.

Vakantie vieren als een local

Een huizenruil is de ideale manier om op bijzondere bestemmingen te komen en anderzijds toch te leven als een “local”. De locatie is minstens zo belangrijk als de woning zelf. Met goede tips over de omgeving creëer je een vakantie in een warme huiselijke sfeer. Zo kan een leuk appartementje in een grote stad, een mooie ruil zijn met een huis op het platteland. De mogelijkheden zijn eindeloos! Vaak wordt er geruild met gelijkgezinden, denk aan een gezin met jonge kinderen met een ander jong gezin. De trampoline, box en speelgoed wordt van elkaar gebruikt. Gepensioneerden ruilen met gepensioneerden en geven elkaar tips over fiets- en wandelroutes. Dertigers of studenten geven elkaar tips over verschillende uitgaansgelegenheden.

Kortom, huizenruil is leuk, origineel, verassend en budgetvriendelijk. 

Huizenruil
Huizenruil

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Eigenhuisruil.nl

Dennis de Bruyn