De hoogtepunten van een roadtrip door het bijzondere Friesland

Dat Nederland leuke plekken om te ontdekken heeft, dat wist je vast al. Maar heb je de provincie Friesland al wel eens bezocht? Met zijn eigen taal én vier eilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) is Friesland een pareltje in het noorden van Nederland. Door met je eigen auto een roadtrip door Friesland te maken, is deze staycation ook nog eens Coronaproof!

1. Elfsteden-roadtrip door Friesland

Misschien denk je bij Friesland ook gelijk aan koude winters en de Elfstedentocht, waar schaatsers langs elf (duh!) Friesse steden schaatsten. Deze route is bijna 200 kilometer lang, de bijnaam tocht der tochten zegt wellicht genoeg. In 1997 is deze tocht voor het laatst gereden, ieder jaar is het weer spannend of het schaatsevent plaats kan vinden. Als je dan toch in Friesland bent, dan kun je die elf steden natuurlijk niet overslaan! Er zijn verschillende wandel/fiets/vaarroutes beschikbaar, maar je kunt de steden natuurlijk ook met je eigen auto bezoeken (coronaproof!). Op mijn website Reizen is een feestje vind je de volgorde van de elf steden zoals deze geschaatst wordt, maar je kunt natuurlijk je eigen route kiezen. Een leuke stop onderweg is het monument ‘het bruggetje’, te vinden in Giekerk.

Roadtrip door Friesland elf steden
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2. Hindeloopen

Het meest fotogenieke stadje van Friesland is Hindeloopen, aan het IJsselmeer, omringd door water (verrassend!), met verschillende houten bruggen over slootjes. Hier kun je heerlijk verdwalen tussen pittoreske straatjes. Hindeloopen heeft zelfs zijn eigen (onverstaanbare) taal!

roadtrip door Friesland Hindeloopen

3. Harlingen

Harlingen is een echte havenstad, gelegen aan de Waddenzee. Deze stad wordt vaak als vertrekpunt van de veerboot richting Vlieland en Terschelling gezien. Maar deze stad is meer dan dat! Met meer dan 600 monumenten, waaronder prachtige pakhuizen, oud-Hollandse gevels en gezellige binnenhaventjes is Harlingen echt een pareltje in het Noorden. Onmisbaar tijdens je roadtrip door Friesland dus.

roadtrip door Friesland harlingen
Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland

4. Sloten

Een ander pareltje van de elf steden, die je tijdens je roadtrip door Friesland niet mag missen, is Sloten; een pittoresk, kneuterig vestingstadje. Met zijn prachtige grachtenpanden en laan met kleurrijke bomen lijkt het of je in een filmset ronddwaalt. Met een oppervlakte van 350 bij 350 meter (!) behoort Sloten tot één van de kleinste steden ter wereld.

drone foto sloten

5. Uniek overnachten

Friesland heeft een aantal unieke plekken om te overnachten. En tijdes je roadtrip door Friesland blijf je natuurlijk ergens slapen. Ben je op zoek naar iets anders dan een standaard hotelkamer, dan kun je in Friesland je hart ophalen. Zo slaap je in Harlingen in een vuurtoren en heeft Stavoren (ook één van de elf steden van de elfstedenroute) echte wijnvaten om in te  overnachten. Persoonlijke favoriet zijn de blokhutten (met enórme ramen) midden tussen de weilanden, bij hotel Weidumerhout. Met als uitzicht vooral veel groen, een aantal slootjes (waar je misschien wel over kunt fierljeppen) en in de verte wat boerderijdieren. Op het erf van 3,5 hectare heeft elke blokhut voldoende privacy. Liefhebbers van culinair eten kunnen hun plezier niet op, want het restaurant dat in het hotel zit, heeft al een aantal jaren een Michelin Bib gourmand erkenning, een soort halve Michelin ster.

Meer lezen over een staycation in Friesland? Klik dan hier!

weidumerhout roadtrip door Friesland


Marieke Suikerbuik

‘Marieke is het gezicht achter de website reizeniseenfeestje. Als ze niet op reis is, is ze juf van groep 3. Een van de voordelen van het onderwijs zijn uiteraard de vakanties! Iedere vakantie probeert ze op pad te gaan, vaak is dat een stedentrip en dan in de zomervakantie een verre reis. Meestal gaat ze met haar vriend(of eigenlijk: verloofde) en anders met vriendinnen. Op haar website vind je persoonlijke verhaaltjes met handige tips en inspirerende foto’s van reizen die ze maakt. Eenmaal op reis bezoekt ze graag de populaire trekpleisters, maar nog liever gaat ze op zoek naar verborgen pareltjes. Die ze vervolgens, onder andere via reistop5.com, met ons deelt.’

Bekijk alle artikelen