• Menu
  • Menu

5 must-do’s in de historische stad Harlingen

Harlingen heeft een prachtige ligging aan werelderfgoed de Waddenzee en is de enige havenstad van Friesland. Veel mensen bezoeken Harlingen om vanaf daar de veerboot te pakken naar Vlieland of Terschelling. Harlingen wordt dan ook wel de toegangspoort tot deze eilanden genoemd. Maar dat deze stad met haar vele grachten, statige pakhuizen en authentieke vissershaven, veel meer is dan dat, weten veel mensen niet. Tijd om je even te vertellen waarom Harlingen de ideale plek is voor een nachtje weg en wat je er allemaal kunt doen!

Uiteraard heb ik de leukste plekjes om te eten & drinken en de beste overnachtingsplekken ook voor je uitgezocht.

Harlingen is het gezelligst tijdens het watersportseizoen. Met name op de vrijdag- en zondagmiddagen wanneer de Harlinger zeilvloot thuis komt voor de wisseldagen.

Zeilen op de Waddenzee

Harlingen heeft de grootste bruine vloot van Nederland. Het is dan ook heerlijk dwalen door de grote Zuiderhaven, ook wel de thuishaven voor meer dan 70 historische zeilschepen. Hier en daar wappert een zeil en zijn mensen druk in de weer met het klaar maken van het zeilschip voor een volgende tocht. Het rond wandelen is genieten, maar mee zeilen is natuurlijk de échte ervaring! Bij verschillende rederijen kan je een ‘dagje zeilen’ boeken, bijvoorbeeld op een indrukwekkende klipper. Kosten variëren tussen de €30,- & €150,-, waarbij het verschil met name zit in de tijdsduur en het eten onderweg.

Wandelen door de historische binnenstad van Harlingen

Wanneer je door de binnenstad van Harlingen loopt, waan je je in een groot openluchtmuseum. Als zeehavenstad heeft Harlingen een maritiem verleden, wat je onder andere kunt terug zien in de mooie pakhuizen langs de Noorder- en Zuiderhaven. Met meer dan 600 monumentale panden heeft deze stad dus heel veel moois te bieden. Voor €3,- kan je met een gids op pad, die je van alles vertelt over het rijke nautische verleden van Harlingen. Is dat niet helemaal je ding, ga dan lekker zelf op ontdekkingstocht (al dan niet met een VVV stadswandelingen gidsje). Denk er ook zeker aan het het mooie stadhuis van Harlingen even te bekijken.

Banjeren over het Harlingse strand

Een heerlijke plek om op koude winterdagen uit te waaien of om in de zomer te zwemmen in de Waddenzee. Verwacht geen groot strand, maar een gezellig stadsstrand. En wanneer je klaar bent met uitwaaien is het leuk koffie drinken bij Strandpaviljoen ’t Zilt.

Let op: gesloten tot 1 maart 2020.

Bezoeken expeditieschip Willem Barentsz

In Harlingen wordt het expeditieschip van Willem Barentsz gereconstrueerd. Met een hele groep vrijwilliger wordt gewerkt aan een schip volgens de Hollandse bouwmethode van de 16e eeuw. Wanneer het schip klaar is zal het worden ingezet voor onder andere historisch onderzoek en toeristische doeleinden. Als doel hebben ze in augustus 2020 present te zijn bij Sail Amsterdam. Wat een bijzonder en tof project! Tot het zover is er de mogelijk langs te gaan bij het bezoekerscentrum. Hier kunnen ze je van alles vertellen over de destijds gemaakte reis van Willem Barentsz en de bouw van het schip.

Let op: pas vanaf 1 april 2020 weer te bezoeken.

Vlootdag Harlingen 2020

Wil je Harlingen in volle glorie ervaren, bezoek dan de jaarlijkse Vlootdag (dit jaar op 18 april). Op deze dag wordt het zeilseizoen van de Bruine Vloot geopend en bruist de stad. Er heerst een nautische sfeer op het Havenplein en langs de Zuiderhaven. Ook kan je op deze dag een gratis stukje meevaren met één van de mooie schepen op het Wad. Er zijn markten, er is heerlijk eten en bovenal een super gezellige sfeer. Maar, het is ook druk, dus houd daar rekening mee!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen