5 tips voor Funchal, de hoofdstad van Madeira


Een tropisch eiland, maar dan zonder enge spinnen. Een tropisch eiland, zonder jetlag. Een tropisch eiland binnen de EU. Madeira has it all! Madeira behoort, net als de Azoren, tot Portugal. Op zo’n 1000 kilometer afstand vind je het Portugese vasteland. Zak je op de wereldkaart wat richting het zuiden, dan kom je uit bij de Canarische Eilanden. Madeira ligt ter hoogte van Marokko, midden in de Atlantische Ocean. Ik verbleef 6 dagen in Funchal, de hoofdstad van het eiland.


Kies een strategische slaapplek

Er zijn genoeg reisblogs te vinden die je de mooiste slaapplekken op het eiland, en ook in Funchal kunnen tippen. Madeira, en dus ook Funchal, is niet bepaald vlak. Wat betekent dat je waarschijnlijk te voet niet zulke lange afstanden zult gaan afleggen. Pijnlijke kuiten gegarandeerd. Kies je slaapplek dus strategisch. Ik koos voor Next Hotel, want ik wilde graag (redelijk) snel in het centrum van Funchal kunnen zijn, had behoefte aan een zwembad en wilde graag toegang tot de zee. Check, check en check! Next Hotel is wat mij betreft een grote aanrader, maar ga dus vooral ook zelf op onderzoek uit!  

Geniet van de prachtige natuur

Madeira is een must voor iedere liefhebber van prachtige bloemen en planten. Madeira wordt niet voor niets het bloemeneiland genoemd! Ik was er in de eerste week van januari, maar verbaasde me over de hoeveelheid kleur in de natuur. Er zijn meerdere botanische tuinen in en rond Funchal te vinden, maar ook zonder ticket kun je genieten van alle (sub)tropische bloemen en planten. Parque de Santa Catarina is zo’n plek. Gratis entree. Maar wát een prachtig park! Madeira heeft alles wat ieder ander tropisch eiland ook heeft, maar dan zonder enge slangen of spinnen.
 

Lees ook: Puglia (Italië) 5 hoogtepunten op een rijtje

Ga op zoek naar de mooiste uitzichten

Het Portugese bloemeneiland is ontzettend fotogeniek. Begeef je naar boven en geniet van het uitzicht! In Funchal kun je gebruikmaken van een kabelbaan, om zo van het uitzicht te genieten. Heb je daar geen zin in, dan behoort een goede rooftopbar ook zéker tot de mogelijkheden. Met cocktail, welteverstaan.

Deze vriend is onmisbaar in je koffer!

Verken het eiland

Omdat ik maar vier hele dagen in Funchal had, koos ik ervoor om in korte tijd zoveel mogelijk te kunnen zien. Een jeep-safari bleek hiervoor het meest geschikt. Ik boekte via Get your Guide. Regelmatig stopte de tourguide om ons één en ander uit te leggen of te laten zien; verse oregano bijvoorbeeld. Of een avocadoboom. Of een bananenplant. Of..

Lees ook: Top tien highlights voor je stedentrip naar Málaga

Spot de lekkerste eettentjes

Goed voedsel is natuurlijk hét ingrediënt voor een succesvolle vakantie. Scrol het internet af, lees inspirerende blogjes en pin alle restaurantjes die getips worden vast in Google Maps. Scheelt je wat uitzoekwerk wanneer je hongerig en hangry bent. Mijn tips: brunchen bij Brunch Club Madeira of Prima Caju, voor een heerlijk bord met Italiaans eten kun je het best bij PORTALIANO zijn en heb je zin in een goede burger, dan is The Snug Smoke House een goede optie. Zin in goede muziek én een lekkere cocktail? Dan is Musa Lounge Bar interessant voor je. 

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen