• Menu
  • Menu

5 onmisbare reis items voor de bewuste reiziger

In 2015 stond ik op Schiphol en moest ik binnen 1 minuut de keuze maken: ik kon mijn vlucht halen als ik mijn koffer achter zou laten op Schiphol. Alles in mijn koffer leek opeens van levensbelang en ik was zo dom om er voor te kiezen mijn vlucht dan maar te missen. Little did I know dat het me €500,- euro en 24 uur wachten koste voor ik het volgende vliegtuig kon pakken. En het was nog wel mijn huwelijksreis! Voor die €500,- had ik een hele hoop nieuwe jurkjes en zonnebrandcrème kunnen kopen.

Nu, een hele hoop tripjes en lange reizen verder, weet ik precies wat belangrijk is. En dat is op wat gezichtsverzorging, camera gear en mijn paspoort na maar heel weinig! Hierbij mijn 5 onmisbare reis items die altijd mee gaan in mijn handbagage.

1. WakaWaka

De inspirerende organisatie WakaWaka is van mening dat duurzame energie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens natuurlijk, maar hoe wordt dat gerealiseerd? Met het kopen van een WakaWaka, support je gelijk de projecten van de organisatie. Zo worden WakaWaka’s uitgedeeld op plekken waar het hard nodig is: bij gezinnen zonder elektriciteit in Cambodja, bij Syrische vluchtelingen om de leefomstandigheden iets te verbeteren en bij scholen in afgelegen gebieden. Wat een prachtig initiatief!

Ik ga niet meer op reis zonder het meenemen van mijn WakaWaka! Tijdens een vette hike door de jungle of bergen wil ik namelijk nooit met een lege telefoon komen te zitten. De WakaWaka is een Powerbank + die wordt opgeladen wordt door het geïntegreerde zonnepaneel. Er zitten twee krachtige leds in waardoor ik in het donker altijd licht heb, maar waarmee ik ook een signaal kan versturen in geval van nood. Er zit zelfs een SOS-instelling op! Zonder WakaWaka voel ik me dus niet veilig wanneer ik off the beaten track ga. Daarnaast is het gewoon heel erg fijn om mijn telefoon even te kunnen opladen wanneer er geen stopcontact in de buurt is. De Wakawaka is dus ook handig in Nederland.

wakawaka powerbank reistop5

2. Water-to-Go

Tijdens het reizen ontdek ik altijd weer hoe lastig het is dat je niet gewoon uit de kraan kunt drinken. (En realiseer ik me wat een luxe het is dat dat in Nederland wel kan!) Wat heb ik veel plastic flessen gebruikt tijdens mijn reis door Azië. Destijds was ik daar veel minder bewust mee bezig maar nu is dat natuurlijk een no-go.

Water-to-Go heeft als doelstelling het bevorderen van schoon drinkwater. Met het filter wat in de fles zit kan alle soorten leidingwater en vervuild oppervlakte water veilig gedronken worden. Andere waterflessen met een traditioneel koolstoffilter hebben grote poriën waardoor bacteriën, virussen en protozoën niet worden verwijderd. De Water-to-Go fles heeft poriën die zo minutieus zijn dat dat ze zelfs bacteriën en virussen filteren. Daarnaast wordt het gebruik van flessenwater met de Water-to-Go fles teruggedrongen. Uiteraard is de Water-to-Go fles BPA vrij. Je begrijpt dat deze fles dus áltijd met mij mee gaat!

3. Hamamdoek van biologisch katoen

Een hamamdoek is voor mij een hele belangrijke in mijn koffer en gaat dan ook altijd mee! Ik gebruik de hamamdoek op het strand als strandlaken: het ligt heerlijk zacht en door de bamboevezels droogt deze ontzettend snel op. Daarnaast is de hamamdoek klein op te rollen waardoor die altijd in mijn tas past. In het vliegtuig of de bus gebruik ik de hamamdoek als dekentje, want die airconditioning vind ik vaak veel te koud. Daarnaast is de hamamdoek natuurlijk te gebruiken als handdoek maar ook als omslagdoek bij het zwembad of de zee. Zo multifunctioneel dat het niet mag missen dus. Ik heb een hamamdoek van Happy Towels en van het verhaal hoe deze hamamdoeken geproduceerd worden, word ik heel happy.

In het Turkse dorpje Buldan worden traditionele hamamdoeken geweven. De Fairtrade hamamdoeken van Happy Towels komen hier ook vandaan en wel van de Turkse wever Metin. Samen met Metin ontwikkelt Happy Towels de traditionele hamamdoeken verder zodat ze handiger, mooier en milieuvriendelijker zijn. Metin maakt ze langer, zachter en duurzamer dan vroeger.

strand Schiermonnikoog hamamdoek happy towels reis items

4. Kussen beschermer Yumeko

Wie neemt er nou een kussensloop mee op reis? Inderdaad, dat lijkt vrij uitzonderlijk, maar als je dit hebt gelezen weet ik zeker dat jij er vanaf nu ook eentje mee neemt.

Een kussen is de lievelingsplek van huismijt en bevat gemiddeld 350000 bacteriën. Haren, huidcellen, schimmels, stoffen en een hele hoop andere andere resten blijven achter in je bed en op je kussen. De bedden in hotels, guesthouses en hostels lijken op het eerste gezicht schoon, maar zijn helaas soms smerig. Ook al wordt het beddengoed gewassen, er blijven altijd bacteriën achter op het kussen. Tijdens mijn reis door Azië had ik standaard een lakenzak bij me, maar tegenwoordig neem ik dus ook altijd een kussensloop mee.

‘Change the world sleeping’ is de slogan van Yukemo en daarmee trekken ze gelijk de aandacht. Hier wordt beddengoed van de hoogste kwaliteit gemaakt, die zowel duurzaam als betaalbaar is. Een productieketen zonder onmenselijke praktijken en onnodige vervuiling is vrij uniek in de wereld van ‘slapen en baden’. Yukemo is door deze werkwijze erg inspirerend en ik koop er dan ook graag mijn spullen.

De Yukemo kussenbeschermer is van geborsteld flanel en heerlijk zacht. Uiteraard is deze van 100% biologisch katoen. Daarnaast kan je de kussenbeschermer klein opvouwen, dus je hebt er altijd een plekje voor in je koffer of backpack. Heb ik je overtuigd?

yukemo kussen beschermer reis items

5. Fairtrade slaapmasker

Minstens net zo belangrijk als een schoon kussen is een goede nachtrust. Slapen in een vliegtuig vind ik vrij lastig, maar met een noise cancelling koptelefoon en een slaapmasker kom ik een heel eind. Toch voel ik me bij aankomst meestal vrij brak en kijk ik uit naar een goede nacht slaap. Helaas zijn veel hotelkamers vaak erg licht en word ik eerder wakker dan ik eigenlijk wil. Een slaapmasker is dus een echte musthave wil je je reis uitgerust beginnen.

Uiteraard wil ik dat ook mijn slaapmasker Fairtrade gemaakt is en van 100% biologisch katoen. Ook wat betreft slaapmaskers wint Yukemo op dat gebied de hoofdprijs. Wanneer je iets koopt bij Yukemo help je mee de wereld iets beter te maken. Het masker verkopen ze in grijs of blauw en voelt heerlijk zacht aan. Er zit stretch in waardoor het comfortabel aanvoelt.

Sidenote: dit masker is ideaal voor mensen met een klein/gemiddeld hoofd. Heb je een wat groter hoofd dan zit deze misschien net iets te strak.

slaapmasker yukemo reis items
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen