Chefchaouen Marokko

Een roadtrip door Noord-Marokko: de hoogtepunten

We zeilen in twee dagen van Portugal naar Noord-Marokko (Afrika) waar we aankomen in Rabat. Wat is het hier prachtig en wat voelt die warme woestijnwind heerlijk op mijn huid. Rechts zie ik de muren van de stad en links de mooie gekleurde vissersbootjes met Marokkanen die vrolijk naar ons zwaaien. Ik ben in Marokko. Marokko is een steeds populairder wordende reisbestemming en dat is ook niet zo gek, het is een indrukwekkende, diverse bestemming. Daarnaast zijn de wegen goed genoeg om zelf te rond te reizen. Ik heb een aantal dagen een roadtrip gemaakt door Noord-Marokko en de hoogtepunten bezocht, hierbij mijn route!

Je vliegt al vanaf €40,- retour naar Fez en vanaf €64,- retour naar Marrakech. Check de prijzen hier!

Vanaf Rabat is het 250 kilometer rijden naar Chefchouen, een tocht(rekening houdend met ezels, paarden en wagens op de weg) van ongeveer 4 uur.

Roadtrip naar Chefchouen

Dit is real life efteling: 1001 nacht en de fata morgana in één stad. Betere Instagram foto’s ga je nergens maken. Ik ben onder de indruk van dit stadje, overal kleine steegjes, alles in prachtig blauw, lampjes, bloemen, het is bijna perfect! Opvallend genoeg was dit precies de reden waarom ik een roadtrip door Noord-Marokko wilde maken: het ervaren van een andere cultuur. Datzelfde gevoel wat ik altijd kreeg bij de film Aladdin voelde ik hier ook. We overnachten bij een ontzettend mooie accommodatie: Casa Elias met een dakterras met een verbluffend uitzicht over de stad. Het eten bij restaurant Beldi Bab Ssour is uitmuntend en typisch Marrokaans.

Vanaf Chechouen is het 200 kilometer rijden naar Fez, een prima tocht van ongeveer 3,5 uur.

Chefchaouen – roadtrip door Noord-Marokko

Fez

Welkom in de dé stad van de leerlooierijen. Fez is een van de vier koningssteden en is daarmee een van de meest bekende steden van Marokko. Het is daardoor ook een populaire bestemming onder reizigers die een roadtrip door Noord-Marokko maken. Fez heeft de grootste Medina van heel Marokko, genaamd Fes-El-Bali. Een medina betekent in het Arabisch trouwens ‘stad’ waarmee ze het oudste gedeelte van de stad bedoelen. De medina van Fez is gigantisch, het is een doolhof vol smalle straatjes, marktjes en andere Marokkaanse bedrijfjes. Wij hebben ons met googlemaps goed weten te manoeuvreren door dit labyrint, zonder hadden we onze Riad niet meer teruggevonden.

Wij sliepen in een ge-wel-dig-e Riad (Dar Bab Guissa) in de eerder genoemde wijk Fes-El-Bali, op maar 200 meter van een gigantische leerlooierij. De ideale plek dus en naast de mooie kamers en het goede ontbijt was de eigenaar onwijs vriendelijk en hebben we ’s avonds met hem op het dakterras nog drankjes gedronken. Aanrader dus. Fez is een fijne plaats om een dag of drie te verblijven maar daarna vonden wij het heerlijk verder te gaan en even bij te komen van alle drukte. Op naar Meknes.

leerlooijeren fez roadtrip Noord-Marokko

Vanaf Fez is het maar een klein stukje naar Meknes: 65 kilometer waar je ongeveer een uur over doet.

Roadtrip door Noord-Marokko Meknes

Meknes is ook een van de vier koningssteden maar wel de minst bezochte. Dat alleen al maakt ons nieuwsgierig naar deze plek en het waard te bezoeken tijdens je roadtrip door Noord-Marokko. Meknes is gemoedelijk en heeft een mooie Medina, de straatjes zijn rustiger dan in Fez maar het plein en de markt zijn net zo druk als op andere plekken waar we zijn geweest. Gelukkig ben je na een bezoekje aan Fez al wel iets gewend.

De Bap Mansour el-Aleuj is de mooiste en belangrijkste toegangspoort tot Meknes en is prachtig om te zien. In Meknes kun je verschillende koninklijke paleizen vinden en mede hierdoor is deze stad op de werelderfgoedlijst gezet. Ben je een cultuursnuiver? Dan ben je in Meknes dus op de juiste plek. Daarnaast is de Souk in Meknes ook heel bijzonder, vol kleuren, geuren, kruiden en mensen. Vol van alle indrukken is Riad Lahboul de ideale plek om je hoofd ten ruste te leggen. Wat een mooi plekje aan de rand van de Medina met een geweldig uitzicht over de Medina en het atlasgebergte. Sleep well:)

Vanaf Meknes is het 320 kilometer naar de Ouzoud watervallen. Een mooie tocht maar wel eentje waar je zes uur over doet. De wegen zijn niet overal even goed maar de uitzichten zijn fenomenaal en de rode kliffen indrukwekkend. Take it easy en vertrek op tijd.

Ouzoud Watervallen

Na een paar dagen in verschillende steden is het voor mij een verademing om weer in een vredige, rustige omgeving te zijn. Dat maakt een roadtrip door Noord-Marokko ook zo leuk en divers, er is van alles te doen en te zien.

Ouzoud is een klein maar ook toeristisch dorp. Dat kan ook niet anders, want er is wat bijzonders te zien, namelijk de watervallen. Toch krijg je in Ouzoud wel echt het gevoel dat je in een andere wereld stapt. Wij vonden een marktje waar de kippen rond rennen en waar oude Marokkaanse vrouwen zelfgemaakte hapjes verkopen. Ouzoud ligt trouwens al in het Atlasgebergte, dus mocht je meer tijd hebben dan zou ik zeker doorrijden om het gebied verder te verkennen, hier wat tips: ‘hoogtepunten atlasgebergte’ van expeditie aardbol.

Terug naar Ouzoud, we zijn hier naar toe gereden om de bekende 110 meter hoge waterval te bekijken, dus dat gaan we doen. De omgeving is vallei-achtig en groen, met enorme ravijnen en zelfs aapjes. Er is een wandelpad aangelegd die je uiteindelijk naar het perfecte uitzichtpunt leidt en vervolgens naar beneden zodat je dicht bij de waterval kunt komen (de tocht naar beneden duurt maar +-15 minuten). Niet alleen de hoogte van de waterval maar vooral het decor maken deze plek een bezoekje waard.

We overnachten in La Kasbah d’Ouzoud en kiezen er bewust voor twee nachten hier te blijven. Dit paradijsje met typische Marokkaanse bungalows, een verfrissend zwembad en een weids uitzicht over het schitterende ruige Atlasgebergte, is namelijk de ideale spot om maximaal te ontspannen. Heb je de tijd? Dan kun je zoals ik net al noemde het Atlasgebergte gaan verkennen of je rijdt in 2,5 uur door naar Marrakesh. Wij hebben die tijd helaas niet en moeten een andere kant op.

uitzicht ouzoud kasba roadtrip Noord-Marokko

Vanaf de Ouzoud Watervallen is het 330 kilometer naar Rabat, een tocht van een kleine 5 uur.

Rabat

Yes, baby, Rabat, daar waar onze roadtrip door Noord-Marokko is begonnen! Doordat wij vanaf Nederland naar Rabat zijn gezeild kunnen we pas vertrekken als de weersvoorspellingen goed zijn en moeten we noodgedwongen meer dan een week doorbrengen in Rabat. Uiteindelijk is dat alleen maar leuk, want je leert een stad op die manier echt kennen.

De Medina van Rabat is waanzinnig en daar hebben we flink wat uren doorgebracht. Al wandelend door de smalle straatjes word je bedwelmd door de waanzinnige geuren van verschillende kruiden, komt er een stortvloed aan kleuren over je heen, zie je de meest prachtige tapijten, magnifieke moskeeën en word je regelmatig verrast door een karkas van een koe of schaap die ergens bungelt. We komen terecht op kleine pleintjes waar de heerlijkste gerechten worden geserveerd waardoor we menig avond op straat hebben gegeten. Zorg er voor dat je verdwaalt in de medina en gebruik daarna googlemaps om weer terug te komen.

To Do Rabat tijdens je roadtrip door Noord-Marokko

Doordat Rabat aan de Atlantische Oceaan ligt kan je ook genieten van de mooie uitzichten over de zee. Daarnaast is het bezichtigen van de de 44 meter hoge minaret ‘de Hassan toren’ en de Oudaias Kasbah ook een TO DO in Rabat. Rabat heeft trouwens ook een aantal statige straten met enorme palmbomen waar het heerlijk slenteren is. Wij sliepen de nachten in Rabat op ons eigen zeilschip maar ik heb wel ontdekt dat Rabat niet de meest goedkope bestemming is qua accommodaties. Geen idee waar dat precies aan ligt. De Riad Dar Karima heeft in ieder geval een gunstige ligging en ziet er uitmuntend uit. Nog een tip: we hebben goed gegeten bij restaurant El Bahia en gezellig geborreld op een enorm zeilschip wat er aan de kade ligt: Le Dhow. Le Bistrot du Pietri was daarnaast ook leuk voor een drankje en wat livemuziek (let op: er wordt binnen veel gerookt: BUH).

klederdracht Marokko chefchouen
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen