Middelburg – 24 uur in een van de mooiste steden van Nederland

Ons hart verloren we al een aantal jaar geleden aan Middelburg. De middeleeuwse straatjes met fraaie panden, de lieve pleintjes met talloze hippe restaurants, de prachtige monumenten, de ontspannen sfeer en de schitterende grachten: Middelburg is een stad uit duizenden. Verhalen uit het verleden komen tot leven wanneer je er ronddwaalt en door het grote aanbod aan horeca, winkels en accommodaties is het de ideale stad om 24 uur in te verdwijnen. Wat je er echt niet mag missen? Dat lees je hier.

Middelburg: een stad met een verhaal

Praten we over Middelburg, dan hebben we het over een stad met een onstuimig verleden. Van gloriejaren ten tijde van de VOC tot een periode van verpaupering en bombardementen aan het begin van de 19e en 20e eeuw. Maar doordat meer dan 1000 monumenten overeind blijven staan vertelt Middelburg ook vandaag de dag nog een verhaal. Een historisch verhaal, waar geen woorden voor nodig zijn. De stad vraagt je deze te ontdekken door te wandelen, te kijken en te dwalen.

Ook al zijn wij team ‘ga lekker zelf op pad en ontdek’ raden we je wat betreft Middelburg toch zeker een gids in de arm te nemen. Zelden kwam een stad zo tot leven als hier met een gids. Want dat Middelburg de mooiste straatjes heeft is niemand onbekend, maar met een gids ontdekten we zeker dubbel zoveel.

Op ontdekkingstocht in Middelburg

Het begin en het einde: de Drvkkery

Als je dan toch een startpunt moet kiezen, dan begin je je wandeling bij de Drvkkery. Voor de hand liggend ook, want in deze prachtige boekenwinkel (met horecagelegenheid) vind je tevens Tourist Info Middelburg. En of je nou met een gids op pad gaat (doe nou maar gewoon!) of op eigen gelegenheid wilt gaan: de beste informatie haal en vind je hier.

➞ lees ook: 24 uur in Zuid-Limburg, Putten, Arnhem, Nijkerk en Heerde

Stadhuis van Middelburg

Eenmaal buiten op de Markt (waar de Drvkkery zich bevindt) sta je gelijk in het centrum van de stad. Hier vind je het Stadhuis van Middelburg waar je toch zeker even naar binnen moet spieken. Het mag dan geen dienst meer doen als Stadhuis, het wordt wél gebruikt door zowel de University College Roosevelt als voor tentoonstellingen van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg. Van buiten indrukwekkend, van binnen idem dito. De gids heeft de sleutel van het pand wat je de unieke gelegenheid geeft om er naar binnen te gaan.

Het Abdijcomplex

Het Middelburgse Abdijplein wordt gezien als het culturele hart van de stad. Hier vind je, gehuisvest in een voormalige abdij, het Zeeuws Museum (ook de moeite waard) en het provinciehuis. Het plein met grote bomen is omgeven door het complex en wordt gesierd door torens en poorten. Naast een bezoekje aan de Lange Jan en de twee kerken zijn wij vooral onder de indruk van de Kloostertuin. Een bijzondere plek van stilte tussen de muren van en ramen van de Abdij. Houd je nou meer van drukte en vertier, bezoek de abdij dan eens tijdens het Middelburgse Abdijbierfestival. Als we het mogen geloven schijnt dit een hele happening te zijn…

Straatjes die je niet wilt missen

Van de tientallen mooie straatjes om doorheen te wandelen zijn er een aantal zonder twijfel onmisbaar. De Kuiperspoort is er daar een van. Want dat wandelen tussen eeuwenoude pakhuizen terwijl je studenten muziek hoort spelen in de muziekschool een magische ervaring is, dat spreekt voor zich. In de Reigerstraat vind je niet alleen fantastische boetiekjes, de versiering met paraplu’s en het uitzicht op de Lange Jan maken dit tot een van de meest fotogenieke straatje van de stad. Een andere favoriet is de Sint Janstraat en de Vismarkt. Misschien staan hier niet eens de mooiste panden, maar met het gezellige RØST aan de ene kant en het aantrekkelijke Café Sint John aan de andere kant is het een lust voor het oog. Dit stukje Middelburg wordt trouwens ook wel de ‘Zeeuwse jordaan’ genoemd. That says it all. De Bellinkstraat is er dan trouwens wel weer één met van die schilderachtige huizen. Vergeet niet omhoog te kijken, want Middelburg staat bol van de muurdichten. Een extra mooie vonden we die op het kneuterige Café Le Penseur op de Varkensmarkt. En loop dan gelijk even door de Vlissingsestraat voor een hele hoop knapheid.

We hebben nog láng niet alle mooie straatjes van Middelburg benoemd, maar daarvoor ga je dus op pad met een gids. Dan mis je d’r geeneen!

De beste tips voor food & drinks

Fine dining in ’t Packhuys

Ben je in Middelburg dan wil je natuurlijk dineren in zo’n historisch pand waar we het al de hele tijd over hebben. Dat kan als de beste bij het mooie Packhuys aan de haven van Middelburg. Een knus restaurant met een eeuwenoude balkenplafond gecombineerd met een hip interieur. Het tasting menu is uitzonderlijk goed en de gerechten die voorbij komen verrassend en smaakvol. Of je nou een ‘kleine’ eter bent (3 gangen) of voor de full experience gaat (7 gangen), ’t Packhuys is een uitstekende plek voor een heerlijk avondje uit.

Lunchen in de prachtige tuin van de Houttuinen

Ben je in Middelburg, dan drink je koffie (of lunch je) bij De Houttuinen. Want waar vind je en een horecagelegenheid in een rijksmonument (lees: de Kloveniersdoelen) met een prachtig terras in een enorme tuin? Hier strijk je neer in de strandstoelen terwijl je koters spelen in de zandbak: iedereen blij. Los van die heerkijke tuin is dit pand sowieso één van de mooiste van de stad (in our humble opinion). Vergeet niet om voor je weg gaat nog ‘even’ de toren te beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad.

Jells lunchcafé & tuinterras

Jells is nog zo’n horeca parel in Middelburg. Niet alleen de tuin is fantastisch maar ook de kaart is precies waar we van houden: van bijzondere salades en gezonde broodjes tot huisgemaakte taartjes en sapjes. Als we in Middelburg zouden wonen zouden we dit onze ‘standaard’ stek maken. We love Jells.

Deze horeca spots wil je trouwens ook echt niet missen
  • Luuks brood & patisserie
  • De Smaak van Toen
  • Fromagerie Forianne
  • De Juf
  • Restaurant De Herberg
  • La Presa
  • Expresszo
  • RØST
  • ZanziBar

Slapen in Middelburg

Slapen in Middelburg deden we al vaker en iedere keer worden we weer verrast door de mooie locaties en enthousiaste eigenaren. Ga je 24 uur (of liever langer;)) naar Middelburg, slaap dan op één van deze plekken:

Cityhotel Wood

Hotel liefhebbers opgelet, we hebben een unieke plek voor je gevonden in het hart van de stad. In een voormalig houtzagersbedrijf (it’s all in the name) en op een steenworp afstand van de schitterende Kloveniersdoelen vind je Cityhotel Wood. En dit is niet ‘zomaar’ een hotel, maar een plek waar de focus ligt op duurzaamheid gewikkeld in een hip jasje. Het hotel voelt kleinschalig maar heeft stiekem toch nog 53 kamers & citylofts. En waar de kamers al prachtig zijn, zijn de citylofts helemaal top of the bill. Wil je tijdens je citytrip naar Middelburg even flink uitpakken, kies dan voor een van de schitterende Jaccuzilofts.

Eten buiten de deur is altijd leuk, maar wat nou als het hotel een goed restaurant ‘in huis’ heeft? Dan schuif je daar natuurlijk ook een keer aan. Restaurant The Green Room is een groenterestaurant in Middelburg waar de heerlijkste gerechten op de kaart staan. Denk aan ceviche van venkel, romige polenta met gegrilde groene asperges of huisgemaakt ravioli van pompoen. In Restaurant The Green Room is de hoofdrol voor de groenten, maar bij ieder groentegerecht heb je de keuze uit een vlees- of vissuggestie van de chef. Klinkt goed toch? En dat alles in een restaurant met een super knap interieur.

Torenkamer Middelburgh

Midden in het historische centrum van Middelburg vind je boven een heerlijke kaas- en specialiteitenwinkel, tevens ook een lunchroom, een volledig appartement. Wanneer je het prachtige trappenhuis beklommen hebt staat je een ware verassing te wachten. In dit zeer complete appartement is werkelijk aan alles gedacht: van schommelstoel tot spelletjes en een uitzicht op de Lange Jan tot badjassen.

Slapen in Stijl

Wanneer je een accommodatie twee keer (of zelfs vaker) bezoekt, dan weet je zeker dat het er wel heel goed is. Niet alleen de knappe appartementen met een perfecte locatie aan het water zijn heerlijk, ook de eigenaren zijn fantastisch. Je kunt er kiezen uit vier verschillende appartementen waarvan nummer M onze favoriet is (mag gezegd worden toch?).

Slapen bij Eva

Wanneer we mogen overnachten op een ware droomplek, dan zijn we er sneller dan snel. Slapen bij Eva is een schitterende Bed & Breakfast waar het tot in de puntjes p-e-r-f-e-c-t is. Je vindt de B&B aan de rand van het stadscentrum van Middelburg in een ruim opgezette woonwijk. Dit is niet alleen overnachten, maar een hele beleving, daar zorgt gastvrouw en eigenaresse Eva wel voor. Het is hoog tijd hier weer eens terug te komen…

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen