Emigreren: droom of werkelijkheid?

Al wandelend door pittoreske straatjes, genietend van een lekkere frappé, hoor je mij al snel roepen: ‘hier zou ik wel willen wonen’. Want ja, ik ben nou eenmaal dol op de Griekse cultuur, het Middellandse zee klimaat en de rust die ik daar ervaar. Maar emigreren is natuurlijk een ander verhaal en er komt flink wat bij kijken om het allemaal voor elkaar te krijgen.

De allergrootste vraag is natuurlijk: waarom zou je emigreren? Of juist: waarom niet? Hoe regel je een emigratie? En, welke landen zijn goede opties?

Redenen om te emigreren

Emigreren om je droom na te jagen

Zit jij tijdens het kijken naar ‘ik vertrek’ ook op het puntje van je stoel en zie jij jezelf al helemaal een oud huis omtoveren tot een prachtige B&B? Dan ben je niet de enige! Gelukkig geeft het programma je ook een reëel beeld en is het duidelijk dat het niet zonder slag of stoot gaat. Toch hebben veel mensen de droom om naar het buitenland te verhuizen en daar iets voor zichzelf te beginnen. De meesten maken deze droom uiteindelijk niet waar (logisch ook, want het is niet zomaar iets). Maar wanneer ze het wel doen én kunnen dealen met de struggles van het emigreren dan brengt vaak een hele hoop geluk.

Emigreren voor de liefde

Romantische avonden met je vakantieliefde op het strand resulteren in eindeloze mails en Skype-sessies. Uiteindelijk sta je voor de keuze, ga je emigreren voor de liefde? Gastblogger Anouk Veltmaat ging je voor en runt daar nu een succesvol bedrijf met haar Costa Ricaanse man. Voordeel van emigreren voor de liefde is dat je toekomstig partner daar vaak al een stabiele situatie heeft gecreëerd en je daarop kunt mee liften.

Emigreren om je leven te veranderen

Voor mensen die het ‘9-tot-5’ leven zat zijn en hun leven op een andere manier willen gaan indelen is emigratie soms de perfecte uitweg. Minder werken en meer genieten van de natuur en rust. Anderen verlangen er zelfs naar een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. In andere culturen heerst soms een andere mindset die vaak beter aansluit bij deze wensen. Voor mij zou dit een belangrijke reden zijn om Nederland achter me te laten.

Emigreren uit Nederland naar Griekenland
Emigreren naar Griekenland is toch wel een droom!

Nadelen van emigreren

Emigreren als vlucht

Wanneer je wilt emigreren om je huidige leven te ontvluchten dan lijkt het plan uiteindelijk vaak te mislukken. In het buitenland kom je namelijk dezelfde situaties tegen waar je in Nederland niet of moeilijk mee kon omgaan. Daarnaast geeft negatieve energie vaak niet genoeg kracht om door te gaan wanneer het zwaar of moeilijk wordt.

Emigreren romantiseren

Tijdens je vakanties maak je een land op een hele andere manier mee dan wanneer je er daadwerkelijk woont. Want at the end of the day moet er toch gewoon brood op de plank komen (tenzij je de pot goud aan het einde van de regenboog hebt gevonden). En je weet het, wanneer je ergens werk vindt moet je tóch weer oppassen voor de dagelijkse sleur. Romantiseer het emigreren dus niet en realiseer je wat je achter laat in eigen land, zoals familie en goede gezondheidszorg.

Hoe regel je een emigratie?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden wanneer je gaat emigreren, voldoende anderen gingen je voor. Op de website van de rijksoverheid vind je de belangrijkste informatie over emigreren uit Nederland.

Toen ik in 2017 met mijn man vertrok op wereldreis met onze zeilboot voelde dit bijna als emigreren. Uiteindelijk verkochten wij ons schip na de reis op curaçao en moesten al onze spullen verscheept worden naar Nederland. Dat was een flinke klus.

Gelukkig zijn er organisaties die emigreren uit Nederland gemakkelijker voor je maken. Zij zoeken bijvoorbeeld uit wat de prijzen zijn van verschillende verhuisbedrijven aangezien de prijzen flink kunnen verschillen. Wanneer wij er ooit voor kiezen te emigreren laat ik dat soort zaken zeker aan zo’n bedrijf over, zij weten veel beter de weg.

Welke landen zijn goede opties?

Wanneer je wilt emigreren weet je vaak al waar naar toe. Misschien is het dat ene vakantieland waar je al 10 keer bent geweest. Het kan ook zijn dat je al jaren zocht naar een geschikt huis om je dromen werkelijkheid te laten worden en je deze eindelijk hebt gevonden. Toch kan het zo zijn dat je wilt emigreren omdat Nederland niet voldoet aan de wensen die jij hebt.

De website van OECD Better Life Index laat precies zien hoe landen scoren op verschillende topics. Als je veiligheid & gezondheidszorg bijvoorbeeld belangrijk vindt (zoals ik) dan scoren Noorwegen en Canada erg hoog. Noorwegen is trouwens een populaire bestemming voor Nederlanders die willen emigreren.

Onze overwegingen

Na een jaar reizen zijn we verliefd geworden op veel verschillende landen. Toch zijn er maar een paar landen waar we ook daadwerkelijk zouden willen wonen. Mijn ultieme droom? Een B&B beginnen in Zuid-Frankrijk of op een Grieks eiland. We blijven er nog maar even over dromen dus of het ooit werkelijkheid wordt? Wie weet…

B&B starten emigreren uit Nederland

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen