Corona: 5 tips om goed voorbereid op reis te gaan

Goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt zeker voor op reis gaan. Door corona zijn er het afgelopen jaar veel regels bijgekomen wat reizen betreft. Soms zorgt dat voor extra stress bij reizigers. Veel mensen hadden de afgelopen zomer dan ook vragen over hun vliegreis. Wat heb ik nodig? En welke formulieren moet ik invullen? Veel vakantielanden, zowel binnen als buiten Europa, hebben namelijk extra regels ingesteld tijdens corona. Hieronder delen wij 5 tips zodat je goed voorbereid op reis gaat zonder problemen. 

Check het reisadvies 

Bekijk wat de Nederlandse overheid zegt over jouw vakantieland. Kleurcodes zijn belangrijk omdat zij informatie geven over veiligheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Ook kan de kleurcode van jouw vakantieland invloed hebben op de geldigheid van je reisverzekering. Sommige verzekeringen geven reizigers namelijk geen vergoeding als zij corona krijgen in een land met code oranje. Daarnaast kan terugkeren uit een zogenoemd ‘hoog risicogebied’ soms betekenen dat je in quarantaine moet.

Bekijk de regels van het vakantieland

Het is niet alleen belangrijk wat Nederland van een land vindt. Vakantielanden zoals Curaçao, Costa Rica of Mexico kunnen namelijk hun eigen regels maken voor Nederlandse reizigers. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze informatie en check de overheidssite van jouw vakantieland regelmatig. 

Dit zijn een aantal vereisten waar reizigers soms aan moeten voldoen:

  • Negatieve PCR test (ook voor gevaccineerden)
  • Digitaal formulier invullen voor vertrek
  • Geldige reisverzekering met coronadekking

Binnen de EU zijn coronaregels overzichtelijker dan buiten Europa. Blijf hoe dan ook op de hoogte van actuele regels in jouw vakantieland. 

PCR of Antigeen Sneltest

Binnen de EU mag je als volledig gevaccineerde reizen zonder PCR of Antigeen Sneltest. Dat is buiten de EU echter lang niet altijd het geval. 

Op reis gaan buiten Europa betekend in veel gevallen dat je verplicht bent om een negatieve PCR-testuitslag te laten zien. Een Spoedteststraat.nl coronatest is een veilige en snelle manier om een PCR test te doen waarbij je een geldig reiscertificaat krijgt.

Voor reizen in de EU heb je de keuze uit 3 verschillende coronabewijzen:

  • Volledige vaccinatie (geldig na 14 dagen)
  • Corona herstelbewijs
  • PCR test of Antigeen sneltest (verschillende geldigheidsduur)

Als je binnen de EU reist en jouw coronabewijs is een PCR test of een Antigeen Sneltest let op hoe oud de coronatest maximaal mag zijn bij vertrek. 

Blijf op de hoogte van actuele regels 

De makkelijkste manier om op te hoogte te blijven van actuele regels in jouw vakantieland is met de ReisApp van Buitenlandse Zaken en Douane. Je kunt hier een land als favoriet selecteren en als er iets veranderd qua regelgeving krijg je een notificatie. Regels over corona veranderen snel. Doordat je direct op de hoogte bent van eventuele wijzigingen ga je goed voorbereid op reis. Ook heb je in deze app informatie over wat je moet doen in een noodgeval en wie je kan bellen. 

Vul digitale formulieren op tijd in 

Veel landen vereisen van inkomende reizigers een soort digitaal ingevuld formulier. Dit heet soms een ‘Passenger Locator Form’, ofwel PLF. Griekenland vereist bijvoorbeeld van reizigers dat zij dit digitale formulier 24 uur voor vertrek ingevuld hebben. Zonder formulier mag je niet op de vlucht. Veel landen, zowel binnen als buiten de EU, hanteren een dergelijk formulier. Zorg er dus voor dat je weet welk formulier je moet invullen en wanneer je dat precies moet doen voor vertrek. 

Laat je door corona niet ontmoedigen om op reis te gaan! Zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid en precies weet aan welke regels je moet voldoen. Goede voorbereiding zorgt namelijk voor een relaxte reis, minder stress en maximaal genieten.  

ps

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen