natuurlijke (gezichts) verzorging deodorant

5 duurzame & natuurlijke (beauty) producten voor mee op reis

Van een laatst gekocht gezichtsserum schrok ik van de overheersende geur van parfum. Opeens was ik me er van bewust: dit kan niet goed zijn. Zomaar wat kopen en op mijn gezicht- en lichaam smeren behoort natuurlijk al lang tot de verleden tijd. Maar ik merkte dat ik meer stappen moest gaan zetten. Verandering kost echter tijd en is voor mij (en vele anderen) best lastig want ik heb geen idee wat wel en niet goed is. Daarnaast lijken- of zijn natuurlijke (beauty) producten vaak duurder.

Ik dook het internet op en googelde ‘natuurlijke (beauty) producten’. Er ging een wereld voor me open! Ik weet nog lang niet alles maar stapje bij beetje gaat het de goede kant op. De volgende 5 producten hebben ondertussen een standaard plekje bemachtigd in mijn daily routine. Thuis, maar zeker ook op reis.

Marianne van @doemaarduurzaam schreef eerder al een artikel over duurzame toiletartikelen, lees haar tips hier.

1. Handgemaakte haarzeep (shampoo bar)

Je haren wassen met een shampoo bar is voor mij echt next-level. Mijn haar is erg lang en het wassen daarvan vind ik al voldoende werk. Ingewikkelder wil ik het dus liever niet maken. Ik heb dan ook gewacht tot al mijn flessen shampoo leeg waren voor ik me er aan durfde – en dus ook wel moest wagen.

Van te voren had ik wat research op internet gedaan en gekozen voor een shampoo bar van Botma & van BENNEKOM, niet in de laatste plaats omdat zij de zepen zelf maken. Daardoor ben ik 100% zeker van de informatie die zij over de producten geven. De haarzeep heeft een zoete geur, is mooi roze met wit en ziet er zo lekker uit dat ik er het liefste en hapje van wil nemen. Dat komt doordat de natuurlijke zeep ingrediënten bevat zoals kokosmelk, mango boter en abrikozenpit olie. YUM toch? Onder de douche moet ik even wennen aan een blok zeep in mijn hand. Ik smeer de shampoo bar over mijn haar en het gaat warempel volop schuimen. Mijn haar voelt de eerste paar keer na het wassen wat stug aan. Daarnaast voelt het niet zo ‘schoon’ als normaal. Gelukkig verdwijnt dit naarmate ik de shampoo bar langer gebruik. Dit is dus een blijver, zowel vanwege de duurzaamheid als de natuurlijke ingrediënten.

FACTS: ze blijken ideaal voor mee op reis, ook in je handbagage. Duurzaam want verpakkingsvrij. Gaat even lang mee als 3 shampoo flessen. Biologische ingrediënten.

WISHLIST: plasticvrije lippenbalsem van Botma & van BENNEKOM

Shampoo bar natuurlijke verzorging

2. Natuurlijke deodorant

Jaren lang gebruikte ik deodorant met aluminiumchloride (little did I know). Onderzoek laat zien dat dat best veel nadelige effecten kan hebben op je lichaam. Het wordt zelfs in verband gebracht met een vergrote kans op borstkanker. Wanneer je gaat zoeken op internet vind je echter veel tegenstrijdige berichten. Dat maakt het ingewikkeld, helemaal om er een uitgesproken mening over te hebben. Toch vinden onderzoeken meestal niet voor niets plaats en neem ik liever het zeker voor het onzekere. Het is dan ook wel fijn zeker te weten dat wat je op je lichaam smeert oké is. Daarom ben ik blij dat ik tegenwoordig gebruik maak van een natuurlijke deodorant. Ik kocht lekkerineenpotje via de fantastische webshop MIISHA. Ik moest even wennen aan het uitsmeren van iets in je oksel, maar ik ruik de hele dag fris!

FACTS: je doet 2 maanden met 1 potje. Diervrij. 100% plasticvrij. Klein en daardoor extra reisproof.

WISHLIST: Scrub zeep zakje te koop via MIISHA.

natuurlijke (gezichts) verzorging deodorant

Wattenschijfjes

Wattenschijfjes gebruik ik altijd bij de vleet. Best overdreven, maar ik vind het gewoon fijn om voor alles een nieuw wattenschijfje te pakken: make-up remover, toner water, exfoliant en ga zo maar door. En toen ontdekte ik dat de katoenplant vaak bespoten wordt met pesticiden om deze te beschermen tegen ongedierte. Ook wel logisch natuurlijk, maar daar denk ik niet over na wanneer ik mijn gezicht schoonmaak. Komt nog eens bij dat het natuurlijk helemaal niet duurzaam is om elke week een nieuwe rol wattenschijfjes te kopen. Daarom ging ik op onderzoek naar een goed alternatief en ik vond er twee. De eerste zijn wasbare, biologische extra dunne wattenschijfjes voor het gebied rondom je ogen. Doordat deze superzacht zijn voelen ze nog fijner dan normale wattenschijfjes. Daarnaast heb ik gekozen voor dubbelzijdige wattenschijfjes met badstof aan de ene kant en zachte katoenen jersey aan de andere kant. Van beide gebruik ik er nu 1 per dag (en dat blijkt dus voldoende!) en aangezien ik van beide 10 stuks heb, doe ik er dus 10 dagen mee. Ook ideaal om mee te nemen op reis dus! Bij de aanschaf zit trouwen een handig zakje voor in de wasmachine.

FACTS: 100% biologisch katoen. Duurzaam. Op de wattenschijfjes van ImseVimse zit garantie.

WISHLIST: Slaapmasker van biologisch katoen & zijde.

wasbare wattenschijfjes natuurlijke (beauty) producten
GezondheidGezondheid

Breath Of Fresh Air Toner Water Lush

Dit product gebruik ik al wat langer en ik is een van mijn favoriete natuurlijke (beauty) producten. Na mijn gezichtsreiniging gebruik ik standaard deze toner van Lush. De frisheid is namelijk heerlijk. Aangezien mijn huid moeite heeft met een hele hoop producten, is het altijd even zoeken naar de juiste. Maar deze toner is door de mildheid in ieder geval geschikt. Waarschijnlijk komt dat onder andere door ingrediënten als verzachtend rozenwater, kalmerende aloë vera-gel, hydraterende carrageenextract en ontstekingsremmende rozemarijnolie. En ja, het voelt dus net zo lekker op je huid als dat het klinkt. Enig nadeel: de flesjes zijn te groot om mee te nemen in je handbagage. Voordeel: lekker verkoelend op warme zomerdagen als mist over je gezicht.

FACTS: Biologisch & fairtrade. Mineraalrijk door vers zeewater uit Engeland.

WISHLIST: Vegan lipstick van LUSH.

Lush toner natuurlijke (beauty) producten

Essentiële oliën

Nooit gedacht dat essentiële oliën zo essentieel zouden worden in mijn leven. Waarom ik eerst een flinke aversie had tegen deze oliën had zat ‘m ook niet zozeer in de oliën zelf (daar wist ik niets vanaf), maar meer in de manier van verkopen. De twee grootste spelers op de markt, do TERRA & Young Living, maken gebruik van piramide marketing. Mocht je er wel eens wat van hebben gezien, dan weet je misschien wel wat ik bedoel: super irritant. Anyway: ik ontdekte dat de oliën wel echt heel fijn zijn en ook nog eens breed inzetbaar. Zo neem ik standaard een mengsel van Breathe (do TERRA) en een draagolie mee op reis. Deze werken verlichtend wanneer ik last heb van mijn luchtwegen, door bijvoorbeeld airconditioning. Ook een roller met Serenity (voor ontspanning) en Deep Blue (voor spieren) gaat altijd mee. De variatie in oliën is eindeloos en voor van alles en nog wat inzetbaar. Goed begrijpen wat je met welke olie kunt is wel ingewikkeld, dus lees je goed in op internet of vraag een ‘kenner’ om informatie.

FACTS: kan ik niet geven, daarvoor ben ik er niet voldoende in thuis.

WISHLIST: Myrrh van Young Living.

Natuurlijke (beauty) producten Do TERRA essentiële oliën

Uiteindelijk blijkt dat, wanneer je je er in verdiept, het prima lukt te ontdekken wat wel en niet goed is voor je lichaam. Daarnaast zijn sommige natuurlijke (beauty) producten duurder, maar gaan ze wel langer mee. In the end maakt het qua prijs dus niet zoveel uit. Heb jij ook favoriete natuurlijke (beauty) producten? En neem je die ook mee op reis?

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen