• Menu
  • Menu
Sailing Shalom

Vertrekken wij over 6 maanden met onze zeilboot?

Er moet een zuinige koelkast komen. En de RVS constructie moet ook snel gemaakt worden zodat we de zonnepanelen kwijt kunnen. En oh ja, er moeten natuurlijk ook nog nieuwe accu’s komen. In een korte tijd zie ik ons klusbudget fors slinken en de klussenlijst rap langer worden. Vertrekken wij over 6 maanden met onze zeilboot?

Op wereldreis met een zeilboot

De afgelopen weken leek ons hele project ‘op wereldreis gaan met een zeilboot’ een grote droom. Een droom waarbij ik sterk begon te twijfelen aan de haalbaarheid. Ik sprak met verschillende zeilers die al jaren op hun schip aan het klussen zijn, en nog steeds twijfelen of ze klaar zijn voor het grote blauwe water. Wat denken wij wel niet? We kopen een boot en varen in juli 2017 de oceaan op? Steeds vaker zag ik andere zeilers met een vrij kritische blik onze kant op kijken. Of we niet beter een jaar later kunnen vertrekken. Of eerst nog een jaar of 30 werken zodat we voldoende geld zouden hebben voor meer ‘noodzakelijke’ ‘luxe’.

Berekeningen

Opnieuw maakte ik een berekening van alle kosten die we nog moeten maken voor vertrek. Meer klussen betekend meer kosten. En wat we al hadden verwacht werd opnieuw duidelijk: ons klusbudget is niet toereikend voor alle klussen die nog gedaan moeten worden. Daar komen dan ook nog wat onvoorziene uitgaven bij, zoals een nieuwe antenne & toplicht, doordat een matige coureur tegen onze mast is aangereden. Laat ik dan ook nog maar even kort aanstippen dat elke klus ongeveer tien keer zoveel tijd kost als van te voren ingecalculeerd.

Kritische blik

Langzamerhand maakte mijn roze bril plaats voor de kritische. Waar ik een aantal weken geleden zo enthousiast was als een kind begon ik te twijfelen of dit zou gaan lukken… En toen had ik opeens door wat er gebeurde. Ik bedacht me dat een kritische blik goed is om weloverwogen, verantwoordelijke keuzes te maken. Maar dat een kritische blik nooit, maar dan ook nooit, goed is om je te laten tegen houden je dromen na te jagen.

Nieuwsgierig naar onze filmpjes? Check ze via deze link: Sailing Shalom

Investeringen

De afgelopen tijd heb ik Tom zien strijden, om naast 2 banen de zeevaartschool te doen. Elke dag na zijn werk moet hij studeren om de lessen goed te kunnen blijven volgen. Hermen en Marjolein komen om de week vanuit Zeeland naar Harderwijk om, in de vrieskou, op het dek te klussen aan ons schip. Tom z’n broertje staat in de vakantie te bikkelen aan een ankerbak en mijn vader probeert voor elk praktisch probleem een oplossing te bedenken(en zo nog vele anderen). Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met een nieuwe baan en probeer naast mijn werk zoveel mogelijk tijd te spenderen aan belangrijke dingen voor onze reis. Onze huur is opgezegd en ons meubilair wordt langzamerhand verkocht. Waarom zou ik twijfelen?

Vakantie is hier 728x90

Wij gaan op reis!

Ja, we moeten nog veel doen en deze maanden zijn zeker niet de allerprettigste. En ja, ons budget is gelimiteerd dus we zullen een aantal zaken moet schrappen. Maar, wij maken goede, doordachte keuzes. We nemen verantwoordelijkheid in wat er zeker mee moet aan boord en welke klussen er voor vertrek gedaan moeten worden. En over 6 maanden? Dan zijn wij vertrokken en varen we, al shinend met een roze bril op, richting de grote blauwe zee.

Ben jij ook zo lekker avontuurlijk? Dan vind je deze 5 plekken voor adrenaline junkies ook waanzinnig! Of misschien ben je net zo dol op zeilen als wij en wil je dat eens gaan proberen in de Cycladen, lees er hier van alles over.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen