zeilen markermeer

Het Markermeer als speeltuin voor het ‘echte’ werk begint…

‘Neeeeee’ roept Hermen, ‘daar gaan onze kiteboards’. Geschrokken kijken we alle vier om en maken snel keuzes. ‘We maken een stormrondje’, roept Tom. Marjolein vaart de neus van het schip door de wind, we gaan overstag en komen dicht bij de kiteboards. ‘Pak ze’, roep ik, maar de kiteboards worden al meegenomen door het water. Terwijl ons schip over de golven stampt maken we ons klaar voor een gijp. Ik duik onder de buiskap en zoek bescherming tegen het opspattende water. We gijpen nog een keer en dan horen we een hard geluid. We kijken omhoog en zien een grote scheur in ons grootzeil…

Dit is een vervolg op mijn eerdere zeilblogs.

Het gevolg van slechte keuzes

Met tranen in mijn ogen kijk ik vooruit. Ik ben boos dat we zijn vertrokken met windkracht 6 om aan de wind van Lelystad naar Almere te varen. En ik baal er van dat we alles niet goed genoeg hebben vast gemaakt. Met een kapot grootzeil, een niet werkende stuurautomaat en AIS varen we richting onze noodoplossing van vandaag: Blocq van Kuffeler, een haven net een paar mijl voor de bestemming waar we eigenlijk heen wilden.

Ik kijk woedend naar de 3 kitesurfboards (die uiteindelijk weer aan boord zijn gekomen) en neem het ze kwalijk dat ze mijn zeildag hebben verpest. Diep van binnen weten we alle vier dat het Markermeer de speeltuin was om nog wat te leren voor het echte werk straks begint.

Evaluatie en tijd om te klussen

We evalueren de dag en halen wijze lessen uit wat ons is overkomen. Vanaf nu vertrekken we niet meer bij meer dan windkracht 5. Ook proberen we voor een meer comfortabele koers dan hoog aan de wind te kiezen, we hebben immers de tijd. Alles aan boord gaan we beter vast zetten zodat we dit soort manoeuvres niet meer hoeven uit te halen. We bestellen toch nóg maar wat boeken over zeilen in zwaar weer. Ook hebben we afgesproken de komende dagen de tijd te nemen om alles wat niet werkt te vervangen en de laatste klussen te doen. Afhankelijk van de zeilmaker, die ons grootzeil repareert, hopen we volgende week onze koers voort te zetten richting Ijmuiden. To be continued…

markermeer zeilen grootzeil
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen