5 mooie parels aan de oostkust van Australië deel 1

Moreton Island (Brisbane)

Verblijf je een aantal dagen in Brisbane dan kan ik je een dagje strand op  Moreton Island meer dan aanbevelen. Een super mooi zandstrand, prachtig natuurpark en de Tangalooma-wrakken waar je langs kunt snorkelen. Kies indien mogelijk voor een doordeweekse dag. Per ferry is het met slechts 75 minuten de perfecte ‘weekend get-a-way’ voor de inwoners van Brisbane. In het weekend is het hierdoor een stuk drukker. Aan de andere kant maak je zo wel kennis met de laid-back cultuur in Australië. Met een beetje geluk word je zelfs spontaan uitgenodigd voor een strand barbecue.

Tip: Op het eiland zijn allerlei activiteiten, echter dien je deze wel van te voren mee te boeken in je arrangement. Daarnaast is het ook verstandig voldoende eten- en drinken mee te nemen. Op het eiland zijn namelijk weinig voorzieningen en het resort is enkel toegankelijk voor gasten die vooraf een voucher hebben gekocht.

Noosa

Dit is een van de beste surfspots van Australië! Noosa heads een drukke kustplaats met een echte surfvibe. Je kunt hier fantastisch Bohemien shoppen(neem wel een goed gevulde portemonnee mee) en culinair genieten in tientallen eetcafés. De een nog hipper dan de ander met de meest verfijnde gerechten. Een stuk goedkoper en leuker is een bezoek aan een delicatessenzaak. Installeer je net als de locals op het strand, ga er lekker voor zitten, geef je ogen de kost en geniet vooral van de heerlijke hapjes. Zoek je rust? Rijd dan richting Peregian Beach of Lake Weyba. Hier heerst dezelfde sfeer, maar is het een stuk minder druk.

Tip: Kun je nog niet surfen? Boek een les bij Steve, the Surf Coach. Deze echte ‘Australian Dude’ geeft zijn lessen met zoveel humor en ik durf je voor 95% te garanderen dat je aan het einde van de middag op je bord blijft staan. 

Wil je een unieke accommodatie boeken en iets grappigs meemaken? Boek dan een of meerdere overnachtingen in de Lake Weyba Cottages. De hele dag zie je her en der een ‘verdwaalde’ kangoeroe maar rond een uur of 16:00 zit de tuin helemaal vol! Ik zag er wel een stuk of 50. Ze komen allemaal voor het groene gazon in het midden van de cottages.

Fraser Island

Een ervaring om nooit te vergeten! Ik had een heel sterk ‘Jurassic Park’ gevoel bij het verlaten van de ferry. Het eiland kent geen verharde wegen. Enkel hobbelige smalle zandweggetjes, een groener dan groene jungle en eindeloze zandstranden. Verwacht ondanks de 4WD geen soepel ritje want je wordt echt helemaal door elkaar geschud. De beloning(en) zijn het gelukkig waard! Het Maheno scheepswrak op 75 Miles Beach, Eli Creek, Lake Wabby en als kers op de taart Lake McKenzie. Het witste strand heet Whitehaven Beach (zie deel 2), maar dit meer heeft het helderste water. Persoonlijk vond ik de ‘boardwalk’ heel mooi met z’n prachtige vergezichten. Neem de tijd om het water af te struinen naar haaien, zeeschildpadden en roggen. Misschien zelfs dolfijnen of walvissen. Als je ogen eenmaal een beetje gewend zijn aan de weerkaatsing van het water is de kans groot dat je er een hele hoop ziet.

Tip: Wil je ‘’gegarandeerd’’ walvissen zien in Australië? Als je hier in de goeie periode (juli tot en met september) bent boek dan zeker een tour vanuit Hervey Bay om walvissen te spotten. Zelf was ik eigenlijk te laat. Ik mocht nog mee, maar ze lieten heel duidelijk weten dat ik nergens op moest rekenen. Op de valreep heb ik een speels kalf met moeder gezien! Lucky me!

Australie whale spotting

Town of 1770

Het dorpje 1770/Agnes Water is een leuke uitvalsbasis richting het noorden als je niet teveel uren in de auto wilt doorbrengen. Veel meer dan de mooie omgeving valt hier niet te beleven. Nu vraag je je misschien af; waarom staat deze bestemming dan toch in de top 5? Dat is vanwege de zonsondergang. Die is hier zo ontzettend mooi. Bekijk hem vanaf het strand of vanaf je terras in de leuke accommodatie 1770 Beachshacks. Boek de ’treehouse’ of ‘sunset’ kamer voor een adembenemend kleurspektakel. Op het strand kun je met eb ook nog iets leuks bekijken, namelijk de grappige sand bubbler krab. Deze krab maakt met zijn mond allemaal kleine zandballetjes en maakt hiermee prachtige creaties op het strand.  Wil je graag iets meer doen dan relaxen kun je prachtige wandelingen in de omgeving maken.

Tip: neem veel DEET mee!

women in town of 1770

Barmoya (Rockhampton)

Dit was één van de hoogtepunten van mijn reis door Australië, van de herinneringen word ik helemaal vrolijk. Met onvoldoende tijd om de binnenlanden mee te pakken werd ik getipt op deze plek. Een vleugje ‘outback’ op de oostkust route. Ik had eerlijk gezegd weinig verwacht van deze plek, maar boy was I wrong! Mede mogelijk gemaakt door de fantastische familie van Henderson Park. Start met de betaalde tour van Ryan, om zo alles over de ranch en de buurt te weten te komen. Hij weet ontzettend veel,  deelt het graag en dat maakt de ervaring des te leuker. Blijf na de tour dan ook vooral op en rondom het terrein. Maak gebruik van de kano’s, vishengels en het kampvuur. Je gelooft het nooit, maar het is allemaal gratis te gebruiken! Bij een heldere nacht op de ranch moet je ook zeker wakker blijven om op sterrenjacht te gaan. Be amazed!

Nieuwsgierig naar meer tips over Australië? Binnenkort volgt deel 2, dus stay tuned. Tussendoor kan je vast deze tips lezen over onbekend Zuid-Oost Australië.

Madelon van der Wurff

‘Madelon probeert ieder jaar minstens 1 grote reis te maken. Met maar 27 vakantiedagen het liefst ver weg en vol met activiteiten. Op deze site gaat ze haar ervaringen en tips met ons delen. Hopelijk kan jij deze tips tijdens je reis gebruiken! De koffer voor de volgende reis staat alweer klaar. Zuid-Afrika it is!'

Bekijk alle artikelen

1 comment