TOP 5 – Onbekend Zuid-Oost Australië

Als je het over Australië hebt dan denk je al snel aan Sydney met haar prachtige operahouse of aan één van de vele prachtige stranden. Of je denkt aan Ayersrock of de Great Ocean road(een prachtige kustroute met de Twelve Apostles langs de zuid Australische kust). Maar Australië heeft natuurlijk oneindig veel meer te bieden. Ik ben nu drie keer in Australië geweest en heb alle keren Zuid-Oost Australië bezocht. In het gebied tussen Warrnambool in het zuiden en Coffs Harbour in het oosten heb ik de veel minder bekende, maar minstens net zo prachtige plekken bezichtigd. 

De kust bij Port Macquarie

Houd je van strandwandelingen waar je niemand tegen komt? Dan is de kust van Port Macquarie zeker een aanrader! Je kunt hier geweldige wandelingen maken tot aan het ‘Tacking Point Lighthouse’. De kust is prachtig, met enorme uitgestrekte stranden en de ongerepte natuur. Dit gedeelte van de kust is niet te vergelijken met de drukke stranden bij het 400 kilometer zuidelijkere gelegen Sydney. Daarnaast kom je er allerlei bijzondere dieren tegen, zoals een Goanna(een reptiel) van meer dan een meter lang, die rustig een stuk met ons mee wandelde. Port Macquarie wordt ook wel de ‘Koala-hoofdstad van de wereld’ genoemd door de grote populatie Koala’s. Dat alleen al lijkt me voldoende om deze plek te bezoeken toch? Er is in Port Macquiarie ook een Koala-ziekenhuis. Op deze plek worden zieke en gewonde Koala’s verzorgd die bijvoorbeeld zijn aangevallen door honden of zijn aangereden:( Je kunt er een gratis rondleiding krijgen en zien wat voor goed werk er daar gedaan wordt. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om wat te doneren!

Sawn Rocks bij Narrabri

Deze spectaculaire rotspartij is zeker de moeite waard om naar toe te rijden. Het ligt in een van de vele National Parken in Australië, namelijk het Mount Kaputar National Park.  Narrabri ligt een behoorlijk stuk het binnenland in, ongeveer 460 kilometer.  Er is natuurlijk veel meer te zien in het binnenland, maar mocht je in de buurt zijn dan is dit zeker een aanrader. Er is een prachtig wandelpad door het park naar deze rotspartij, maar neem water en een petje mee want in de zomer kan het er zomaar 40 graden zijn.

Cape Otway Lightstation

Als je dan toch op de Great Ocean Road rijdt, neem dan de afslag bij Great Otway National Park. Op deze weg, langs de kaalgevreten eucalyptusbossen, kun je nog veel Koala’s spotten. Dat is niet het enige, als je doorrijdt tot het eindpunt kom je bij Cape Otway Lightstation. Je kunt hier naar binnen en na een aantal trappen genieten van een spectaculair uitzicht over de Zuidelijke Oceaan. Het is de oudste nog bestaande vuurtoren op het vaste land van Australië(1848). Je kunt op het terrein rondwandelen, er is veel te zien zoals onder andere de Aboriginal heritage. Bereid je trouwens wel voor op flink wat (zee)wind!

Canberra: Australian War Memorial

Canberra wordt minder vaak genoemd dan bijvoorbeeld Sydney, Melbourne of Brisbane, maar ook deze stad is het bezoeken waard en dan met name het Australian War Memorial. Je kunt er rustig een paar uur voor uit trekken om dit te bekijken. Het is ongekend groots en mooi aangelegd. Bijzonder om de Anzac Parade te lopen met de vele verschillende herdenkingsplekken. Ik zou je wel adviseren er eerst een en ander over te lezen zodat je meer ‘feeling’ krijgt bij waar je bent. 

Murray river op de grens van New South Wales en Victoria

Deze gigantische rivier van 2508 kilometer is de langste van Australië.  Als je deze volgt, van de stad Albury tot Yarrawonga(een kleine 100 kilometer), dan kom je de meest vreemde spookachtige uitzichten tegen. Alsof het land onder water is gelopen en alleen de bomen er nog bovenuit steken. Op sommige plekken zie je zo ver je kunt kijken alleen maar bomen in de rivier. En als je dan toch in Yarrawonga bent, wandel daar dan even rond in een typisch Australisch stadje in het binnenland. De soms wel 100 jaar oude gebouwen zijn indrukwekkend om te bekijken.

Opzoek naar meer tips over Australië? Lees dan deze blog met tips eens, misschien heb je er wat aan.

Geke Klein

‘Geke heeft een grote liefde ontwikkeld voor zowel Indonesië als Australië en heeft beide dan ook al regelmatig bezocht. Op Java is ze ondertussen al zes keer geweest en daarmee is ze een echte kenner van het eiland. Haar kennis en ervaringen deelt ze met ons via reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen

2 comments