• Menu
  • Menu

5 mooie parels aan de oostkust van Australië deel 2

Op 16505 kilometer van Nederland ligt het bijzondere Australië. Het staat bekend om de prachtige natuur, het Great Barrier Reef(koraalrif) en om de mooie steden. De afstanden zijn groot maar ook ‘onderweg’ is er van alles te zien. Gelukkig staat het internet vol met informatie over dit mooie land. Ik schreef al eerder over mijn reistips voor Australië en ook door anderen is er via reistop5 al geschreven. Met KLM vlieg je trouwens al voor €962,- naar Sydney.

1. Whitsundays

Vanaf Airlie Beach kun je het makkelijkste één of meerdere van de Whitsunday eilanden bezoeken. Al is het dorp erg toeristisch hangt er toch een heel ontspannen sfeer. De winkelstaat van Airlie Beach bestaat voornamelijk uit kleine (souvenir)winkeltjes en activiteitenbureaus. Daarnaast heel veel eetcafés voor de lekkerste vis en is mij verteld de beste steaks. Aangezien ik de steaks van de boerderij nog vers in mijn geheugen had, kan ik niet beamen of dit klopt. Vanwege het viezige water vanuit de haven zul je hier niet gauw gebruik maken van het strand. Echter is er een hartstikke leuke zwemlagune met ligweide waar het super gezellig is. Vooral na het heetst van de dag lijkt het wel alsof heel het dorp nog even verkoeling komt zoeken. Er wordt dan ook gretig gebruik gemaakt van de BBQ’s die, soms tegen betaling, te gebruiken zijn. Dit zie je overigens door heel Australië.

Als je niet op een paar centen hoeft te letten boek dan een hele dag met een watervliegtuig. Schrik niet van de prijs! Boek het gewoon, het is het echt waard! Iedere tour naar o.a. Whitehaven Beach is leuk, maar dit echt een hele unieke ervaring. Met name omdat je het rif vanuit de lucht ziet en dit is zoveel mooier. Trust me, kippenvel moment! Vanuit een boot kun je het rif toch minder goed zien. Hier zul je het echt water voor in moeten en dan nog ervaar je niet hoe groots het is. Vanwege de beperkte beschikbaarheid aan boord is het ook nog eens heel intiem. De panorama tour van Whitsunday Seaplanes brengt je langs alle highlights en geeft je op iedere plek geruime tijd om te relaxen. Omdat je vroeg vertrekt en er sneller bent dan met de boot heb je vaak het hele strand voor jezelf! 

Tip: wil je souvenirs in Australië kopen? Doe dat in Airlie Beach! Ik kan je geen verklaring geven, maar hier waren ze het voordeligst. Waarschijnlijk vanwege de hoeveelheid winkeltjes.

Vind hier je accommodatie in Airlie Beach

2. Townsville

De kans om een wilde Koala te zien bestaat er natuurlijk gedurende je hele reis door Australië. Wil je er zeker van zijn breng dan een bezoek aan Magnetic Island. Een win-win situatie omdat het leuke plaats is op weg richting het noorden. Je zou dit eiland in een dag kunnen bezoeken, maar ik zou er lekker een relax dagje van maken. Een aanrader op dit eiland is het paardrijden.

Tip: omdat het een echte backpack bestemming is vanwege de full moon party’s op dit eiland hoef je geen luxe hotels/resorts te verwachten. No big deal natuurlijk, maar kies dan wel een van de leukste locaties uit. Dat is hier Koala Village in Horseshoe Bay. Mocht je geen koala in het wild gezien hebben dan kun je hier bekijken in hun kleine dierentuintje. Een andere leuke en grotere dierentuin on the road is Billabong Sanctuary in Townsville.

Maar goed, misschien hoor je in Australië toch wel naar Australië Zoo te gaan? Dit ligt op de route naar Noosa (zie deel 1) vlakbij de Glass House Mountains.

Vind hier je accommodatie in Townsville

strand oost-australië

3. Mission Beach

Je zult hier borden tegenkomen met waarschuwingen voor de cassowary. Een mooi gekleurde loopvogel die je hier in het wild kunt tegenkomen. Prijs jezelf gelukkig als dit ook echt gebeurt. Kom je hier in november dan valt er weinig te beleven. De meeste organisaties hebben deze periode zelf vakantie en dus varen er ook weinig (zeg maar gerust geen) sightseeing boten uit. Wel blijft de watertaxi naar Dunk Island varen en als je van (zee)vissen houdt ben juist wel op het goeie moment. Kies voor een dagje zeevissen Alister van Hooked Up. Vraag me niet hoe, want hij gebruikt geen state of the art apparatuur, maar op intuïtie weet hij de beste plekken te vinden. Bij hem en nog vele anderen kun je ook een bootje huren en zelf richting Dunk Island varen. Hier kun je wandelen met als beloning een panoramisch uitzicht over de oceaan en het eindeloze strand.

Tip: haal een koelbox en neem wat verkoelende drankjes mee voor onderweg als je gaat zeevissen. Voldoende om evt. te trakteren. Dit wordt namelijk zeer gewaardeerd. In sommige gevallen mag je de gevangen vis meenemen. Maak hem klaar op de BBQ, vraag het hotel of ze hem tegen een kleine vergoeding voor je willen klaarmaken of doneer hem aan je medevissers van die dag. Als het Australiërs zijn heb je grote kans dat ze je zullen uitnodigen om hem samen te fileren en op de barbecue te gooien. Dit is mij gebeurt en blijft een van mijn mooiste herinneringen aan deze reis.

Vind hier je accommodatie in Mission Beach

4. Fitzroy Island

Hoewel je het Great Barrier Reef vanaf meerdere plaatsen aan de oostkust kunt bereiken heb ik met het duiken gewacht tot het einde van mijn reis. Vanaf Cairns worden er namelijk ontzettend veel uitgebreide tours aangeboden en ben je het kortst onderweg.  Handig om te weten mocht je geen held op zee zijn en toch het rif wil bezichtigen.

Op Fitzroy Island kun je het beste uit 2 werelden verwachten. Een locatie vanaf waar je gelijk het water in kunt lopen om te duiken of blijf heerlijk relaxen aan het strand. Niet voor niets is Nudey Beach al verschillende keren benoemd tot een van de mooiste stranden van Australië. Neem wel gewoon badkleding mee, want het is geen naaktstrand. Waterschoentjes zijn ook geen overbodige luxe daar het strand op sommige plaatsen vol dood koraal ligt. Wil je snorkelen of duiken op een nog bijna onaangetast rif dan kun je vanaf hier met de SUN-KIST mee. Een must-do voor de duikers onder ons!

Tip: Ondanks de leuke tijd op het eiland zou ik een volgende keer gelijk doorreizen naar Cape Tribulation. Vanuit hier kun je ook tours richting het rif maken en misschien nog wel exclusiever. Het was nu heerlijk rustig op het eiland vanwege het laagseizoen. In het hoogseizoen zal het hier vele malen drukker zijn. Met dat in je achterhoofd voelt het hotel direct ‘’Amerikaans’’ aan. Qua hotel en activiteiten biedt de omgeving van Cape Tribulation je dan veel meer mogelijkheden.

Toch verblijven op Fitzroy Island? Check dan hier de accommodaties!

fitzroy island oost australië

5. Daintree Forest

Voor dit prachtige regenwoud, zeker als dieren- en/of natuurliefhebber, moet je echt een paar dagen uittrekken. Er is hier zoveel biodiversiteit om te zien. Op deze magische plek, vooral als het regent met de laaghangende vochtige lucht en heerlijke geur, waan je je bijna in een scene van Avatar. Ik vond het gek genoeg een hele bijzondere ervaring al die regen. De boardwalks zijn allemaal vrij toegankelijk.  Pas wel op voor gladheid! Het loont zich om een verrekijker mee te brengen. Wil je liever niet zelf op zoek, dan zijn er tal van activiteiten te boeken. Daarmee vergroot je ook de kans om veel verschillende soorten kikkers, slangen en andere kleine dieren te zien. De meeste gidsen hier komen daadwerkelijk uit de buurt en zien zoveel meer dan ons. De Solar Whisper Cruise and Jungle Night Walk zijn erg leuk om te doen in deze buurt.

Verblijven in Daintree? Dit zijn de mogelijkheden!

Wist je trouwens dat Australië het grootste eiland is ter wereld, maar het kleinste continent? Het is daarentegen niet het grootste land. Kijk hier voor een rijtje met de grootste landen ter wereld.

Madelon van der Wurff

‘Madelon probeert ieder jaar minstens 1 grote reis te maken. Met maar 27 vakantiedagen het liefst ver weg en vol met activiteiten. Op deze site gaat ze haar ervaringen en tips met ons delen. Hopelijk kan jij deze tips tijdens je reis gebruiken! De koffer voor de volgende reis staat alweer klaar. Zuid-Afrika it is!'

Bekijk alle artikelen