5 dingen die je gedaan moet hebben in Helsinki – Finland

Ben je op zoek naar een ‘niet-zo-standaard’ bestemming voor je volgende citytrip? Ga dan eens naar Helsinki, Finland. Helsinki is voor veel mensen niet de meest voor de hand liggende bestemming, omdat ze denken dat Helsinki saai is. Maar dat is absoluut niet het geval! Helsinki is dan wel een stad met een beperkt aantal bezienswaardigheden, maar dat betekent zeker niet dat je je er hoeft te vervelen!

1. Bewonder het oude Senaatsplein

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Helsinki is het Senaatintori (Senaatsplein). Aan dit plein, één van de oudste van de stad, ligt de Domkerk (Helsingin tuomiokirkko). Deze indrukwekkende witte kerk met groene koepels en gouden versieringen, is het meest opvallende bouwwerk van de stad. Wil je het bekendste bouwwerk van Helsinki van dichterbij bekijken? Beklim dan vanaf het Senaatsplein de grote trappen. De Domkerk is niet de enige bezienswaardigheid aan het Senaatsplein, je vind er namelijk ook nog de universiteit en nationale bibliotheek.

2. Eet authentieke Finse zalmsoep aan het marktplein 

Het marktplein van Helsinki (Kauppatori) is toch wel één van de gezelligste plekjes van de Finse hoofdstad. Er is hier een kleine markt waar je souvenirtjes kunt kopen. Ook kun je hier heerlijke Finse zalmsoep eten terwijl je van de mensen en gezelligheid om je heen geniet. Heb je geen souvenirtje nodig? Of lijkt Finse zalmsoep je helemaal niks? Breng dan een bezoekje aan de Allas Sea Pool: een sauna, met buitenzwembaden die in de zee liggen.

Allas Sea Pool Helsinki

3. Bezoek de de Oespenski-kathedraal en geniet van Russische architectuur 

Ten oosten van het marktplein ligt de Oespenski-kathedraal (Uspenskin katedraali). Deze Russisch-orthodoxe kathedraal is de grootste van heel West-Europa. Hij ligt op een heuvel en biedt een mooi uitzicht over de stad. De kathedraal zelf is ook prachtig, je ziet er de Russische invloeden duidelijk in terug. Vergeet trouwens ook niet een kijkje van binnen te nemen, want die mag er ook best zijn! De toegang is gratis.

Andere originele city-trip bestemmingen zijn Malmö, Plovdiv, Split en Istanbul.

4. Gun jezelf een rustmomentje in de Temppeliaukio kerk

Iets minder indrukwekkend dan de Domkerk en de Oespenski-kathedraal, maar zeker niet minder bijzonder is de Temppeliaukio kerk (Temppeliaukion kirkko). Deze kerk, die net iets buiten het centrum van de stad ligt, is uit een natuurlijke rots gehouwen en lijkt wel een beetje op de schuilplaats van de bad guy uit een superheldenfilm. Wegens de goede akoestiek worden er regelmatig concerten gegeven. Toegang tot de kerk is € 4,- p.p.

Temppeliaukio church Helsinki

5. Wandel over UNESCO werelderfgoed Suomenlinna

Een citytrip naar Helsinki is niet compleet zonder een bezoek aan het eiland Suomenlinna. Aangekomen op dit eiland, laat je de drukte van Helsinki achter je en voelt het even alsof je terug gaat in de tijd. Naar de 18de eeuw om precies te zijn, want toen werd Suomenlinna omgevormd tot een vesting om het vasteland van Finland te beschermen. Op het eiland zijn verschillende wandelroutes die je langs de hoogtepunten van het eiland leiden. Trek je stevige gympies dus maar aan en ga op onderzoek uit!

Journal of Wonders

Liselotte is 30 jaar en content specialist bij NS. In haar vrije tijd gaat ze graag op pad om foto’s te maken en spendeert ze veel tijd aan Instagram. Daar deelt ze feitjes over de verschillende bestemmingen die ze heeft bezocht. Deze variëren van Thailand en Vietnam, tot Amerika, Japan en verschillende bestemmingen in Europa. Maar ook een hele hoop pareltjes in eigen land. Verder is ze gek op speciaalbiertjes en kun je haar midden in de nacht wakker maken voor een bord Pad Thai.

Bekijk alle artikelen