• Menu
  • Menu

Istanbul, 5 x de beste bezienswaardigheden

Istanbul, een geweldig mooie stad waar veel te ontdekken en te beleven is. Het lig in Turkije en is nog bijzonder ook want een deel van de stad ligt in Europa en het andere deel ligt in Azië.  Istanbul heeft vele charmes maar de meeste bezienswaardigheden liggen in het Europese gedeelte van de stad. De 5 beste bezienswaardigheden van Istanbul en dingen die je de echte Istanbul ervaring geven lees je hier. 

1. Bazaren en hamams

Wanneer je het echte Istanbul gevoel wilt ervaren dan zijn bezoekjes aan een Hamam en een Bazaar zeker aan te raden. Istanbul is de stad van de vele bazaars maar de mooiste en grootste is toch wel de Grand Bazaar. Dit is tevens ook een hele bekende en ligt in het Europese gedeelte van de stad. Je kunt hier werkelijk uren ronddwalen door de indoor markt met al zijn kleuren en geuren. Het doet ook wat denken aan sommige plekken in Marokko. In de Grand Bazaar vind je wel 5000 winkels en is hiermee een van de grootste  overdekte markten ter wereld. 

Vanaf de Grand Bazaar loop je een klein stukje en vind je de Egyptische Spice Market. Omdat je in deze bazaar alleen maar kruiden vindt, zie je zoveel kleuren en ruik je zoveel geuren. Deze bazaar levert je zeker de mooiste kiekjes op! 

Weer op loopafstand kunnen de echte boekenwurmen hun lol op in de oude Booksellers market. Hier vind je zo onwijs veel kramen met boeken, je kunt het zo gek niet bedenken. 

Vlakbij de Grand Bazaar vind je verschillende hamams. Er zijn zoveel uitgangen van de Bazaar dus het is even goed zoeken. Ga zeker een hamam in, dit is zo’n andere ervaring dan in Nederland! Mannen en vrouwen gaan sowieso in aparte ruimtes, je komt binnen en ziet een grote ruimte waar in het midden mensen gewassen en gescrubd worden, hierna ga je zelf naar wat kleinere ruimtes  om je af te spoelen met warm water. Daarna kun je nog even heerlijk liggen en relaxen in de warme sauna ruimte. 

Na de hamam ben je weer klaar voor het bezoek aan de rest van de stad helemaal ontspannen!

2. Sultan Ahmedmoskee Istanbul

De Sultan Ahmedmoskee ofwel de blauwe moskee is een van de bekendste bezienswaardigheden in Istanbul. Na een bezoek aan dit schitterende en indrukwekkende gebouw snap ik ook waarom. Deze moskee mag echt niet ontbreken bij een bezoek aan deze stad. De buitenkant is al overweldigend maar wanneer je de moskee van binnen bekijkt het is werkelijk een schitterend gebouw. Zelf ben ik altijd erg geïnteresseerd in de plafonds, vaak zijn deze zo gaaf! 

Houd wel rekening met de regels van de moskee en het geloof, heb respect hiervoor wanneer je naar binnen gaat. Bij de ingang kun je sjaals krijgen om als vrouw het hoofd, schouders en benen te bedekken. 

Ga je naar Istanbul? Neem dan zeker een reisgids mee!

3. Topkapipaleis en Hagia Sophia

Vanaf de blauwe moskee loop je een groot plein over en kom je bij het Topkapipaleis. Let op dat je hier genoeg tijd voor uittrekt, het is namelijk een groot paleis met verschillende ruimtes die je allemaal wel wilt bekijken. Het is echt weer zo schitterend. De bouwstijl is weer zo anders dan in Nederland en andere landen die ik heb bezocht dat ik toch wel onder de indruk ben van Istanbul. Ook heb je vanuit de tuinen van dit paleis een mooi uitzicht over de rivier Bosporus. 

De Hagia Sophia is vroeger gebouwd en gebruikt als kathedraal. Later, toen de Ottomanen aan de macht kwamen is de Hagia Sophia omgebouwd tot moskee. Deze indrukwekkende moskee staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze moskee behoort tot de mooiste van Istanbul en is zeker een bezoek waard. Net als de Sultan Ahmed, is de buitenkant van deze moskee ook overweldigend maar wanneer je naar binnen loopt weet je ook niet wat je ziet. 

Hagia Sophia Istanbul bezienswaardigheden

4. Langs de Bosporus Istanbul

De rivier Bosporus scheidt Istanbul in twee continenten. Deze rivier loopt tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul in. Langs deze rivier vind je aan beide kanten ook verschillende bezienswaardigheden.

Wanneer je langs de Bosporus loopt zie je al snel de Galatatoren. Je kunt van het Europese deel over de Bosporus lopen en op deze brug zie je allemaal vissers die vanaf een grote hoogte in de Bosporus aan het vissen zijn. Hier kun je gerust even naar staan kijken want het is een bezienswaardigheid op zich. 

De Galatatoren is een middeleeuwse toren en diende als uitzichtpost over de Bosporus en zee van Marmaris. De toren is 61 meter hoog en boven zit nog steeds een restaurant waar je leuk kunt dineren met een schitterend uitzicht. Vaak is het er erg druk maar je kunt ook naar boven om foto ‘s te maken. 

Het Dolmabahcepaleis ligt  meteen aan de rivier Bosporus en was na het Topkapipaleis het verblijf van de sultans. Ataturk gebruikte het paleis om mensen te ontvangen en stierf hier ook. Je kunt een bezoekje aan het paleis brengen maar alleen met een gids.

Bosporus Istanbul bezienswaardigheden

Boek jij zelf je ticket & een hotel of kies je voor een georganiseerde pakketreis?

5. Taksimsquare

De meeste mensen kennen deze naam wel, maar meer vanuit de media want als er protesten zijn wordt het Taksimsquare gebruikt hiervoor. Het is eigenlijk het centrum van de nieuwe stad. Je kunt hier het beste komen met het openbaar vervoer of een taxi. Lopen vanaf de andere bezienswaardigheden is nog best ver. Je kunt vanaf hier de nieuwe stad bezoeken en lekker shoppen of restaurantjes in. 

Dit zijn de 5 beste en mooiste bezienswaardigheden wat mij betreft van Istanbul. Wanneer je een bezoek aan deze geweldige stad brengt zou ik de bovenstaande bezienswaardigheden in ieder geval zeker niet overslaan! Wanneer je gaat lopen door de stad kom je op weg natuurlijk nog veel meer mooie dingen tegen.

Amanda Romijn

'Amanda was na haar eerste verre reis door Amerika meteen verslaafd aan het reizen. Een maand later zat ze alweer in Bali. Het gevoel
van nieuwe culturen, mensen, natuur en vrijheid is wat haar het meeste aantrekt tot reizen. Omdat ze zoveel aan het reizen was en haar moeder niet durft te vliegen is ze haar website justmytravel.nl begonnen. In eerste instantie dus om haar familie en vrienden op de hoogte te houden van haar avonturen.

Deze hobby is een beetje uit de hand gelopen en ze vindt het schrijven zo
leuk dat het nu steeds groter aan het worden is. Haar reistips delen via reistop5.com vindt ze dan ook erg tof.'

Bekijk alle artikelen