• Menu
  • Menu

Stedentrip Plovdiv, het Rome van de Balkan

Plovdiv is een topstad. Het Rome van de Balkan. Plovdiv heeft een enorm rijke geschiedenis en is op en rond 7 heuvels gebouwd, waardoor je prachtige zichten op stad en omgeving hebt. En er zijn tal van Romeinse sites. Plovdiv mocht zich als eerste Bulgaarse stad in 2019 Culturele hoofdstad van Europa noemen. Hoog tijd om eens een stedentrip naar Plovdiv te maken dus.

Eerder waren o.a. Athene, Parijs en Stockholm al culturele hoofdstad van Europa.

uitzicht Plovdiv heuvels

1. Topverblijf

We verblijven in The Stay Hotel in het centrum van Plovdiv. Een gloednieuw hotel met een hip interieur. De prijs die we betalen? 17 euro per persoon per nacht. Zoek dat maar eens in Rome. Er is alleen geen ontbijt inbegrepen. Voor het ontbijt gaan we naar Dolce Fellini. Een absolute aanrader.

2. Romeinse erfenis

Plovdiv pakt zelf uit met het feit dat er 200 archeologische sites zijn. Je komt er inderdaad talloze tegen als je door de straten loopt. Een deel daarvan stamt uit de Romeinse tijd. Een Romeins theater, een forum en een oud stadion bijvoorbeeld. Enkel het theater is betalend. De rest is gratis te bezoeken. Aangezien de toeristische sites nog maar net in ontwikkeling zijn, loop je wel de kans om een keer voor een gesloten poort te staan wegens verbouwingswerken.

3. De heuvels maken de stad

Een stedentrip naar Plovdiv zal altijd vermoeiend zijn. Gewoon omdat hoogtemeters gemaakt moeten worden. De overblijfselen van de oudste nederzettingen liggen op Nebet Tepe. Heuveltje op dus! En het theater ligt ook tegen de flanken van een heuvel. Gelukkig ligt er aan de ingang van het theater een gezellig terrasje om even uit te puffen.

Wij beklommen ook nog Danov Hill en Alyosha Hill. Beide heuvels geven mooie zichten op zowel de stad als de omgeving. Alyosha Hill wordt als recreatiegebied gebruikt door fietsers, joggers en wandelaars.

Stedentrip Plovdiv heuvels stad

4. Oude stadskern

De oude stadskern van Plovdiv ligt -uiteraard ook op hoogte- tussen Nebet Tepe en het theater. Typisch zijn de straten van kasseien waar die van Parijs-Roubaix niets bij zijn. Enkel bewoners kunnen hier met de auto komen, wat het een heel rustig deel van de stad maakt. De typische huizen in de oude stadskern zijn vaak te bezoeken. Wij kozen voor één van de populairste huizen: Hindliyan House.

5. Kapana

Dit is sinds kort de hotspot voor iedereen die zich ‘hip’, ‘coffee lover’ of ‘streetart lover’ noemt. Vroeger was dit een verloederde buurt met veel leegstand. Nu is de buurt opgewaardeerd. Net op tijd, want Plovdiv was in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.

Straatjes stedentrip Plovdiv
Toon Voets

‘Toon Voets is reisliefhebber en content creator, om maar eens een hippe term te gebruiken. Professioneel maakt hij filmpjes, als hobby pent hij wat reisschrijfsels neer op en schiet hij plaatjes. Zijn échte reiscarrière begon in 2014 met een soloreis van Ljubljana naar Athene. Nadien volgden jaarlijks één grote reis buiten Europa en (té) veel kleine tripjes binnen Europa. Het reizen is door bouw- en babyplannen een beetje teruggeschroefd, maar België (en zeker Limburg!!!) is natuurlijk ook mooi. Een extreem vroege ochtendwandeling is voor mij de top. De wereld op z’n mooist en geen volk buiten.’

Bekijk alle artikelen