Friesland, dé zomerbestemming van 2020

Ja, natuurlijk willen we graag het vliegtuig instappen en verre oorden ontdekken. Banjeren door de jungle van Suriname bijvoorbeeld. Of met je blote billen op een Caribisch strand liggen. Maar, eerlijk is eerlijk, het voelt toch ook wel veilig om deze zomer in Nederland (of buurlanden) te blijven. Gelukkig hebben we Friesland, een vakantieland in eigen land. Ontdek hoe schitterend deze provincie is, en wel om de volgende 5 redenen.

1. Water, water, water

Alles goed en wel, maar een vakantie zonder water is geen vakantie. Agree? En al helemaal tijdens een hittegolf willen we allemaal maar 1 ding: een frisse plons en afkoelen. Goed nieuws: de provincie Friesland bestaat voor 50% uit water. Of je nou een zeilbootje huurt op het Sneekermeer, geniet op het strand van Harlingen of een vakantiehuisje boekt aan het kabbelende water, in Friesland kan het allemaal.

2. Waddeneilanden

De mooiste stranden van Nederland vind je op de Waddeneilanden (4 van de 5 van deze eilanden horen bij Friesland). En ook al zit de veerboot in het hoogseizoen propvol (denk aan je mondkapje!), op de stranden merk je daar niet zoveel van. Zo heeft Schiermonnikoog de breedste stranden van Europa en is het ‘alleen op de wereld’ gevoel dichtbij. De kans dat je er deze zomer nog een overnachtingsplekje vindt is klein, maar ook een dagtrip is zo gemaakt. Verblijf je de rest van de week gewoon op een ander fijn plekje in Friesland.

strand Schiermonnikoog Friesland

3. Schitterende steden

‘Friese steden danken hun titel niet aan het formaat maar aan hun historische betekenis’ (Visit Friesland). Wat dat nou precies vertelt over de Friese steden? Dat ze prachtig zijn. Maar dan ook echt. Elke stad heeft haar eigen charme en is de moeite van het bezoeken waard. Komt nog eens bij dat de hippe plekken hier bij de vleet uit de grond schieten. Koffietentjes, kledingboetiekjes, conceptstores: you name it, they have it.

4. Vier nationale parken

Ook de natuurliefhebber kan in Friesland zijn hart ophalen. Hier vind je maar liefst vier verschillende nationale parken met elk hun eigen landschap, waar je heerlijk op ontdekkingstocht kunt gaan. Ontdek Nationaal Park Lauwersmeer met Beleef Lauwersoog, ga samen met een gids op expeditie in Nationaal Park Schiermonnikoog, huur een fiets en verken Nationaal Park de Alde Faenen of wandel door Nationaal Park Drents Friese Wold (één van de grootste natuurgebieden van Nederland).

kwelder Schiermonnikoog Friesland

5. Heerlijk overnachten

De diversiteit aan overnachtingsplekjes in Friesland is reuze. In Harlingen vind je bijzondere plekjes zoals het slapen in een trechter of op een boot. Houd je van kamperen? Dan is het terrein van It Dreamlân in Kollumerpomp misschien wel iets voor jou. Ook voor de luxe-paardjes onder ons is er genoeg te vinden, zoals het schitterende Hotel de ABDIJ in Dokkum. Kijk hier onder maar eens hoeveel accommodaties er te vinden zijn!

Booking.com

Tips nodig voor je vakantie in Friesland? Stuur gerust een berichtje, we denken graag met je mee.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen