De wereld is op slot en ik ben bang dat het nog wel even duurt voor we weer verre reizen kunnen maken. Toch kan je alvast de eerste stappen zetten richting een wereldreis. In 2009 en 2017 heb ik een wereldreis gemaakt en beide keren had ik een flinke voorbereidingstijd nodig. Wil jij over een paar jaar een wereldreis maken, dan kan je nu vast beginnen met de eerste voorbereidingen.
Wat is je droom?
De basis van jouw wereldreis is de droom om (een gedeelte van) de wereld te ontdekken. Wat zie je voor je wanneer je even wegdroomt tijdens het werk? Van welke foto’s op Instagram gaat jouw hart sneller kloppen? En van wat zeg je al jaren tegen je vrienden: ‘ooit ga ik dat eens doen’? Ik zal je vertellen: the time is now! Of in ieder geval om je droom te veranderen in een concreet plan.
Hoeveel tijd heb je om een wereldreis te maken?
Wanneer je het feitelijk bekijkt betekent een wereldreis maken een reis waarbij elke meridiaan minstens eenmaal gepasseerd wordt. Maar goed, wanneer jij besluit een wereldreis te maken en je niet elke meridiaan passeert dan mag je het natuurlijk alsnog een wereldreis noemen. Want misschien is voor jou een reis naar Scandinavië of Portugal al een hele wereldreis. Jij mag bedenken waaruit jouw wereldreis bestaat en of dat nou ver weg is of dichtbij huis, dat maakt allemaal niet uit.
Maar dan nu de vraag, waar zou je graag eens naar toe willen gaan? Welk(e) continent(en)? De 2e stap richting jouw vertrek is het maken van een lijstje van de landen die je graag wilt zien. Heb je nog geen idee waar je naar toe wilt, dan zijn deze boeken echte aanraders om inspiratie op te doen.
Vervolgens is het belangrijk te bepalen hoelang je weg wilt of kan gaan. Misschien heb je een fantastische baan en wil je die niet kwijt, maar kan je wel een sabbatical van een paar maanden nemen. Of misschien wil je juist wel voor onbepaalde tijd weg. Allemaal belangrijke zaken om van tevoren goed over na te denken. Ga je namelijk voor onbepaalde tijd weg dan wil je je huis waarschijnlijk onderverhuren.
Begin op tijd met sparen
Het is helemaal niet gek om nu vast te beginnen met sparen terwijl je pas over een paar jaar een wereldreis gaat maken. Niets is zo vervelend als te weinig geld hebben waardoor je je reis eerder moet afbreken dan je wilt. Onthoud ook dat het ene continent goedkoper is dan het andere.
Voor mijn reis naar Azië had ik ongeveer €7000,- gespaard. De tickets had ik al gekocht, dus de €7000,- kon ik uitgeven aan overnachtingen, eten en vervoer. Uiteindelijk heb ik met dat geld een half jaar kunnen reizen. Ik heb zeker niet zuinig gedaan maar ook niet overdreven veel uitgegeven. Eigenlijk heb ik het precies zo aangepakt als ik wilde: doen wat ik leuk vind maar ook lekker goedkoop eten op straat. In die tijd sliep ik nog in hostels (dat zou ik nu minder snel doen) waardoor je ook een hele hoop geld bespaart.
Voor mijn wereldreis met een zeilboot was het een heel ander verhaal. Wij moesten een zeilschip kopen wat gaat over veel grotere bedragen. Maar we wisten ook dat het een goede investering zou zijn omdat je het schip na de reis weer redelijk gemakkelijk (en voor dezelfde prijs) kunt doorverkopen. Toch kostte deze reis een stuk meer dan de reis door Azië. Een zeilboot is nou eenmaal duur en reparaties al helemaal. Wil je met een zeilboot op reis moet je dus zorgen dat je echt voldoende geld spaart.
Bespaar geld
Over hypotheekrente, geld lenen en onderverhuur
Ook tijdens je reis wil je je vaste lasten zo laag mogelijk houden. Heb je een huis dan is het verstandig te zorgen dat je een zo’n optimaal mogelijke hypotheek hebt.Het is goed om de hypotheekrente zo nu en dan te vergelijken zodat je zeker weet dat je niet teveel betaalt. Je hypotheek lening oversluiten kun je aan het einde van een rentevaste periode doen. Wil je dit tussendoor doen houd dan rekening met een boeterente. Heb je geen tijd om jaren te sparen, maar wil je wel graag (binnenkort) een wereldreis maken? Dan kun je eventueel ook kiezen voor een consumptief krediet. Dit moet je uiteraard alleen doen wanneer je zeker weet dat je het na je reis weer gemakkelijk terug kunt betalen.
Het is natuurlijk fantastisch wanneer jij een woning hebt en deze kunt onderverhuren tijdens je reis. Met een beetje geluk kan je je woning zelfs voor iets meer verhuren zodat je nog wat extra inkomsten binnenkrijgt. Ook wanneer je een huurwoning hebt mag je deze soms onderverhuren. Om dat zeker te weten is het handig je huurovereenkomst er eens bij te pakken. Zorg er trouwens wel voor dat je een goede huurovereenkomst opstelt. Wanneer je weer terugkomt van je reis wil je zo snel mogelijk je eigen huisje weer in zonder gezeur met een onderhuurder die je huis niet wilt verlaten;)
Verhuur via airbnb
Voor je op reis gaat kan je er ook voor kiezen je huis zo nu en dan te verhuren via een platform als Airbnb. Dit is eigenlijk een hele simpele manier om geld te verdienen terwijl het je niet zoveel ‘kost’. Ja, ja moet je huis een paar dagen verlaten, logeren bij vrienden of familie en daarna weer schoonmaken, maar het levert je gelijk geld op. En dat wil je wanneer je op reis gaat!
Ga weer even bij je ouders wonen
Het ligt aan het contact met je ouders of je het überhaupt ziet zitten weer even bij ze te gaan wonen. Dat scheelt niet alleen een hoop geld, maar het maakt je vertrek ook wat relaxter. Het is namelijk wel heel hectisch om vlak voor je vertrek ook nog het hele huis klaar te maken voor de huurder (mocht je gaan onderverhuren).
Doe zuinig
Hoe saai dit ook klinkt, zuinig doen is de beste manier om te sparen. En wanneer je straks met een cocktail op een tropisch strand ligt ben je blij met het offer dat je hebt gebracht. Zuinig leven en ‘nee’ zeggen tegen leuke etentjes is zeker niet het leukste om te doen, maar als jij je doel voor ogen houdt dan valt de pijn wel mee. Je krijgt er tijdens je reis een hele hoop voor terug.
Kies een vertrekdatum en boek een ticket
Wil je echt een wereldreis maken, dan is er niets zo belangrijk als een ticket boeken. Dat is namelijk je stok achter de deur! In deze corona periode is dat wat lastiger, maar zodra dat voorbij is (en dat gaat gebeuren!) houdt niets je meer tegen. Wanneer je een datum hebt geprikt is het ook makkelijker om nog even extra hard te sparen. Door een ticket te boeken is je reis een feit, is er no way back en is het niet zomaar een verhaal van iemand die ook een keer op reis wil gaan. Jij gaat gewoon!
Voordat je een ticket boekt moet je natuurlijk wel even goed de prijzen vergelijken. Zo kan je kiezen voor een prijsvergelijker zoals World Ticket Center of Tix. Toch ben ik, met mijn vliegangst, ook wel een liefhebber van rechtstreek boeken bij KLM of Transavia. Als er dan wat is neem je gemakkelijk contact op en word je meestal uitmuntend geholpen!
Wat houdt jou nog tegen om een wereldreis te maken?
Wil je al langer op wereldreis, maar zie je toch een hele hoop beren op de weg? Laat hieronder dan een berichtje achter, dan kunnen we er wat met elkaar over sparren. Over het algemeen verrijkt het reizen je leven en krijg je er nooit spijt van.