• Menu
  • Menu

Zutphen: verken de oude stad, lokale hotspots en verborgen parels

Zutphen, een van de oudste Hanzesteden van Nederland, is een juweeltje dat nog vaak onder de radar blijft. Gelegen aan de rivier de IJssel, ademt deze stad geschiedenis uit iedere hoek. De smalle straatjes, historische panden en charmante pleinen geven Zutphen een tijdloze sfeer die je terugvoert naar de bloeitijd van de Hanze. Maar deze stad heeft meer te bieden dan alleen een rijke geschiedenis. Zutphen combineert moeiteloos oud en nieuw, waardoor het een stad is waar je steeds weer iets nieuws ontdekt…

Opvallend genoeg hebben we Zutphen nog niet eerder bezocht. Dat is opvallend want er is van alles te doen in deze stad. In dit artikel nemen we je 24 uur mee op pad in Zutphen, waardoor je binnen een korte tijd het beste van Zutphen kunt ervaren. Of je nou een dagje komt of langer blijft, Zutphen zal je niet teleurstellen. Dus, waar wacht je nog op? Duik met ons in deze bijzondere Hanzestad en ontdek de verborgen schatten van Zutphen!

13:00 Inchecken in het Broederenklooster

Bij aankomst in Zutphen word je meteen ondergedompeld in de historische sfeer van de stad en dat begint al bij het inchecken in het Broederenklooster. Dit indrukwekkende klooster uit de 13e eeuw is omgetoverd tot een boutique hotel waar historie en luxe hand in hand gaan. Zodra je door de oude kloosterpoort loopt, voel je het. Hier heerst rust, authenticiteit en een vleugje mystiek. De kamers zijn stijlvol en comfortabel, met historische details zoals oude houten balken en zicht op de sfeervolle binnentuin. Hier is het genieten van een tijdloze ambiance, zonder in te leveren op comfort.

Natuurlijk zijn er meerdere fijne accommodaties in Zutphen, hier check je ze allemaal via de website van Hanzesteden. Direct alle mogelijkheden via booking bekijken? Ook dat kan: alle hotels op een rijtje.

14:30 De Zutphense grachten ontdekken per fluisterboot

Na het inchecken ga je op pad om Zutphen vanaf het water te ontdekken. De fluisterboot brengt je in een rustig tempo langs de meest fotogenieke plekken van de stad. Vanaf de Berkel, een van de historische waterwegen van Zutphen, zie je hoe de oude stadsmuren, prachtige gevels en torens zich weerspiegelen in het water. De schipper weet elke bocht van een verhaal te voorzien, en je leert meer over het rijke handelsverleden van deze bijzondere Hanzestad. Een heerlijk ontspannen manier om je eerste indruk van Zutphen op te doen.

16:00 Even binnenkijken bij het Stedelijk Museum Zutphen

Nu je Zutphen vanaf het water hebt leren kennen, is het tijd om dieper in de geschiedenis van de stad te duiken. En waar kun je dat beter doen dan in het Stedelijk Museum Zutphen? Hier stap je letterlijk terug de tijd in, met tentoonstellingen vol archeologische vondsten en objecten die tot de oudste van Nederland behoren. Het is een ontdekkingsreis langs alles wat Zutphen heeft gemaakt tot de stad die het vandaag de dag is. Maar waar we stiekem net zo dol op zijn is de schitterende binnentuin met Museumcafé. Mocht je dus minder interesse hebben in de geschiedenis van Zutphen (dat mag ook hoor!), dan is dit alsnog een fantastische plek om even neer te strijken voor een koffie. Op een zomerse dag met uitzicht op de mooie Sint Walburgiskerk is dit een niet te missen spot.

Als ambassadrice van de Hanzesteden bezoek ik dit jaar alle negen Hanzesteden in Nederland. Meer lezen over de andere Hanzesteden? Klik hier dan voor mijn tips over Deventer, Harderwijk en Kampen.  

18:00 Diner bij Restaurant de Wijnhuistoren

Na een dag vol indrukken schuif je aan bij Restaurant de Wijnhuistoren, een absolute hotspot in Zutphen. In dit sfeervolle restaurant geniet je van authentieke Italiaanse gerechten. Denk aan huisgemaakte pasta’s, perfect gebakken pizza’s en een uitgebreide wijnkaart die uitnodigt om rustig te blijven tafelen. De sfeer is precies wat je zoekt na een lange dag: warm, gastvrij en met de historische charme van het gebouw. De robuuste stenen muren en de rijke ambiance maken dit restaurant een bijzondere plek waar je het liefst meteen nog een keer zou reserveren.

Extra tip: Beklim de Wijnhuistoren. De Wijnhuistoren zelf kun je ook bezoeken voor een prachtig uitzicht over Zutphen en de omgeving. Het torenbezoek staat los van het restaurant. Tijdens een begeleide tour klim je samen met een gids naar boven, terwijl je onderweg alles te weten komt over de geschiedenis van de toren. Op de zolder is een expositie ingericht over het ontstaan van de toren en het bijzondere carillon. Een echte aanrader voor de nieuwsgierige bezoeker!

20:00 Cocktailworkshop bij Mixxim Lounge Cocktail Club

Als afsluiter van de avond wacht er iets speciaals: een cocktailworkshop bij Mixxim Lounge Cocktail Club. Onder leiding van Anton Menkveld leer je de kneepjes van het vak en ontdek je hoe je de lekkerste cocktails maakt. Ervaring heeft hij als geen ander en of je nou gaat voor de cocktail of mocktails: de smaak is uitmuntend.

09:00 Koninklijk ontbijten in het Broederenklooster

Na een goede nachtrust word je de volgende ochtend wakker met een heerlijk ontbijt in het Broederenklooster. Dat je in het Broederenklooster restaurant uitmunten kunt dineren weten we. Hebben we wel van horen zeggen, want datmoeten we zelf nog een keer gaan ervaren. Maar ook het ontbijt is hier gevalletje ‘van de bovenste plank’. Ze werken hier met een gangen ontbijt en ieder gerecht is uniek en zeer smaakvol. Alleen voor het ontbijt al komen we nog een keertje terug!

11:00 Rondstruinen langs de mooiste plekjes

Zutphen is een stad waar geschiedenis en het moderne leven perfect samenkomen. Terwijl je door de straten wandelt, word je omringd door eeuwenoude gebouwen die je zo terug de middeleeuwen in trekken. Van imposante kerken en delen van oude vestingwerken tot statige koopmanshuizen en pakhuizen, overal waar je kijkt, proef je de rijke geschiedenis van de Hanzestad.

Maar Zutphen is meer dan alleen geschiedenis. Het is ook een stad met een levendige sfeer en een mix van gezellige winkels, boetiekjes en speciaalzaken. Neem tussendoor de tijd om even te pauzeren bij een van de sfeervolle lunchtentjes, zoals Roxo Lunchcafé, een plantbased breakfast & lunchroom, of Margherita’s Italiaanse Delicatessen, waar je geniet van de beste Italiaanse specialiteiten. Van Rossum’s Koffie is een aanrader wanneer je zin hebt in een goede kop koffie en iets lekkers erbij. Of je nu houdt van wandelen door het historische centrum of een fietstocht door de omliggende natuur, Zutphen heeft voor ieder wat wils. Dit is een stad die je blijft verrassen, elke keer wanneer je een nieuwe hoek omslaat.

13:00 Lunch bij Chapoo!

De reis door Zutphen eindigt bij Chapoo!, een gezellige plek waar je kunt genieten van een heerlijke lunch. Dit restaurant biedt een ontspannen sfeer en een perfecte afsluiting van je Hanzestad bezoek. Na een ochtend vol ontdekkingen kun je hier heerlijk bijkomen en de laatste indrukken van Zutphen in je opnemen. Wij kwamen er tijdens onze 24 uur in Zutphen trouwens 2(!) keer. Één keer voor een lekkere namiddag-borrel op het terras en dus één keer voor een lunch. Aanrader dus!

Wij hebben genoten en sluiten onze 24uur in Zutphen hiermee af, maar weten zeker dat we nog vaker terugkomen om nog meer tips voor jullie te verzamelen! En anders vind je de leukste tips over Zutphen ook via de website van visithanzesteden.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *