De winter is het ideale moment om na te denken over de zomervakantie van 2020. Misschien ga je eerst nog genieten van een heerlijke wintersport, maar daarna komt de zomer snel dichterbij.
Het mooie Griekenland is een geliefde zomerbestemming bij veel Nederlanders. De authentieke dorpjes met witte huisjes, het oneindig variërende landschap en de fantastische Griekse keuken maken dit tot een heerlijk vakantieland.
Zeilen in Griekenland is een leuke, actieve manier om veel mooie plekken te ontdekken. Daarnaast is het voor kids helemaal een walhalla: dolfijnen spotten, nieuwe vrienden maken en slapen in een ‘hut’.
De gedachte dat je daar een fanatieke zeezeiler voor moet zijn klopt natuurlijk niet. Ik geef je 5 tips waarmee jij, als beginnend zeiler, ook op zeilvakantie naar Griekenland kunt gaan.
Zeil in een flottielje
Zeilen in een flottielje is ultiem vakantie vieren. Samen met een groep andere zeilers ontdek je op een ontspannen manier een vaargebied. Uiteraard ieder op zijn ‘eigen’ zeilschip. De flottieljeleiders geven iedere ochtend een uitgebreide briefing over het weer en de route. Daarnaast geven ze je tips mee voor onderweg: waar kan je het mooiste zwemmen? En op welke plek kan je rustig ankeren om te lunchen? Zij kennen het gebied natuurlijk op hun duimpje. De dagelijkse afstanden zijn vaak klein, waardoor je bij aankomst tijd genoeg hebt om het nieuwe dorpje te verkennen. De flottieljeleiders reserveren vast het leukste restaurantje, waardoor je zo kunt aanschuiven.
Het deelnemen aan ‘groepsactiviteiten’ is niet verplicht, maar wel erg gezellig. Zeker als je kinderen hebt: ze maken snel vriendjes in de groep en gaan daardoor hun eigen gang. Echt vakantie voor de ouders dus;)
Tip: kies voor ervaren, Nederlands sprekende flottielje leiders. Amorgos is een van de goede Nederlandse organisaties in Griekenland.
Zeil met een schipper
Maak jij (of je partner) je zorgen of je de zeiltechnieken wel voldoende beheerst? Kies er dan voor te zeilen met een schipper. Goede zeilorganisaties beschikken altijd over ervaren schippers. Bij het reserveren van een flottielje vakantie kun je aangeven dat je een schipper wilt ‘bijboeken’. De schipper stapt ’s ochtends na de briefing bij je aan boord en helpt je tijdens het zeilen. Wanneer je hebt aangelegd in de haven(of voor anker ligt) gaat de schipper weer naar zijn eigen boot. Heel handig wanneer je wilt leren zeilen. Daarnaast is het zeilen in een onbekend gebied of op een gehuurde boot voor veel mensen spannend. Ook dan is de keuze voor een schipper niet gek, al is het alleen maar voor de eerste paar dagen. Het is vakantie, weet je nog? Relax.
Ik zeilde trouwens zelf van Nederland naar het Caribisch gebied. Uiteraard heb ik er veel over geschreven, onder andere deze blogs: ‘de Spaanse Ria’s‘, ‘de mooiste eilanden in het Caribisch gebied‘, ‘rondreizen door Marokko‘, ‘Suriname ontdekken‘ en over ‘wat doen op Bonaire‘.
Leer de basis in Nederland
De meeste mensen die een zeilvakantie plannen, hebben al wel eens gezeild. Toch is het geen onverstandige keuze je kennis wat aan te scherpen voor je op vakantie gaat. Wanneer je met een flottielje mee gaat wordt alles voor je geregeld en hoef je niet na te denken over de bestemmingen die je wilt bezoeken. Hierdoor heb je qua voorbereidingen tijd over, wat je zou kunnen gebruiken om wat theoretische kennis op te doen over zeilen. Daarnaast kan je er voor kiezen een aantal zeillessen of een cursus te volgen. Gewoon ter voorbereiding van je vakantie. Een wintersport is ook leuker wanneer je al kan skiën toch?
Plan het goed
Of je nou mee gaat met een flottielje of zelfstandig een schip huurt: de wissel dag is in het hoogseizoen bijna altijd op zaterdag. Meestal kan je vanaf een uur of 16:00 aan boord en moet je er de week er na op zaterdag voor 10:00 weer vanaf. Tussen die 10:00 en 16:00 gebeurt er voor de zeilorganisatie een hele hoop en wordt er keihard gewerkt om het schip weer klaar te maken voor de volgende gasten.
Om je vakantie relaxt te beginnen kun je beter op vrijdag al naar Griekenland vliegen. Zo kun je zaterdags op je gemak richting de haven en hoef je niet uren in de hete zon te wachten tot het schip klaar is. En dat is ook nog eens fijner voor de zeilorganisatie;) En plak er na een week zeilen zeker nog een weekje aan vast. Een zeilvakantie is best intens, met name wanneer je in een flottielje zeilt. Een fijn hotel of een leuk huis met goede bedden en een fijne douche is dan geen overbodige luxe toch?
Kies je zeilgebied
Als je gaat zeilen in Griekenland is er veel keuze qua zeilgebied. Het ene gebied is echter meer geschikt voor een beginnend zeiler dan de ander. De meest bekende zeilgebieden zijn de Ionische Eilanden, Saronische Eilanden, Cycladen Eilanden, de Sporaden en de Dodekanesos. Lefkas en Corfu (Ionische Eilanden) zijn erg geschikt voor de beginnende zeiler. Dit komt door de kleine afstanden en gematigde weersomstandigheden. Daarnaast zijn er ontzettend veel mooie eilandjes om te bezoeken. Een andere goede optie is zeilen langs de Saronische Eilanden. Deze eilanden liggen vlakbij elkaar en hebben veel aanlegplaatsen, ideaal dus! Het begin- en eindpunt is Athene, waardoor deze eilanden goed te combineren zijn met een bezoekje aan deze prachtige stad.
In de zomer van 2018 heb ik gewerkt als flottieljeleider in Griekenland. Het ‘reilen en zeilen’ is me daardoor goed bekend. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat het me dan weten in de comments, dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.
Griekenland is inderdaad een prachtig en veelzijdig vaargbied. Moor ook door je verwoord! Misschien handig te melden dat als je meezeilt in een flottielje, je als schipper altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft. Dit betekent dat bijv keuze vaarroute en gekozen ankerplaats je eigen verantwoordelijkheid is.
We hebben zelf een keer in een flottielje gezeild rond Elba en dat was bij een aantal schippers toen niet bekend.