Ontdek de Veluwe per fiets – de 5 mooiste routes (met de kids)

Het is zaterdagochtend, de zon gluurt voorzichtig door de gordijnen en de frisse lucht nodigt uit voor een avontuur. Je hebt nog niks gepland vandaag dus wat dacht je van een fietstocht? Maar niet zomaar één. De Veluwe roept met haar uitgestrekte bossen en heidevelden vol paarse pracht. Dit is jouw uitnodiging om al fietsend de vijf meest betoverende fietsroutes van de Veluwe te ontdekken. Pak je spullen, vul je bidon en ga op ontdekkingstocht. 

Schat zoeken op de Veluwe – 30 km

De ‘Veluwse Schattenjacht’ is een compacte fietsroute van ongeveer 30 kilometer die ideaal is voor gezinnen met kinderen. Deze route is bijzonder omdat het langs enkele van de meest toegankelijke en betoverende plekjes van de Veluwe gaat, waarbij elk stukje weg zijn eigen verhaal vertelt.

Je begint de tocht in het gezellige dorpje Elspeet, waar de route je langs de veilige paden door de geurige naaldbossen voert. Speciaal voor de kleintjes zijn er langs deze route diverse ‘schatten’ te vinden, zoals houten beelden en interactieve natuurpunten waar ze spelenderwijs meer leren over de Veluwse flora en fauna.

Een van de hoogtepunten is het Kabouterpad, waar kinderen op zoek kunnen gaan naar kabouters en tegelijkertijd opdrachten uitvoeren. Ook is er een stop bij de Schaapskooi van Ermelo, waar je de herder en zijn kudde kunt ontmoeten. Deze plek biedt ook een speelweide. Zet de meisjes- of jongensfiets even aan de kant en laat je kinderen uitrazen voordat jullie weer op pad gaan.

Familiefietsroute ‘Ontdekkingstocht voor Jonge Avonturiers’ – 20 km

Deze 20 kilometer lange route is speciaal ontworpen voor families met kleine kinderen. Het pad is veilig, grotendeels autovrij en slingert door de meer toegankelijke delen van de Veluwe. Ideaal dus voor kinderen die op hun eigen kinderfiets de wereld ontdekken.

Beginnend bij het bezoekerscentrum, waar kinderen spelenderwijs leren over de natuur, leidt de route langs kabbelende beekjes en door geurige dennenbossen, perfect voor een ‘bosbad’.

Onderweg zijn er tal van activiteiten om de kleintjes te vermaken. Denk aan een speurtocht naar dierensporen, een bezoek aan een kinderboerderij of een speeltuin midden in het bos waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. De paden zijn breed genoeg voor fietskarren en de afstand is kort genoeg om te voorkomen dat de kleintjes moe worden, maar lang genoeg om een echt avontuur te beleven.

Met picknickplaatsen en bankjes op kindvriendelijke plekken, is er voldoende gelegenheid om te rusten en te genieten van zelf meegebrachte lekkernijen. Deze route is de ideale manier om de liefde voor de natuur en het buitenleven al op jonge leeftijd bij je kinderen te ontwikkelen, terwijl je samen herinneringen creëert die een leven lang meegaan.

Koninklijke Kastelenroute ‘Veluwse Pracht’ – 40 km

De ‘Veluwse Pracht’ is een koninklijke kastelenroute die je meeneemt op een 40 kilometer lange fietstocht langs de meest vorstelijke residenties van de Veluwe. Deze ingekorte route is speciaal ontworpen voor liefhebbers van historie en architectuur, zonder dat je een hele dag op de pedalen hoeft te staan.

Je vertrekt vanuit het historische Apeldoorn, waar je direct wordt begroet door de grandeur van Paleis Het Loo. Dit voormalige koninklijke paleis, met zijn prachtige tuinen en bijgebouwen, biedt een fascinerend kijkje in het rijke verleden van de Nederlandse monarchie.

Vervolgens leidt de route je door de lommerrijke lanen en langs de statige landgoederen die de Veluwe rijk is. Een tussenstop bij Kasteel Staverden, ook wel bekend als het ‘kleinste stadje van Nederland’, mag niet ontbreken. Hier kun je genieten van de sprookjesachtige tuinen en misschien zelfs een glimp opvangen van de witte pauwen.

Fietsroute Veluwse volksverhalen (deel 1 en 2) – 63 km & 79 km 

Duik in de wereld van sagen en legendes met de Veluwse volksverhalenroutes. Deel 1 (63 km) neemt je mee langs Ermelo en Hoog Soeren, waar je tussen de pedaalslagen door luistert naar de echo’s van het verleden. 

Deel 2 (79 km) vervolgt het verhaal door Otterlo, Arnhem en Ede, waar de natuur en de nacht samen dansen in de schaduw van de Witte Juffer. Deze routes zijn niet alleen een fysieke, maar ook een spirituele reis door de tijd.

De ‘vogelroute’ door het Deelerwoud en de Veluwezoom – 106 km 

Voor de natuurliefhebbers en vogelspotters is deze route een ware traktatie. Het Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud vormen het decor voor een 106 kilometer lange tocht waarbij je ogen tekortkomt. De kans om wild te spotten is hier groot, vooral tijdens de magische uren van zonsopgang en -ondergang. En als je in september of oktober fietst, kun je zelfs het burlen van herten horen.

De Veluwe is een paradijs voor elke fietser. Of je nu zoekt naar een sportieve uitdaging, een culturele ontdekkingstocht of gewoon een dagje ontspanning in de natuur met de kinderen, deze routes bieden het allemaal. Dus, wanneer stap jij op de fiets voor een onvergetelijke ervaring op de Veluwe met één van de routes?

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments