Het Westerkerkje: waarom je er echt een keer wilt overnachten

Over een schitterende weg met aan weerszijden hoge bomen rijd ik richting mijn bestemming. De route van Schiermonnikoog naar Steggerda was al prachtig, maar hier beland ik helemaal in een andere wereld. In de verte zie ik rookpluimen boven het rode Westerkerkje uit komen. Daar moet ik zijn.

Ik parkeer mijn auto en geniet een paar minuten van het beeldschone houten kerkje. Het heeft zowel een lieflijke als stoere uitstraling. Alsof het zo uit de ruige bossen van Zweden is geplukt en hier is neer gezet. In gedachten verzonken loop ik richting de ingang.

Nog voor ik mijn hand kan uitstrekken naar de kerkdeur zwiept deze open. De vriendelijke eigenaar stelt zich voor als Holke en verwelkomt me in het kerkje. Het is er behaaglijk warm en dit plus de subtiele geur van de houtkachel zorgen ervoor dat ik me direct thuis voel. Holke geeft uitstekende tips om me de komende dagen te vermaken, dat moet wel goed komen.

Nieuwsgierig naar de 5 redenen om de verblijven in het Westerkerkje? Lees dan snel verder!

Een unieke overnachtingsplek

Overnachten in het kleinste houten kerkje van Nederland is natuurlijk al uniek. Het schitterende Westerkerkje dat jaren dienst deed als kerk en zondagsschool is nu een plek waar je kunt slapen. Hoe bijzonder is dat?! Het kerkje werd in 1980 verkocht aan een Friese kunstenaar die het nog mooier maakte met o.a. een torentje op het dak. Het is een locatie met een verhaal, een nostalgische plek waar nog regelmatig mensen aankloppen die er vroeger naar de zondagsschool gingen. En precies dat maakt deze overnachtingsplek zo speciaal!

Westerkerkje Steggerda bijzondere overnachting

Een inrichting om bij weg te dromen…

Nadat Holke en zijn vrouw Ellinor het Westerkerkje een aantal jaren geleden hebben gekocht is het van binnen volledig gerenoveerd. In het sfeervolle onderkomen vind je nu een eeuwenoude eik als eettafel, antieke gietijzeren radiatoren voor de warmte en een Bullerjan houtkachel als absoluut pronkstuk. In de fauteuils met schapenvacht is het heerlijk zitten bij de Bullerjan. Mijn ogen glijden langs de boeken & spelletjes in de grote kast, vervelen hoef je je zeker niet! Zomeravonden zijn hier zwoel en lang onder de overkapping bij een knisperend vuurtje.

Zomeravonden zijn hier zwoel en lang onder de overkapping bij een knisperend vuurtje.

ReizenReizen

Landgoed de Eese als ‘achtertuin’

Met een ligging tegenover Landgoed de Eese heb je de eerste bezienswaardigheid in de omgeving al te pakken. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad om dit bijzondere, 800 ha grote, gebied te verkennen. Je vindt er een afwisselend landschap met monumentale gebouwen, uitgestrekte velden, bossen en fraaie wegen. Het grootste gedeelte van dit Landgoed is sinds 1923 in handen van de familie Karnebeek en is perfect onderhouden. De meeste monumentale gebouwen zijn beschermd Cultureel Erfgoed. Helaas zijn veel van deze landhuizen niet van dichtbij te bezichtigen. Wellicht kom je net als ik één van de Karnebeekers tegen die je een rondleiding wil geven over het terrein. En zo niet? Dan is het er alsnog heerlijk wandelen!

Een omgeving met een rijke geschiedenis

In 1818 wordt er door Johannes van den Bosch een plan gemaakt om armoede te bestrijden in Nederland. Proefkolonie Frederiksoord wordt opgericht waar 52 boerderijtjes worden neergezet voor arme stedelingen. Hierna breiden de koloniën zich uit naar nog zes andere plekken. Er is werk, onderdak en onderwijs voor kinderen. Het is de voorloper van de verzorgingsstaat zoals we deze nu kennen. Deze Maatschappij van Weldadigheid strekt zich uit over een groot gebied en is op weg naar een definitieve plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Om de Koloniën van Weldadigheid te ontdekken heb je aan één dag niet genoeg. Er zijn musea, wandelingen, rondleidingen en nog veel meer. Neem dus zeker je tijd om deze unieke omgeving te verkennen.

Uitmuntend eten in de omgeving

Wanneer je een paar nachtjes verblijft in het Westerkerkje (want 1 nachtje is écht te kort) mogen een paar tips voor uitstekende restaurants in de omgeving natuurlijk niet ontbreken.

Restaurant De Tippe

Op tien minuten rijden van het Westerkerkje vind je restaurant de Tippe. Uitgezocht vanwege de leuke inrichting en de positieve recensies. Ik volg het advies van de chef op en kies voor het verrassingsmenu. Daar krijg ik geen spijt van! De Tippe is de ideale plek wanneer je eens flink in de watten gelegd wilt worden. Vier heerlijke gangen passeren de revue. Na de huisgerookte zalm met een crème van dille volgt de Cambozola Grand Noir met witlof en een crème van rode Port. Als hoofdgerecht krijg ik een zalige snoekbaars, met zwarte risotto, tomaat en asperge voorgeschoteld om te eindigen met een vanille-hangop met ijs en een gel van mango. Het is uitmuntend!

Ik ben me te buiten gegaan aan het fantastische eten en sla de koffie aan het einde over. Eigenlijk moet je dat niet doen, want de Tippe is in 2018 3e geworden in de Koffie Top 100 van horeca Misset. Die moet ik dus nog een keer komen proeven…

Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!

Tram Halte Plein

Ben je op zoek naar een leuk lunchtentje in de buurt van het Westerkerkje? Look no further! Tramhalte Plein is een koffie & lunchtentje met een fantastische kaart en hippe inrichting (lekker instagram-proof). Het is precies zoals ik had verwacht, maar dan nog net íets mooier. Het interieur is tot in het kleinste detail doordacht. Op de tafels staan verse bloemen en de huisgemaakte taarten zien er prachtig uit. Ik bestel een cappuccino met soja melk (yes!) en een ambachtelijk bruin broodje met geitenkaas, bacon, honing en granaatappel. Smullen! Logeer je in het Westerkerkje? Ga dan zeker lunchen bij Tramhalte Plein.

Ben jij dol op dit soort mooie plekjes? Kijk dan ook eens naar deze mooie huisjes op de Veluwe & de bijzondere overnachtingsplekken in Harlingen!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen