Een roadtrip langs de hoogtepunten van Gran Canaria

Gran Canaria is voor de meeste mensen een bekende reisbestemming. Zonliefhebbers gaan er naar toe voor een 8-daagse zonvakantie en vermaken zich perfect in- en om hun hotel. Wat ze echter niet weten is dat dit eiland ontzettend veel meer te bieden heeft. Van de mini-woestijn bij Maspalomas, tot de 1949 meter hoge berg Pico de Las Nieves en van Puerto de Mogán als het Venetië van Gran Canaria tot de bruisende stad Las Palmas.

Als je het eiland goed wilt verkennen is het huren van een auto op Gran Canaria een echte must. Natuurlijk kom je met de bus ook heel ver, maar dat kost je meer tijd en je kunt niet stoppen waar je wilt. In dit artikel richt ik me dan ook tot de reiziger die een auto huurt en een kleine rondreis maakt over het eiland. Uiteraard kan je de genoemde plekken ook bezoeken vanaf een vaste verblijfplaats.

Las Palmas

Vanaf Amsterdam vlieg je in iets meer dan 4 uurtjes naar het mooie eiland Gran Canaria. Hier land je op de luchthaven van Las Palmas. Wanneer je van te voren vast een auto huur, kan je deze op op luchthaven ophalen. Er zijn meerdere goede aanbieders maar om het gemakkelijk te maken vergelijkt Easyterra de prijzen voor je.

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en ligt aan de noordkant van het eiland. De stad is met zijn historisch centrum zeker een plek om even 1 of 2 nachtjes te verblijven. Bezoek de Santa Ana Kathedraal op het mooie Plaza de Santa Ana en flaneer over de boulevard met de vele terrasjes en restaurantjes. Ben je een actieveling? Neem dan een duik in de zee of pak een surflesje.

surfen las palmas roadtrip Gran Canaria
Made by Viesturs Broliss

Gáldar – via Arucas

Vanaf Las Palmas rijd je via het plaatsje Arucas naar Gáldar. In Arucas vind je de bijzondere Kerk van San Juan Bautiste. De bouw van deze kerk heeft 68 jaar geduurd en is gigantisch. Daarnaast zijn in er dit plaatsje nog meer bezienswaardigheden, zoals de gebouwen op het Plaza de Constitución en het plein Plaza de San Juan. Vanaf Arucas is het nog ongeveer een half uur rijden naar Gáldar via een prachtige kustweg.

Gáldar mag tijdens je roadtrip over Gran Canara zeker niet missen. Het is een echt authentiek dorp met wederom een prachtige kerk en een leuk plein met terrasjes. Doe hier wat de Spanjaarden doen: strijk neer op een terrasje, geniet van de zon en smul van de heerlijke tapas.

El Risco – via Puerto de Las Nieves

Vanaf Gáldar is het maar een klein stukje rijden naar het vissersplaatsje Puerto de las Nieves. Wanneer je verse vis wilt eten is dit ’the place to be’. Een ideale plek voor een lunchstop dus. Na Puerto de las Nieves laat je de toeristen achter je en rijd je over de kronkelige bergweg GC-200 richting het kleine plaatsje El Risco. Dit plaatsje bevindt zich midden in het Parque Natural de Tamadaba. Hier vind je uitgestrekte dennenbossen, hoge bergtoppen en ruige zeekliffen. In El Risco vind je maar weinig hotels en restaurants, maar dat maakt het juist een bijzondere ervaring. Op 20 minuten wandelen ligt het strand Playa del Risco in een decor van groene bergtoppen.

Puerto de Mogán – via Mirador del Balcón

Via het uitzichtpunt Mirador del Balcón, rijd je richting Puerto de Mogán. Eerder noemde ik Puerto de Mogán al het Venetië van Gran Canaria. Dit plaatsje is met de idyllische grachten en straatjes met gekleurde bloemen een van de mooiste plaatsjes van Gran Canaria. In dit schilderachtige dorpje is het ultiem vakantie vieren! Wandel langs de gekleurde huisjes naar het haventje, relax een dagje op het strand (met zand uit de Sahara) en geniet van de mooie vergezichten. Wanneer je bent bijgekomen is het tijd om weer op avontuur te gaan.

Maspalomas – via Playa de Amadores

Vanaf Puerto de Mogán is het maar een half uurtje rijden naar Maspalomas. Maar stop onderweg zeker even bij Playa de Amadores voor een duik in het helderblauwe water.

Las Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurreservaat ontstaan door een wisselwerking tussen de wind en zee. Naast het uitgestrekte gouden duingebied vind je hier een zoetwaterpoel en veel palmbomen. Klinkt fantastisch toch? Ook vind je hier de mooiste stranden van Gran Canaria! Als oudste badplaats van dit eiland is het er echter wel erg toeristisch. Toch is deze – so called – Sahara wel heel bijzonder om te zien en dan met name tijdens golden hour (dus met zonsondergang). Mijn tip is dan ook een kleinschalige accommodatie te zoeken in deze drukke plaats.

Maspalomas Gran Canaria roadtrip
Made by Marcin Jozwiak

Teror – via Fatage en Pico de Las Nieves

Mijn laatste tip voor een roadtrip over Gran Canaria is een bezoekje aan Teror. Vanaf Maspalomas rijd je eerst via een prachtige route naar Fataga, een klein pittoresk dorpje gelegen in de ‘vallei van de duizend palmen’. Het voelt er, in tegenstelling tot het drukke Maspalomas, alsof de tijd heeft stil gestaan.

Vanaf Fatage is het een uur rijden naar het hoogste punt van Gran Canaria: Pico de Las Nieves. De bergachtige route er naar toe is al een belevenis op zich. Vanaf Pico de Las Nieves heb je een ongelooflijk mooi uitzicht over Gran Canaria en bij helder weer zelfs op de buureilanden Tenerife (en de vulkaan El Teide) en La Gomera.

Gran Canaria roadtrip Pico de Las Nieves
Made by Viesturs Broliss

Na dit adembenemende uitzicht is het tijd door te rijden naar Teror, een klein plaatsje aan de noordkant van Gran Canaria. Dit charmante, oudste dorpje van Gran Canaria kan je herkennen aan de huizen met houten balkons. Logeer hier in één van de prachtige appartementen zoals Casa Rural Doña Margarita en geniet ’s avonds van gerechten uit de traditionele Canarische keuken zoals papas arrugadas, montaditos en gofio. Een fijne plek om je vakantie op Gran Canaria te eindigen.

Vanaf hier rijd je in 40 minuten weer naar de luchthaven van Gran Canaria waar je je gehuurde auto weer kunt inleveren. Wellicht de volgende keer op vakantie naar Lanzarote of La Palma?

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen