Onbekend Gran Canaria – de 5 beste reistips

Ga je op vakantie naar het prachtige eiland Gran Canaria? Verlaat dan de gebaande paden en ontdek het onbekende Gran Canaria. Hierbij 5 tips!

1. GC-200

Wanneer iemand mij vraagt welke plek ik op het eiland het allermooiste vind, dan is het zonder twijfel de kronkelige bergweg GC-200. Deze weg begint bij het charmante vissersdorpje Agaete en leidt naar het plaatsje El Risco. Na El Risco is er een nieuwe hogesnelheidstunnel gemaakt, die de oude tunnel naar het dorp La Aldea vervangt. Het laatste en tevens mooiste gedeelte van deze weg is door de overheid helaas afgesloten. De onderhoudskosten zijn te hoog om de weg te blijven onderhouden. Gelukkig is een ander prachtig gedeelte van deze route nog wel open. Op dit stuk kun je genieten van het magnifieke uitzicht op de El Teide Vulkaan op Tenerife en de oneindige oceaan. Hopelijk kun je dan ook een beetje bijkomen van alle adrenaline die je van deze spectaculaire, spannende bergweg hebt gekregen. De weg staat namelijk bekend als één van de meest gevaarlijke van Europa… Enjoy;)

2. Green North side hiking trail

Wie denkt dat Gran Canaria alleen maar bestaat uit toeristische drukke hotels en lavastenen heeft het goed mis;) Ik ken een fantastisch groen wandelpad waarbij je het idee hebt dat je door de Colombiaanse junge banjert. Het is daarnaast ook nog eens een goede training voor je benen en je ziet wat van een typische Canarisch dorpje. Het is een cirkelvormige route die begint en eindigt in het oude dorp Firgas, bekend vanwege de zoetwaterbronnen. De eerste kilometer wandel je door het historische dorp en vanaf daar door de groene vallei langs een kleine rivier. De route is vrij pittig en gaat soms over een rotsachtig, modderig pad. Neem je lunch mee en ’take a break’ bij de verlaten ruïne van een oud spa hotel. Vanaf daar gaat het pad terug naar het dorp, via een kronkelachtig bergweggetje. De totale lengte van de route is ongeveer 9,5 kilometer. Een flinke klim dus, maar daarna voel je je zeker voldaan.

3. Huur een auto ga op pad

Als je op Gran Canaria bent is een bezoekje aan het midden van dit eiland de moeite waard. Vanaf alle kanten van het eiland kun je zien wat daar te vinden is: zowel de bekende en gigantische wolkenrots ‘Roque Nublo’ als het hoogste gedeelte van het eiland ‘Pico de Las Nieves’. Neem voor de zekerheid wel even een jas mee bij een bezoekje in de winter, het weer kan in de bergen namelijk wisselvallig en koud zijn. Plan je bezoekje aan dit gedeelte bij helder weer, zodat je kunt genieten van de mooiste vergezichten. De dennenbossen en typische Canarische bergdorpjes zullen je niet teleurstellen. Voor de fotografen onder ons zal het landschap met de zonsondergang achter de El Teide vulkaan een absoluut hoogtepunt zijn. Een auto is makkelijk te huren, bijvoorbeeld via Sunny Cars.

4. Zoveel mogelijk

De typische Europeaan die de winter, het werk en de dagelijkse beslommeringen beu is wil maar één ding. Relaxen bij een zwembad en bediend worden met goeie cocktails. Heerlijk niets doen. Dat is precies wat je kunt doen in alle zuidelijke steden van Gran Canaria: van Maspalomas, Puerto Rico en Playa del Inglés tot Puerto de Mogan. Je kunt er ook voor kiezen Las Palmas te bezoeken en daar te genieten van een ontspannen vakantie. Er zijn in ieder geval voldoende hotels te vinden via internet, voor ieder iets passends.

Typical Day Plan: begin de dag met een duik in het zwembad of de oceaan, geniet van een lekker ontbijt in het hotel en maak een strandwandeling. Lunch vervolgens in een nabijgelegen restaurant met zeevruchten of een traditioneel Canarisch gerecht. In de middag is het tijd voor een welverdiende ‘Siesta’ en sluit de dag af met een diner in één van de vele goede restaurants, terwijl de oceaanwind door je haren waait en je kunt genieten van goede live-muziek.

5. Las Palmas

De helft van alle inwoners van Gran Canaria woont in de hoofdstad Las Palmas. Hier is het leven niet zoals in het zuidelijke gedeelte van het eiland. De Spaanse taal is hier de meest gangbare taal. Ook al versta je er niets van, de betrokken en aardige locals zullen je de weg blijven uitleggen in het Spaans, tot je het begrijpt. En als je het écht niet begrijpt? Dan lopen ze met je mee.

Een van de plekken die je sowieso moet bezoeken is Las Canteras Beach. Hier kun je flaneren over de 3 kilometer lange promenade met aan de ene kant de prachtige oceaan en aan de andere kant tientallen gezellige restaurantjes. Naar mijn idee is dit een van de meest diverse stranden van de wereld. Het is een goede plek voor surfers, het rif is beschermd, het strand is rustig waardoor het een heerlijke plek is om te ontspannen en het water is prachtig helder waardoor het goed geschikt is om te snorkelen.

Aan de andere kant van de stad kun je langs de jachthaven wandelen en de vele zeilboten bekijken. Dit is de plek vanwaar vele zeilers de oceaan over steken naar het Caribisch gebied, een hele gebeurtenis.

Het oude centrum is gevuld met leuke cafeetjes. De donderdag is een populaire avond omdat je dan kunt genieten van ‘pinchos’. Deze traditionele maaltijd bestaat uit Spaanse tapas met een glas bier of wijn voor een zéér aantrekkelijke prijs. Dus weer gewaarschuwd: lekker & goedkoop;)  In het oude centrum kun je daarnaast genieten van de typische Canarische architectuur  en de stille smalle straatjes.

 
Liga & Viesturs

‘Deze geweldige mensen zijn op een motor vanaf Letland naar Afrika gereden en hebben daar de boot naar Gran Canaria gepakt. Ze zijn nooit meer vertrokken;) Viesturs is ondertussen makelaar en maakt daarnaast geweldig mooie foto’s(die te vinden zijn op deze website!). Liga is een eigen -handmade- sieradenwinkeltje begonnen(Canary Lava) op Gran Canaria, geweldig leuk! Doordat ze op het prachtige Gran Canaria weten ze de mooiste plekjes te vinden, die ze natuurlijk met ons delen via www.reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen