Durmitor Ring, een sprookjesachtige roadtrip door Montenegro

Montenegro, het land van dichte bossen, zwarte bergen, diepe valleien en een dromerige kustlijn aan de Adriatische zee… Tijdens onze Balkan-roadtrip bezochten wij verschillende plekken in Montenegro. En wat was het prachtig! In dit fotoverslag neem ik jullie mee naar een van Montenegro’s mooiste roadtrips: de ‘Durmitor Ring’.

Wist je trouwens dat je ook een fantastische treinreis kunt maken door Montenegro, Servië en Bulgarije? Lees hier meer!

Het Durmitor National Park

In het adembenemend mooie Montenegro ligt het Durmitor National Park. Een bestemming die steeds meer in opkomst is. In de winter kun je er heerlijk wintersporten en in de zomer is het een waar paradijs voor de avontuurlijke en actieve reiziger die op zoek is naar te gekke buitenactiviteiten. Je kunt er waanzinnig hiken, heerlijk wandelen, mountainbiken, raften, en nog veel meer tofs ondernemen. De bergtoppen van het nationaal park zie je al van ver boven alles uitsteken en zal het hart van iedere sportjunkie op hol doen slaan. Maar ben je nu niet persé op zoek naar een fysiek veeleisende activiteit dan heeft het Durmitor National Park een sprookjesachtige roadtrip waarbij je in één dag van meerdere bergtoppen kunt genieten. De panoramische weg staat bekend als de Durmitor Ring die rond de berg Durmitor gaat en je de bergtoppen, traditionele authentieke dorpjes en de cultuur laat ontdekken.

De Durmitor Ring

De Durmitor Ring gaat langs traditionele authentieke dorpjes, de Tara Canyon; de diepste kloof van Europa, de rotsige bergtoppen, door valleien en langs de meest mooie vergezichten. De weg is heel goed te rijden, smal, maar met voldoende ruimte voor twee auto’s. Toch moet je door de vele bochten die je onderweg tegenkomt wel voorzichtig zijn. 

Neem de tijd

Neem de tijd om deze waanzinnige weg te rijden. De uitzichten zijn adembenemend en je zal zeker een aantal keer stoppen om de meest mooie plaatjes te schieten. Onderweg kom je de fijnste plekjes tegen met de mooiste uitzichten waar je lekker kunt picknicken. Vergeet dus niet om veel lekkers mee te nemen voor onderweg. 

De richting van de Durmitor Ring

Je kan de Durmitor ring in verschillende richtingen rijden. Vanuit Zabljak (een tof bergstadje) of vanuit de stad Pluzine. Wij vonden de ‘Panoramic road’ het mooist vanuit de stad Pluzine (tegen de klok in). Als je deze route gaat rijden, probeer er dan met zonsondergang te zijn. De lichtval die er dan is maakt alles sprookjesachtig mooi!! De route is door middel van bruine bewegwijzering bordjes aangegeven met het ‘Panoramic roads’ logo erop en nummer: twee erop. ’s Avonds kan het er wat frisser zijn dan in andere gebieden. Een trui of een vest meenemen is zeker niet overbodig. 

Roadtrippen & hiken

Of je de Durmitor Ring als startpunt gebruikt voor de roadtrip of als beginpunt van een van de vele hikes die je er kunt maken, dit zal een ervaring zijn om nooit te vergeten. En wil je Montenegro combineren met andere bestemmingen? Dan is een huttentocht in Oostenrijk of het prachtige Slovenië misschien ook wel iets voor jou.

Tip: voor meer gedetailleerde informatie over deze magische roadtrip in dit unieke landschap kijk dan op: Montenegro travel.

Liesbeth Hokke

Tijdens de zomer- en wintersportvakanties namen haar ouders Liesbeth al vanaf jongs af aan mee naar de Oostenrijkse bergen. Op haar negentiende spreidde ze haar eigen vleugels en vertrok ze op haar eerste backpackreis richting het veelzijdige India. Dat land heeft haar reislust helemaal aangewakkerd. Sindsdien reist ze de hele wereld over. Een backpack, de Lonelyplanet en een goede camera behoren tot de vaste reisuitrusting. Inmiddels mag ze een wereldreis van haar lijstje afstrepen, net als wonen en vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Haar bucketlist groeit nog altijd gestaag. Zo bungelen de Trans Siberië Express, een wintervakantie in Fins Lapland en roadtrippen door Mongolië ergens bovenaan haar travelbucketlist, net als eilandhoppen op de Filipijnen, een camperreis door Canada en West-Australië en backpacken door Chili en Patagonië. Ze is altijd super enthousiast over haar reizen en zit boordevol verhalen en tips. Op Reistop5 kun je meegenieten van haar enthousiaste verhalen, tips en mooie beelden. Veel leesplezier!

Bekijk alle artikelen