De beste tips voor een geslaagde citytrip naar Berlijn

Vriendelijk groetend neemt ze tegenover ons plaats in de metro. ‘Are you tourists?’ vraagt ze, wijzend naar de kaart van Berlijn die opengeklapt op mijn schoot ligt. Ondanks de grijze haren en fijne rimpels, schat ik haar leeftijd waarschijnlijk een stuk jonger dan dat zij daadwerkelijk is. Er lijkt een schaduw over haar gezicht te trekken, wanneer ze vertelt dat ze de oorlog nog heeft meegemaakt. ‘Ze kan er niet over praten’, zegt ze. ‘De oorlog zal altijd voelbaar zijn, maar Berlijn is meer.’ Ze draait zich om wanneer ze de metro uitstapt en zwaait. Ik zwaai terug met de kaart van Berlijn inmiddels opgevouwen in mijn hand. Klaar om deze stad te ontdekken. 

Topographie des Terrors

Onze eerste stop in Berlijn is dan ook bij één van de restanten van de muur. We bezoeken het (gratis) documentatiecentrum Topographie des Terrors over de nazi-misdaden. Op deze plek werden de wrede methodes voor de onderdrukking en vervolging van de Joden en politieke tegenstanders uitgedacht. Na deze indrukwekkende tentoonstelling ben ik blij wanneer ik buiten weer frisse lucht inadem. We wandelen door naar Checkpoint Charlie, welke destijds als controlepost een belangrijke rol speelde in de overgang van Oost naar West Berlijn. 

Berliner Dom

Vanaf Checkpoint Charlie vervolgen we onze weg over de vroegere flaneerboulevard van de Duitse koningen en keizers: Unter der Linden. We lopen langs de Universiteit en het Operagebouw naar de Berliner Dom.
Uiteraard moet deze voor €7,- ook beklommen worden om eenmaal boven van het prachtige uitzicht te kunnen genieten. Wandel door naar de Alexanderplatz en vergeet niet om onderweg iets te eten. Van traditionele Duitse bratwurst tot Fish & Chips, er is genoeg keuze in dit drukke gedeelte van de stad. Voor diegene die wat minder zin heeft in een stevige wandeltocht: Bus 100 vanaf Alexanderplatz rijdt voor een paar euro langs alle toeristische bezienswaardigheden.

Ook zo dol op stedentrips? Lees dan ook alle andere stedentrip-blogs op Reistop5!

Brandenburger Tor

De meest efficiënte manier om door Berlijn te reizen is met de U-Bahn en de S-Bahn. De U-Bahn is de ondergrondse metro en doorkruist de gehele stad. Heb je tijd over en wil je net iets buiten het centrum reizen dan is de S-Bahn een snelle en goedkope optie. Koop bij aankomst in Berlijn een ‘Welcome Card.’ Scheelt je niet alleen losse metro kaartjes kopen, maar met de Welcome Card krijg je korting bij diverse musea en tentoonstellingen.

We nemen de U-Bahn richting de wijk Mitte voor een bezoek aan de Brandenburger Tor. Dit is de enige bewaarde stadspoort van Berlijn. Op de achtergrond zien we de zon ondergaan. De Brandenburger Tor staat op de Pariser Platz, niet ver van de Reichstag, de zetel van het Duitse parlement. De grootste reden om de Reichstag te bezoeken is de glazen koepel op het dak. Vanuit deze koepel kijk je namelijk uit over de gehele stad.

Potsdammer Platz

Op naar de Potsdammer Platz, want er moet natuurlijk ook gegeten worden. Heel eerlijk gezegd maak je mij niet blij met een Duitse bratwurst, maar tussen de hypermoderne architectuur op de Potsdammer Platz bevinden zich genoeg gezellige foodtrucks en een foodmarkt met diverse horecagelegenheden. Uiteindelijk gaan we voor de falafel-schotel, welke we nuttigen onder het genot van de hytech verlichting van onder andere het Sony Center. Dit multifunctionele mega gebouw huisvest kantoren, winkels en horeca. 

Tranenpalast

Met een gevulde maag gaan we verder richting station Friedrichstrasse, voor de (gratis) tentoonstelling ‘GrenzErfahrungen: Alltag der deutschen Teilung’ in het Tranenpalast gebouw. Deze tentoonstelling neemt je mee terug in de tijd. Het Tranenpalast was tijdens de oorlog de grenspost tussen Oost en West Berlijn.
Hier namen mensen afscheid van familieleden die op bezoek waren geweest. De tentoonstelling volgt zowel de bouw van de muur als die van het gebouw zelf. De vele foto’s, voorwerpen, indrukwekkende verhalen en films schetsen een eerlijk een realistisch beeld

East Side Gallery

Op de laatste dag van deze stedentrip is het koud en regenachtig. Toch passen de weersomstandigheden bij de activiteit voor vandaag, namelijk het bezoeken van de East Side Gallery aan de Muhlenstrasse. Dit is het langst bewaard gebleven stuk van de Berlijnse muur. Na de val is de muur beschilderd door 118 kunstenaars uit eenentwintig landen. De muurschildering van 1,3 kilometer is divers en kleurrijk. Vrijheid staat centraal in deze kunstwerken. Sla ook vooral The Wall Museum (inclusief de visuele tour), over de geschiedenis van de muur en de afbraak daarvan niet over. Net zoals in de rest van Berlijn, vind je in de omgeving van de East Side Gallery diverse restanten van bunkers uit de oorlog. De grootste documentaire over Hitler en de nazi’s is gehuisvest in de Berlin Sony Bunker. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Is de vraag die tijdens deze tentoonstelling centraal staat en nog lang in je hoofd blijft doordreunen. 

Potsdam

Eigenlijk is drie (volle) dagen Berlijn veel te kort, maar mocht je tijd over hebben, of net als ik een zwak hebben voor paleizen, dan maakt een bezoek aan Slot Sanssouci (vertaling: zonder zorgen) je citytrip helemaal af. Met een tripje naar Park Sanssouci in Potsdam, verruil je het drukke Berlijn, voor veel groen, rust en stilte. Slot Sanssouci is tussen 1745 en 1747 gebouwd in de rococo stijl. Onderaan de trappen ligt de grote fontein. Om deze fontein staan beelden van de twaalf Titanen, goden uit de Griekse mythologie. Vanaf Slot Sanssouci is het vervolgens een half uur lopen naar Slot Cecilienhof, een paleis met 176 vertrekken en voornamelijk bekend vanwege de Conferentie van Potsdam die daar in 1945 werd gehouden. Het charmante centrum van Potsdam zelf is ook het bezoeken waard. 

Per ICE vanaf Utrecht sta je binnen zes uur in het centrum van Berlijn. Eindelijk tijd voor het lezen van een boek. Een fijne manier om jouw citytrip ontspannen te beginnen. Berlijn is een stad met een verhaal. Een verhaal dat eigenlijk nooit uitgelezen is. Alleen al om deze reden zou ik zeker nog een keer terug gaan. Enjoy!

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen