• Menu
  • Menu
natuurkampeerterreinen

De 5 mooiste natuurkampeerterreinen in Nederland

Wat is er mooier dan de stilte van de natuur? Je alleen op de wereld wanen tussen de zingende vogels of een eekhoorntje dat je komt groeten bij het ontbijt? Ik kan me niet veel mooiers bedenken dan ‘s ochtends wakker worden van de eerste zonnestralen op mijn tentdoek. Dat je voor deze beleving niet ver weg hoeft, is misschien een verrassing. Ik waande me de afgelopen tijd in Frankrijk, Costa Rica en Zweden, maar ik was gewoon in Nederland. Waar? Op vijf prachtige natuurkampeerterreinen die ik graag met je deel.

Wat houdt dat in: een natuurkampeerterrein?

Natuurkampeerterreinen zijn campings die aangesloten zijn bij Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Deze organisatie zet zich in voor duurzame ontwikkeling van verblijfsrecreatie. Dit houdt in dat de eigenaars van natuurkampeerterreinen zich bezig houden met duurzaamheid. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over hoe het terrein schoongehouden wordt en is er een mogelijkheid om te leren van en over de natuur. En duurzaam reizen is voor ons, Reistop5, erg belangrijk.

Op deze terreinen kun je alleen kamperen wanneer je ‘Het Groene Boekje’ hebt. In dit boekje zijn alle natuurkampeerterreinen van Nederland opgenomen. Het bijzondere aan deze natuurkampeerterreinen is hun bijzondere ligging en met de aanschaf van het boekje geef je ook aan dat je met respect met de natuur omgaat.

1. Bovenin een boom kamperen in Flevoland

Dit is wat mij betreft echt de mooiste kampeerervaring van de afgelopen tijd. Misschien denk je dat Flevoland niet veel te bieden heeft qua natuur, maar dan heb je het fout. Tussen 1949 en 1956 is het Kuinderbos aangeplant en nu vind je er niet alleen groene spechten, maar ook ijsvogels, (ongevaarlijke) ringslangen en talloze libellen.

Mocht dat nog niet tof genoeg zijn, dan zijn het wel de kampeermogelijkheden op dit natuurkampeerterrein. Je kunt op De Veenkuil namelijk kamperen op 6,5 meter hoogte!

Tijdens een warm, bijna subtropische hitte zet ik mijn tent op het boomkroonplateau op. Vanaf het plateau kijken we uit op een meer en zien we Welsh pony’s lopen. Om ons heen is het een gekwetter van jewelste. Er zijn heel wat winterkoninkjes; we horen een koekoek én er landt een buizerd naast ons in de boom. Het voelt alsof we in het regenwoud van Costa Rica zijn.

Het plateau hangt aan metalen kettingen tussen de bomen, dus het beweegt wel een beetje. Je mag er niet op springen  en er mogen maar vier mensen tegelijk op. Wanneer je gauw zeeziek bent, moet je wel rekening houden met de deining. 

’s Avonds steken we de houtkachel die op het plateau staat aan en genieten we van het uitzicht. Wat een heerlijke plek is dit.

2. Wegdromen bij vergezichten in Friesland

Op het terrein van It Dreamlân in Kollumerpomp (Friesland) waan je je in Zuid-Frankrijk. Dit heeft met verschillende dingen te maken. Allereerst was het snikheet toen wij onze tent hier opzetten, maar ook bij slechter weer is dit een goede plek om te zijn.

Zo komt er aan het einde van de vrijdagmiddag (elke week) een busje langs met lekkers. We kopen lokale biertjes, wijn en kaas. Het voelt alsof het al zomervakantie is. Wat een luxe! 

Dat gevoel van luxe wordt alleen maar sterker wanneer we ‘s avonds in de Canadese kano stappen. Bij het terrein liggen twee Canadese en twee eenpersoonskano’s die je als gast mag gebruiken.

Het is nog een mooie zomeravond, dus we besluiten peddels bij de receptie vandaan te halen. Eerst moet ik wel even wennen aan het geschommel, maar al gauw genieten we van een prachtige, rustige omgeving en een roze, ondergaande zon. Het kan bijna niet romantischer!

3. Alsof je wildkampeert op de Veluwe

In de gemeente Epe kun je veel campings vinden. Natuurlijk is de Veluwe een drukbezocht gebied in Nederland. En dat is niet onterecht, want het is er prachtig. Toch kun je hier ook de rust en de ruimte vinden, wanneer je kampeert op natuurkampeerterrein De Toekomst

Anders dan op natuurkampeerterrein Borger loop je niet direct vanaf het terrein het bos in. Je kampeert wel in een bosrijke omgeving, maar er zijn geen wandelpaden vanaf de camping. Daartegenover staat wel dat de omgeving meer variatie biedt.

De Toekomst ligt tussen fietsknooppunt 64 en 65. Wij hebben dan ook onze fietsen mee, zodat we niet alleen naar Emst kunnen fietsen voor een lekker ontbijtje, maar ook een mooie route langs Vaassen en Epe rijden. Zo rijden we langs heidevelden en door het bos. Ook ontdekken we prachtige gebouwen en musea.

Kampeerterrein de Toekomst is al sinds 1934 een prachtige plek in het bos. Hier zet je je kampeermiddel op tussen de bomen. Ik zet de tent in het speciale tentenbos op. Hier zijn plekjes zonder stroom. Mocht je wel elektriciteit nodig hebben, dan is er ook nog een heel aantal plekken met stroom.

Op De Toekomst vind je overigens alleen maar mooie plekjes. Veel plekken zijn ‘eilandjes’ in het bos. Om de plekken staan bomen en het terrein is erg ruim opgezet. Hierdoor heb je zelfs op een volgeboekte camping bijna het idee dat je wildkampeert.

Door de rust die hiervan uitgaat, voel je je echt een gast in de natuur. Er zijn talloze vogels te spotten vanonder je luifel vandaan én we krijgen twee keer visite van een eekhoorntje tijdens het ontbijt. Het beestje schiet zo onder mijn benen door de bomen weer in. Dit is waarom ik zo houd van kamperen in het bos.

Natuurkampeerterreinen Nederland

4. Tussen de ooievaars in Friesland

De ontdekking van dit decennium is voor mij De Reidplûm in Eernewoude. Dit terrein is maar twintig minuutjes van mijn huis en toch is het een totaal andere wereld! 

De Reidplûm is om meerdere redenen zo bijzonder. Misschien heb je wel eens van watersportdorp Eernewoude gehoord. Het is echt een bruisend watersportdorp dichtbij Leeuwarden. Overal zijn gezellige terrasjes en je kunt hier zeilen of met de kano op pad.

Door de ligging van het terrein kun je de drukke, toeristische plekken opzoeken, maar ook de rust en ruimte van een natuurkampeerterrein vinden. Je zet namelijk je tentje hier op in Nationaal Park de Alde Feanen midden tussen talloze ooievaarsnesten. Nog nooit zag ik zoveel klepperende ooievaars bij elkaar.  

Anders dan op het terrein in Drouwen, is dit een klein terrein. Er is ruimte voor ongeveer vijftien tenten. Door dit aantal wordt het dus nooit druk. ’s Avonds kun je hier rond het kampvuur je avonturen delen met de andere kampeerders of je maakt nog een mooie wandeling door het veengebied rondom de camping.

5. Middenin het Drentse bos

Tussen hoge bomen, middenin het bos van Drenthe vind je natuurkampeerterrein Borger, bij Drouwen. Op dit terrein logeer je bij de boswachter van Staatsbosbeheer. Het Drentse bos en het meertje dat we na een boswandeling vinden doet me denken aan de bossen in Zweden. 

Het fijne van dit natuurkampeerterrein is dat het niet aan een weg of heel dichtbij een dorp ligt. Wanneer ik een week heb gewerkt, kan ik erg genieten van rust en de afwezigheid van veel mensen. Doordat het voor een natuurkampeerterrein een relatief grote camping is (rond de vijftig plaatsen), is er dit weekend meer dan genoeg ruimte voor onze tent.

Mocht het koud zijn, dan kun je gebruikmaken van de vuurplaats. Hiervoor is een speciale houtopslag waar je zelf je hout kunt kloven. Om het terrein heen zijn verschillende MTB-routes, dus ook op die manier kun je jezelf warm houden, mocht dit nodig zijn.

natuurkampeerterreinen

Dichtbij en toch ver weg

Op deze natuurkampeerterreinen voelde het net alsof ik heel ver weg was en dat terwijl ze allemaal binnen anderhalf uur van mijn voordeur liggen. Ik ben heel benieuwd of er wat voor jou tussen zit én of je zelf ook van zulke mooie plekken kent bij jou in de buurt.

Akke Gerlsma

Buiten is Akke het gelukkigst. Daarom past kamperen ook zo goed bij haar. Middenin het bos in Nederland of juist op een exotische bestemming haar tentje opzetten: niets lijkt te gek. Zo kampeerde ze onder andere tussen de leeuwen in Oeganda, in de kou van IJsland, maar ook in de middle of nowhere in Drenthe.

Al vanaf piepjong trekt ze er met een tent op uit. Dit hoeft niet helemaal back-to-basic te zijn, want vooral de plek doet ertoe. Deze plekken zijn soms heel avontuurlijk en andere keren juist heel relaxt, maar een ding is zeker: de buitenbeleving staat centraal!

Bekijk alle artikelen