Afgelopen zomer zijn mijn man en ik naar Zweden geweest. Tentje achterin de auto en gaan! We wisten dat je kan wildkamperen in Zweden, maar dat klinkt makkelijker dan het in de praktijk bleek te zijn. Hierbij een paar tips, zodat jij (wel) goed voorbereid op pad kunt gaan.
Zoek een camping
Hé, dit was niet de deal. We zouden toch gaan wildkamperen in Zweden?! Dat klopt, maar dit hoort bij de voorbereiding. Het zoeken naar een mooie plek kost tijd. Wij prikten op de kaart een camping. Daarna keken we op google maps (satelliet) wat ons geschikte wildkampeer plekken leken. Via die plekken reden we dan naar de camping. Vonden we voor die tijd een mooie plaats, dan zetten we daar ons tentje op. Lukte dat niet, dan hadden we altijd nog een camping achter de hand. Bij het zoeken naar het perfecte plekje, dacht ik dat een app voor wildkamperen dé oplossing zou zijn. Maar als je dan dat perfecte plekje hebt gevonden en je staat daar helemaal alleen, dan zie je ineens het nadeel van zo’n app. Als iedereen dit plekje kende, hadden wij hier niet kunnen staan. Dus het kost misschien wat moeite, maar dan heb je ook dat ene droomplekje voor jou alleen.
Ken de regels van het wildkamperen in Zweden
In Zweden geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je overal mag wildkamperen, maar niet op iemands privé terrein (dus achter een hek) of in een natuurreservaat (ook dat staat duidelijk aangegeven). Verder moet je zorgen dat je uit het zicht van huizen staat. Eigenlijk is dat ook wel zo leuk, want dan heb je écht het gevoel dat je in de wildernis bent. Het spreekt voor zich, maar ik ga het toch zeggen; houd het schoon. Ik heb me er echt over verbaast, in positieve zin, hoe schoon Zweden is. Op plekken waar we duidelijk konden zien dat er eerder mensen hadden gekampeerd, lag er zelfs geen wc papiertje achter de boom. Mijn streven is doorgaans om een overnachtingsplek nog schoner achter te laten dan ik het aantref. Bij wildkamperen geldt dat ook.
Wildkamperen: luister altijd naar je gevoel
Bij het wildkamperen hadden wij een aantal eisen aan het plekje waar we wilden staan. Één daar van was dat het aan het water moest zijn (nadeel: muggen!). Op een gegeven moment kwamen we bij meertje, waar het ontzettend waaide. Ik had het al koud en zag het niet zitten om daar te gaan kamperen. Achteraf ben ik blij dat we doorgereden zijn. Ook zijn we op een camping geweest waar we geen prettig gevoel hadden. We zijn daar na lang twijfelen weer weggereden en nog geen kwartier later hadden we een prachtig wildkampeer plekje gevonden. Wildkamperen in Zweden is fantastisch, maar luister naar je gevoel!
Een beetje bang is oké
Overdag ben ik best stoer en durf ik van alles, maar ’s nachts ben ik een held op sokken (anders krijg ik koude voeten). Ik weet heus wel dat er weinig kan gebeuren en de beren mij niet gaan opeten en dat de konijntjes alleen maar rond huppelen, maar al die geluiden die ik niet thuis kan brengen…..brrrrr. En als je dan midden in de nacht écht moet plassen, dan kan je man de held uit hangen. Vindt hij ook leuk, dan voelt hij zich de grote stoere beschermer.
Geniet!
Als je kamp dan is opgezet, is het tijd om fikkie te steken of een wandelingetje te maken. En als je dan ’s ochtends wakker wordt met het uitzicht over een spiegelglad meer, dan kun je alleen nog maar keihard genieten. En aangezien je toch uit het zicht van huizen staat, is dit je ultieme kans voor een skinny-dip.