Stap in een andere wereld: Het ‘groenste’ hotel van Nederland – Hotel Jakarta

Al sinds de opening in 2018 stond ‘ie’ op ons lijstje en 5 jaar later was het dan eindelijk zover: we mochten ons even flink onderdompelen in Indonesische sferen bij Hotel Jakarta. Net als Hotel Arsenaal Delft en The Market Hotel in Groningen is Hotel Jakarta onderdeel van by WestCord. En dat is mooi, want naast de ‘normale’ WestCord Hotels (die ook al fijn zijn) weet je bij de by WestCord hotels 100% zeker dat je een uniek hotel (met uniek verhaal) te pakken hebt. Dit keer stappen we in de wereld van één van de ‘groenste’ hotels van Nederland: Hotel Jakarta.

Hotel Jakarta – de locatie

Met het schitterende Indische eiland Java als één van onze favoriete reisbestemmingen is metropool Jakarta ons natuurlijk niet onbekend. Een stad waar niet iedereen enthousiast over is en de meeste reizigers vaak kort verblijven. Toch is deze stad niet alleen je eerste kennismaking met Java, het is ook een stad met een verhaal en daarnaast de grootste stad van heel Zuidoost-Azië. Wij zien er de schoonheid wel van in en zijn dan ook heel blij dat Hotel Jakarta in Amsterdam een klein stukje Java naar Nederland brengt.

Hotel Jakarta Amsterdam bevindt zich op het schiereiland ‘Java-eiland’, op de voormalige locatie waarvandaan vroeger schepen naar Nederlands-Indië (en dus ook Jakarta) vertrokken. Van de avontuurlijke en bewogen geschiedenis van deze plek kan je vandaag de dag nog steeds iets ‘proeven’ op Java-eiland. En dat begint met het uitzicht op de indrukwekkende dynamiek op ’t IJ.

De subtropische binnentuin van Hotel Jakarta

Het is eenvoudig, dit hotel staat bekend om de subtropische binnentuin van 400m2. En dat begrijpen we, want zo’n grote, groene oase kom je in een hotel zelden tegen. De metershoge palmen, bananenbomen, klimplanten, loopbruggen en vlonders zijn zonder twijfel uniek te noemen. In samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam heeft Hotel Jakarta hier iets gecreëerd wat ons verrassend dicht bij de tropen brengt.

Kamers met Indonesische invloeden

Hotel Jakarta heeft 200 luxe kamers die worden onderverdeeld in superior kamers, junior suites & suites. Alle boutique style kamers zijn gebouwd rondom de subtropische binnentuin en de meeste hebben een mooi uitzicht op ’t IJ. Alleen de wandeling naar je kamer toe – over bruggetjes en met uitzicht op die binnentuin- is al een klein avontuur. Uiteraard zijn de Aziatische invloeden terug te vinden in het interieur van de kamers: van het gebruik van bamboe en schuifpanelen met Indonesische houtsnijwerk tot kleden met een tropische print. De badkamers zijn zoals we deze het liefste zien: clean, eigentijds, strak en met een heerlijk bad of goede douche. We love!

Tip: mocht je nog een vergaderlocatie zoeken: Hotel Jakarta Amsterdam biedt 245m2 aan vergaderruimtes. De zalen zijn genoemd naar de grootste steden op Java (vinden we erg leuk),  bieden een uitzicht op het IJ óf de subtropische binnentuin en hebben een fantastisch plafond (moet je zelf maar gaan bekijken). 

Café Jakarta – Skybar Malabar – Bakkerij Westers

Wat we naast slapen net zo belangrijk vinden? Goed eten & drinken. Alles wat je zoekt voor je ultieme nachtje weg vind je bij Hotel Jakarta. En dan maken we geen grap, want je hoeft de deur niet uit – wat je uiteraard wel doet want je bent immers in Amsterdam.

We beginnen bij Café Jakarta, een plek waar ‘West’ en ‘Oost’ bij elkaar komen. Als liefhebbers en verzamelaars van Indonesische restaurants zijn we altijd opzoek naar nieuwe restaurants en Café Jakarta scoort direct een hoge plek op het lijstje. Hier worden Indonesische gerechten geserveerd die we nog niet eerder op deze manier hebben geproefd. Het is de Indonesische keuken op een eigen wijze bereid en gecombineerd met Westerse ingrediënten. Wil je het beste van Café Jakarta proeven, dan bestel je Tafel Jakarta: een proeverij van Indonesische gerechten.

Skybar Malabar (extra punten voor de goed gekozen naam) is de plek waar je neerstrijkt voor een avontuurlijke cocktail uit the Far East. De skybar is te vinden op de bovenste verdieping van Hotel Jakarta en wordt omgeven door grote ramen. Je kunt je voorstellen dat het uitzicht op het IJ en het centrum van Amsterdam het perfecte decor is voor het drinken van een goede cocktail. Last but not least loop je natuurlijk ook even binnen bij Bakkerij Westers. Deze plek is niet alleen een ode aan de originele Bakkerij Westers waar het WestCord Hotel avontuur mee begon maar ook de plek voor heerlijke koffie, broodjes en taartjes.

WellCome Wellness – ultiem ontspannen in Hotel Jakarta

De WellCome Wellness maakt je verblijft in dit hotel af. Als gast van het hotel mag je gratis gebruik maken van het zwembad, de fitness en sauna. Alles in luxe sferen en met uitzicht op het IJ. Wil je jezelf compleet in de watten leggen dan reserveer je ook een behandeling. Onze aanrader: de Jakarta Special Massage. It’s all in the name.

Hotel Jakarta is één van de eerste energieneutrale hotels in Nederland. Naast de het duurzaam casco van het hotel worden er veel energiebesparende maatregelen gehanteerd. Denk aan opvang van regenwater voor de binnentuin, zonne-energie en een warmte- en koudeopslagsysteem. 

Hoe reserveer je een overnachting bij Hotel Jakarta Amsterdam?

Een overnachting bij Hotel Jakarta Amsterdam reserveer je eenvoudig via de website van het hotel. Reserveer je liever op een andere manier, dan doe je dat bijvoorbeeld via booking.

Just so you know: ons bezoekje aan deze plek werd mede mogelijk gemaakt door Hotel Jakarta. Uiteraard delen wij altijd een eerlijke review.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen