river in city banja luka

Banja Luka – reistips voor een citytrip naar deze unieke stad

De luchthaven in Banja Luka is tekenend. Onze vlucht is de enige aankomende van de dag en de bagage wordt met een tractor uit het vliegtuig gehaald. Het zorgt voor de nodige animo bij de reizigers. Toch geeft het een vertekend beeld. In Banja Luka, de tweede stad van Bosnië, valt wel wat te beleven. 

✈ Vliegen naar

Kasteel van Banja Luka

Het grootste bouwwerk is het kasteel aan de oevers van de Vrbas. Je kan hier de muren beklimmen voor een zicht op de stad of de rivier of gewoon wat in het gras gaan zitten. Veel volk komt er niet, op wat lokale jongeren na. De toegang is gratis. In het restaurant in de kasteelmuur kan je in een originele setting dineren.

Religieuze bouwwerken als hoogtepunt

Op het centrale plein van Banja Luka valt de orthodoxe Christus Verlosserkathedraal meteen op. Op 5 minuutjes stappen van het centrum springt de vreemde Sint-Bonaventure Kathedraal in het oog. Een bouwstijl toewijzen is moeilijk, al zou ik eerder voor ‘buitenaards’ gaan. 

Ook de Ferhat Pasha Moskee is een bezoekje waard. Met wat geluk staat er een medewerker van de moskee met open armen -en een woordje uitleg- te wachten op je komst.

Popcorn eten in Bosnië

Een echte specialiteit in Banja Luka: Popcorn! In de winkelstraten staan verschillende kraampjes met popcorn in alle smaken. De zoete of zoute popcorn zoals wij ze kennen, of zelfs met paprika- of chilismaak. 

De heuvel op!

De heuvels en natuur ten zuiden van de stad zijn ideaal voor een actieve zondag.  Je mixt je er goed met de lokale bevolking, want heel de stad loopt er te paraderen. De beloning op de top van de heuvel is een oorlogsmonument en een recreatieve zone. Echt wel een leuke activiteit, met een mooi uitzicht op het stadscentrum.

Rivierterrassen of daguitstapje

We hebben ons 3 dagen kunnen amuseren in de gezellig stad die Banja Luka is. Zeker door de vele terrasjes aan de rivier. Een dag minder had ook wel volstaan. Dus een tip: Zoek een dagexcursie zoals bijvoorbeeld de watervallen van Krupa na Vrbasu.

Ben je dol op citytrips? Misschien is Stockholm, Valencia of Parijs dan ook wel wat voor jou!

Toon Voets

‘Toon Voets is reisliefhebber en content creator, om maar eens een hippe term te gebruiken. Professioneel maakt hij filmpjes, als hobby pent hij wat reisschrijfsels neer op en schiet hij plaatjes. Zijn échte reiscarrière begon in 2014 met een soloreis van Ljubljana naar Athene. Nadien volgden jaarlijks één grote reis buiten Europa en (té) veel kleine tripjes binnen Europa. Het reizen is door bouw- en babyplannen een beetje teruggeschroefd, maar België (en zeker Limburg!!!) is natuurlijk ook mooi. Een extreem vroege ochtendwandeling is voor mij de top. De wereld op z’n mooist en geen volk buiten.’

Bekijk alle artikelen