vespa achterhoek

Op ontdekkingstocht in de Achterhoek – gemeente Aalten

Op vakantie in eigen land? Gelukkig zijn er genoeg prachtige (droom)plekken om naar toe te gaan! Maar wist je dat je ook een hele hoop avonturen kunt beleven in Aalten (Achterhoek)? Deze regio staat bekend om de Zwarte Cross, het coulisselandschap, de muziekband Normaal en om de nuchtere kijk op de wereld. Dat dit jaar de Cross niet doorgaat is een groot gemis, maar eerlijk is eerlijk: er is meer te doen in de Achterhoek dan alleen fietsen in de prachtige natuur! Nieuwsgierig naar wat Aalten te bieden heeft? Lees dan snel verder!

1. Ondergedoken tussen de Duitsers

Als een echte diva rijdt Marleen op de Italiaanse Vespa richting het centrum van Aalten. Hier vind je tegenover het marktplein, wat volstaat met terrassen, het Nationaal Onderduikmuseum. In de oorlogsjaren bestond 20% van de inwoners uit onderduikers. Dit is nergens zo hoog geweest als hier. Het museum was in de oorlog een woonhuis. Het gezin wat hier woonde, moest noodgedwongen hun woning delen met de Duitsers. Met de Duitse Ortskommandantur. Tegelijkertijd was het ook een onderduikplek. Je kunt je deels indenken hoe dat geweest moet zijn. 

Neem je kinderen mee naar de Escaperoom van de vrijheid. Vraagstukken en dilemma’s over als je moet vluchten. Krijg jij het voor elkaar om voor de vijand onzichtbaar te worden? 

vespa achterhoek

2. Karakteristiek overnachten in Aalten

In de gemeente vind je karakteristieke overnachtingsplekken. Een pipowagen op de boerderij? Een Finse kota op de camping? Ook kun je geheel tot rust komen in een voormalige school uit de jaren 30. Of wat dacht je van een overnachting in het oude zondagschooltje

Wil je op chique en echt wat anders? Het oude sanatorium St Bernadus in Bredevoort is geheel in stijl omgetoverd tot boutiquehotel en brasserie. Met hulp van lokale ondernemers is dit pand weer geheel in stijl teruggebracht. Het sprookjesachtige terras sluit aan bij het Vestingpark, waar je een 19-eeuws theehuisje, een Lourdesgrot en oude TBC huisjes vindt.

3. Culinair genieten

Aan unieke plekken ontbreekt het hier niet. Hoogstaand culinair genieten doe je in de voormalige smederij in Aalten, dat nu omgetoverd is tot een huiskamerrestaurant. Of ga je liever terug naar de Middeleeuwen en geniet je in Bredevoort geheel in stijl van ouderwets goed eten? 

4. De Duits – Nederlandse grens ligt op de stoep!

Dinxperlo ligt direct aan de Duitse grens. Dwars door het dorp lopen hier zichtbaar de grenskruisen met Suderwick. Het dorp is geheel met elkaar verweven. De wekelijkse markt won de prijs van beste weekmarkt. Ook vind je hier leuke winkeltjes, staat hier het kleinste kerkje van Nederland en vind je hier het rijke smokkelverleden in het Grenslandmuseum. Ga je liever met de kinderen actief op pad? Dat kan net buiten het dorp in het survival bos van Try Out.  Alles  kan op maat georganiseerd worden. Slingeren als een ware Jane door de jungle, vlotten bouwen, steppen, klimmen.

5. Niet bang voor wat avontuur? Ga suppen en mountainbiken in het buitengebied van Aalten

Aalten heeft een prachtig buitengebied. Gebouwd op zeven heuvelen. En dat is te merken als je hier rondfietst. Het is een walhalla voor zowel de recreatieve fietser als de avontuurlijke MTB-er of gravelrider. Eindeloze paden en naar elke bocht verrast het landschap je weer.

Mocht je iets anders willen? Huur met je gezin een Velorette fiets! Plezier gegarandeerd. Of ga SUP-pen op de Slingeplas en maak je eigen balans op. 

Marleen Hoftijzer

‘Marleen Hoftijzer reisde als digital nomad twee jaar lang de wereld over. Als fotograaf en filmmaker kwam ze op de mooiste plekken terecht, maar voelde zich vaak eenzaam. Daarom logeerde ze alleen bij locals en kwam ze terecht in de meest bizarre huizen. In haar boek “Can I come over?” lees je over haar mooiste avonturen.’

Bekijk alle artikelen