Nerja, 5 tips voor deze prachtige stad in Andalusië

Wij – mijn man, ik en onze zoon Finn van 2,5 – hebben afgelopen zomer een kleine rondreis door Spanje gemaakt. Daarover later meer. Maar deze rondreis zijn wij geëindigd in Nerja. Ik ben daar vroeger een keer alleen geweest en het heeft zoveel indruk gemaakt, dat ik er graag naar terug wilde. Alle aspecten van de prachtige regio Andalusië komt samen in één plaatsje. En waar je ook loopt, je kijkt je ogen uit.

Nerja kun je gemakkelijk bereiken vanuit Malaga. Wij hebben vanuit daar de bus gepakt. Deze doet er 25 tot 45 minuten over. Hoewel het openbaar vervoer in Spanje goed is, is het anders dan in Nederland. Wij kwamen er op de dag zelf achter dat we een andere bus hadden (die ook ergens anders stond) dan dat we hadden geboekt. Omdat er meer animo was, werd er een rechtstreekse bus ingezet. En deden we er dus slechts 25 minuten over.

Hieronder volgt mijn top5 voor Nerja.

1. Nerja als zonvakantie

Nerja is allereerst een leuke zon-vakantie bestemming. Veel appartementen hebben een zwembad en er zijn meerdere (13!) mooie stranden die je kunt bezoeken. ‘s Avonds struin je door de kleine straatjes en eet je bij 1 van de vele leuke restaurantjes. De avond sluit je uiteraard af met een lekker ijsje. Nerja is wel erg heuvelachtig. Wij hadden een appartement op 20 minuten van het centrum. Heen was dit gemakkelijk te lopen, maar op de terugweg hebben we onze kuiten goed getraind. Een tweetal restauranttips voor in Nerja: voor de échte vleeseter restaurant El Refugio en restaurant Gloria Bendita met speelhoek en vegetarische keuken.

Vind hier je accommodatie in Nerja.

vrouw met kind in nerja andalusië

2. Wandeltocht El Chillar

Deze tip wil je niet missen. Dit is een geweldige wandeling om te doen. Hij is voor iedere leeftijdscategorie toegankelijk en door de schaduw loop je er met heerlijke temperaturen. De wandeling gaat dwars door een rivier heen en eindigt bij een smalle kloof. De wandeling is in totaal ongeveer 17 kilometer en loopt heen en weer. Dus bij het einde keer je weer om. Let op! Deze wandeling is ook erg populair onder de Spanjaarden. Dus ga bij voorkeur op een doordeweekse dag. Lukt dat niet? Ga dan relatief vroeg. De meeste Spanjaarden slapen uit en beginnen de wandeling ‘pas’ rond 11.30 uur.

el chillar vrouw met kind wandelen

3. Nationaal Park

Vanuit het dorp kun je op verschillende manieren het nationaal park (Sierras de Tejeda- Almijara y Alhama) te ontdekken. De natuur hier is fenomenaal! Wij hebben gekozen voor een jeepsafari. Omdat andere manieren – zoals hiken of mountainbiken – voor ons zoontje nog niet toegankelijk is. Niet in de laatste plaats omdat hij tussen de middag nog slaapt en we dus wat beperkt waren in onze tijd. De jeepsafari die we boekten was erg leuk. De gids was enthousiast en vertelde honderduit over het na-tuurgebied. Bijkomend voordeel is dat hij Nederlands spreekt. Daarnaast reed hij rustig en veilig, en stopten we op meerdere mooie plekjes. Zeker de moeite waard! Zie voor meer informatie: Life Adventure.

nationaal park spanje jeepsafari

4. Frigiliana

Vanuit Nerja pak je zo de bus naar het authentieke bergdorpje Frigiliana. Dit kost je slechts € 1,20 pp enkele reis. Het dorp ligt in de bergen, dus het uitzicht is om over op te scheppen. Je wandelt er op een rustig tempo doorheen. Iedere straatje is anders en zo mogelijk nog mooier dan de vorige. Als je hier loopt, weet je zeker dat je in Andalusië bent! Een kleine tip! Zoek via Tripadvisor een goed restaurant op. Sommige restaurants zijn vanwege het uitzicht vrij duur voor Spaanse begrippen, hoewel het eten tegenvalt. Wij kwamen terecht bij El Casino. En we hebben hier héérlijk gegeten tegen een goede prijs én met een mooi uitzicht.

Bekijk hier alle accommodaties in Frigiliana.

frigiliana straatjes spanje nerja

5. De grotten van Nerja

Natuurlijk is dit vrij toeristisch. Maar eigenlijk kun je Nerja niet verlaten voordat je de grotten hebt gekeken. Daar staat het dorp tenslotte om bekend! De grotten liggen op ongeveer 15 minuten met de bus vanuit Nerja. Mijn tip is om van te voren kaartjes te boeken. Er gaan groepen toeristen op tijd naar binnen. Als je online kaartjes koopt, dan sta je niet onnodig te wachten in de rij. Je kunt prima met de bus naar de grotten gaan. Maar houd ook hier rekening met de Spaanse dienstregeling en zorg altijd dat je een bus eerder pakt. Wij zaten in de bus met 2 Denen. Zij hadden kaartjes voor 11.10 uur en wil-den de bus nemen van 10.30 uur. Maar die bus kwam pas om 11.15 uur. Dus dan ben je mooi te laat.

nerja grotten vrouw met kind nerja

Extra tip: Heb je tijd over? Dan zou ik absoluut een dagje naar Malaga gaan. Je kunt er met de bus heen en dit duurt maximaal 45 minuten enkele reis. Ook het mooie Granada is per bus bereikbaar. Dit duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten vanuit Nerja. Beiden zijn steden die op je verlanglijstje zouden moeten staan!

Vorig jaar heb ik met mijn man en zoontje een rondreis gemaakt door Maleisië. Nieuwsgierig naar mijn tips en onze avonturen? Lees dan snel verder ‘Met een peuter op ontdekkinsreis door Maleisië’.

Corinne Mulder

‘Corinne is een ambitieuze, avontuurlijke moeder en daarmee een inspiratiebron voor velen. Ondanks het moederschap reist ze nog steeds, samen met haar man en peuter, naar de meest geweldige plekken op deze aardbol. Zo reisde ze naar Maleisië en Spanje. Haar reiservaringen en tips deelt ze op reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen

1 comment