Motorvakantie in Italië: de beste tips op een rijtje

Afgelopen zomer ben ik, samen met mijn broertje, wezen motorrijden in Italië. We hadden ook vanuit Nederland kunnen vertrekken maar van lange stukken op de snelweg word ik niet gelukkig. Rijden door de bergen en een dynamische omgeving vind ik daarentegen wél leuk dus daarom boekten we een vlucht naar Milaan. Daar huurden we een motor en toerden we een paar dagen door een prachtig bergachtig landschap. Het lijkt een hele onderneming, maar het valt best mee. Met deze vijf tips zal je motorvakantie in Italië in ieder geval slagen!

Reserveer van tevoren accommodaties

Het lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn toch veel motorrijders die op de bonnefooi op vakantie gaan. Dat kan soms wel, maar het is in ieder geval in het hoogseizoen geen aanrader. Wanneer je na een paar uur motorrijden ergens op een plek bent aankomt waar alles volgeboekt is, ben je niet blij. Daarnaast is het in een auto al niet prettig om in het donker te zoeken naar een overnachtingsplek, met een motor is dat het al helemaal niet. Voor een ontspannen motorvakantie reserveer je de overnachtingsplekken dus van tevoren.

Neem je eigen motorkleding mee

Het dragen van goede motorkleding is van groot belang om jezelf te beschermen tegen verwondingen wanneer je valt. Wanneer je in het buitenland een motor huurt kan je motorkleding erbij huren, maar dat zou ik niemand adviseren. Uiteindelijk is het uitkiezen van motorkleding namelijk maatwerk. Een gehuurd pak kan daarom ook nooit op tegen je eigen motorkleding. Daarnaast verhoogt goedzittende kleding het rijplezier. Als bijzaak vind ik het belangrijk dat een pak er modieus uitziet, zoals de pakken van REV’IT.

Tip: wanneer je de snelwegen in Zwitserland vermijdt, heb je geen vignet nodig.

Helm & andere motoraccessoires

Voor een helm geldt hetzelfde als voor motorkleding. Het is van absolute meerwaarde om je eigen, perfect passende, helm mee te nemen. Waarschijnlijk heb je daar ook een intercomset ingebouwd, wat nóg een reden is deze mee te nemen. Denk daarnaast aan een motor telefoonhouder zodat je onderweg goed kunt navigeren. Ook een powerbank is onmisbaar zodat je je telefoon tijdens het rijden kunt opladen. Wil je ook wat apperatuur mee om je motorvakantie vast te leggen? Lees dan mijn blog over camera-gear.

Plan een maximale afstand per dag

Heerlijk om uren achter elkaar op een motor te zitten, maar op een gegeven moment ben ik er ook wel klaar mee. Dan wil ik gewoon neerstrijken op een terras met een goed biertje. Daarnaast merk ik dat ik na uren rijden ook wat minder scherp word en dat maakt het motorrijden niet veiliger. Wij stippelden daarom routes uit van niet meer dan 200 kilometer per dag. Dat lijkt extreem weinig, maar doordat wij alles binnendoor reden waren we alsnog een paar uur onderweg.

Huur je motor niet op de luchthaven

Wanneer je een motor op de luchthaven huurt, ben je zo €100,- extra kwijt (per motor). Je kunt dus beter een motor huren in een nabijgelegen stad en daar de eerste nacht slapen. Ik pakte dat dit jaar verkeerd aan. Onze vlucht had vertraging waardoor we in het donker op de luchthaven aankwamen. Het had ook nog eens geregend en we hadden onze eerste overnachting op 150 kilometer afstand geboekt. Dat zou ik de volgende keer anders doen: de eerste dag gebruiken als reisdag en pas de 2e dag starten met motorrijden. Uiteraard kwamen we veilig op onze bestemming (Comomeer) aan en hebben we daarna genoten van een waanzinnig mooie motorvakantie.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen