Indian Summer bij Buitenplaats Natuurlijk Goed

Blije varkentjes, een kleine schaapskudde die als we aankomen net naar hun slaapplek worden gedreven en brutale kippetjes die stiekem in de B&B willen scharrelen. Binnen een kwartier voelen we ons ondergedompeld in de rust en tevredenheid van het landelijke leven, terwijl diezelfde dag eerder nog zo hectisch aanvoelen. We ademenen diep in en uit, we zijn aangekomen bij Buitenplaats Natuurlijk Goed, het leven is goed!

Buiten

Het is bijna een thuiswedstrijd, op 20 minuutjes rijden van ons vertrouwde Harderwijk op enkele autominuten van Hanzestad Elburg rijden we (zussen-duo) naar Buitenplaats Natuurlijk Goed op de Veluwe. De eigenaresse ontvangt ons heel hartelijk en vrolijk. Ze vertelt over de historie van de boerderij, welke al  5 generaties in de familie is en dateert uit 1888. De boerderij is op een terp gebouwd ter bescherming van overstromingen van de Zuiderzee. Rond 1930 keek men vanaf de boerderij naar de ondergaande zon boven de zee, wat een gek idee.

We krijgen een rondleiding langs de boomgaard vol met glinsterende appels in het avondlicht. Ook frambozenstruiken en een moestuin worden goed gebruikt door de eigenaresse. Zelfgemaakte jam, appelsap, appeltaartjes, ze vraagt zich af wat ze nog niet heeft bereid met deze vruchten. Er is overvloed en het wordt allemaal gebruikt. Hier worden we blij van. Ondertussen zien we de sporen van een brainstormsessie. Er liggen A-4 tjes op de grond, er lopen net geklede mensen rond, duidelijk klaar om te vertrekken na een ontspannen werkdag . De vergaderlocatie – die te huur is – biedt een mooie lichte en grote ruimte in ‘de Deel’ van de boerderij. Het zal vast een vruchtbare dag zijn geweest. Wat wil je, de omgeving ademt niet anders.

We zijn zo verrukt van de prachtige boerderij, moestuin, boomgaard, varkentjes die lekker de ruimte hebben en de kippetjes die heerlijk over het terrein heen scharrelen, dat we helemaal vergeten dat er ook nog een binnen is om te bewonderen. Maar dat komt zo dadelijk. Eerst de zelfgemaakte appelsap opdrinken en een mooie foto maken van de zakkende avondzon.

(Bedden)Goed

Boven de vergaderruimte zijn de kamers gelegen. We slapen heerlijk op de luxe handgemaakte (!) bedden van Nilson. Fijn ook om te weten dat dit soort bedden lang meegaan en dus niet onnodig de natuur belasten. Daarnaast ook nog van natuurlijke materialen gemaakt. Het voelt heel holistisch, we worden letterlijk ondergedompeld in Natuurlijk Goed. De kamer ademt een luxe rustige serene sfeer uit. 

Uit de natuur

Normaliter omgeven we ons door jong gedruis, dus we genieten extra van de rust bij Natuurlijk Goed. We kunnen lekker blijven zitten terwijl onze gastvrouw ons heerlijke broodjes serveert (uiteraard van een bakkertje uit de buurt), zelfgemaakte appeltaartjes met havermout tezamen met yoghurt, fruit, eitje en ook serveert ze biologisch rookvlees. Heel fijn dat ze even vraagt of we dat wel eten, ze zou niets onnodig weggooien. Daar houden wij ook niet van. Alles komt uit de omgeving of van eigen land. Zelfs de honing en dat proef je. Mindfull eten, wat een genot.

Dromen bij Buitenplaats Natuurlijk Goed

Met een kopje dampende thee in de hand, dromen we er ondertussen van dat dit ónze B&B zou zijn. Dichtbij de natuur, met respect voor de dieren, bewust van de geschiedenis en oog voor detail. Mensen ontmoeten. Zelf jam en lekkere taartjes maken en die laten proeven. Complimenten ontvangen. We zijn niet jaloers aangelegd. We dromen alleen maar.

Elburg

Deze Hanzestad verbaast ons, we dachten aan een kleinburgerlijk stadje, maar niets is minder waar. Er bevinden zich winkeltjes die je niet zou verwachten, zoals een Italiaanse delicatessezaak, een gezellig pleintje omlijst door terrasjes met kaarsen, een geklingel van wijnglazen. Nadat we voor ons kroost leuke kleding hebben gescoord nestelen we ons op een terrasje en genieten van een wijntje en lekker eten. Naast Elburg zijn er tal van andere uitstapjes te maken, zoals fiets- en wandeltochtjes en een bezoekje aan de A. Vogel tuinen. Prachtige bloemenvelden om langs te wandelen. Past ook bij het verblijf bij Natuurlijk Goed. De kracht van de natuur doet zijn werk.

Fransien Schipper