• Menu
  • Menu

Weekendje Oslo – de mooiste bezienswaardigheden van de stad

Oslo is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt wanneer je een citytrip wilt maken. Toch is het een fantastische bestemming in Noorwegen met een goede sfeer waar veel te zien is. In deze blog neem ik je mee langs de vijf bezienswaardigheden die je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Oslo.

Der kongelige slott – Het koninklijk paleis van Oslo

Dit prachtige paleis midden in het centrum van Oslo is gebouwd in de achttiende eeuw. En het is niet zomaar een paleis, maar het is hét paleis waar de koning en zijn vrouw op dit moment wonen. Als je ziet dat de vlag uithangt bij het paleis, betekent dit dat de koning ‘thuis is’ (oftewel dat hij in Noorwegen of op Noors grondgebied is).

Naast dat het paleis van buiten heel mooi is, kun je ook de binnenkant bezoeken. Let op: dit kan alleen in de zomer. Wat sowieso leuk is om te zien, zijn de wachters die rondmarcheren rondom het paleis. Ook de paleistuinen rondom het paleis zijn zeker de moeite waard om lekker doorheen te struinen. Vooral in de zomermaanden zul je hier ook veel studenten zien die hier genieten van de zon.

Praktische zaken voor je reis naar Oslo

➸ Je vliegt al naar Oslo voor €91,- retour.
➸ Maak een keuze uit een van de vele hotels die deze stad rijk is 
➸ De stad verlaten en op ontdekkingstocht in Noorwegen? Huur dan zeker een auto. 
➸ Koop een reisgids voor die andere tips & tricks

Vigelandpark

Dit park vol met beelden van naakte mensen is gelegen in het Frognerpark en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. In dit park, dat je gratis kunt bezoeken, staan meer dan 200 beelden die allemaal zijn ontworpen door Gustav Vigeland. Dit maakt het het grootste beeldenpark ter wereld waarbij slechts een beeldhouwer alle beelden heeft ontworpen.

De beelden in het park beelden de levenscyclus van de mens uit. Om deze reden zijn ook alle beelden naakt (behalve die van zichzelf). Hij wilde de beelden namelijk tijdloos maken, want kleren kunnen natuurlijk uit de mode raken. Ook kun je goed de leeftijd van de beelden inschatten door de naakte lichamen. Wanneer je door het park loopt, zie je de beelden ook steeds ‘ouder worden’, wat weer aansluit bij de levenscyclus van de mens.

Koffer kwijt op Schiphol? Dit moet je direct doen (plus tips om het te voorkomen)

Operahuset – Operagebouw Oslo

Het operagebouw ligt op loopafstand vanaf het centraal station en bestaat pas sinds 2008. Het bijzondere aan dit operahuis is dat je er geheel op kunt lopen. Het gebouw is schuin oplopend en daarom kun je tot helemaal bovenop het dak komen. Als je bovenop staat, heb je een prachtig uitzicht over de stad en over het Oslofjord.

Ook kun je gratis de hal van de opera bezoeken. Hier geniet je van de prachtige architectuur. Mocht je geïnteresseerd zijn om een operavoorstelling te bezoeken, dan kun je hier natuurlijk een kaartje voor kopen.

Akershus festning – Akershus vesting

De Akershus vesting bestaat uit een kasteel en de vesting eromheen en is gebouwd in de dertiende eeuw als verdedigingslinie. Het ligt dan ook op een heuvel naast het Oslofjord waardoor het gehele Oslofjord in de gaten kon worden gehouden. Het is een aanrader om lekker op je gemakje de vesting te verkennen. Wij waren er zelf in de herfst, wat de vesting extra mooi maakte, omdat alle bomen in bloei stonden met de meest kleurrijke bladeren. 

Alhoewel de vesting zelf al zeker de moeite waard is en je gewoon gratis over het gehele terrein kunt rondlopen, kun je als je dat interessant vindt ook een ticket kopen om het Akershus Slott bezoeken. Dit kasteel kun je in de zomer elke dag bezoeken en in de overige maanden alleen in het weekend. 

Rådhus – Stadhuis Oslo

Het stadhuis van Oslo vind je middenin het centrum, tussen het Oslofjord en de belangrijkste straat van Oslo in (de Karl Johans gate). Het stadhuis is zo’n bijzondere bezienswaardigheid, omdat hier elk jaar de Nobelprijs van de Vrede wordt uitgereikt. De Nobelprijs van de Vrede is de enige Nobelprijs die in Oslo wordt uitgereikt, de andere Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm in Zweden.

Niet alleen de buitenkant van het stadhuis is het bekijken waard, maar ook de binnenkant is een must-see. De binnenkant van het stadhuis zit namelijk vol met de meest prachtige muurschilderingen.

Dol op dit soort bestemmingen? Dan is Reykjavík ook wat voor jou. Benieuwd wat je er kunt doen? Ontdek dan de highlights van deze stad!

Kim Bonte

Hoi, ik ben Kim! Zo'n drie jaar geleden heb ik vijf maanden in Oslo gewoond voor mijn studie. Vanuit daar heb ik heel veel plekken in Scandinavië bezocht. Toch blijft Spanje mijn favoriete vakantiebestemming vanwege de fijne temperaturen, goede sfeer en het heerlijke eten! Een perfecte vakantie is voor mij een combinatie van cultuur en natuur. Ik blijf daarom nooit lang aan het strand liggen, want het liefst wil ik zo veel mogelijk van de omgeving zien van waar ik op vakantie ben.

Bekijk alle artikelen