Middelburg stond al een tijdje op mijn ‘vakantievieren in eigen land wishlist.’ Zeeland was namelijk de enige provincie welke ik tot nu toe nog nooit had bezocht. Oké in mijn ‘jonge jaren’ heb ik samen met een vriendin één nachtje op een jongerencamping in Renesse doorgebracht. Na een valpartij in de plaatselijke discotheek, gevolgd door een nachtje creperen in de tent, was ik genoodzaakt om de resterende vakantiedagen thuis door te brengen. Op een stoel, met mijn been omhoog. Het weekend in Renesse wilde ik zo snel mogelijk vergeten. Middelburg daarentegen wil ik mijzelf zo lang mogelijk blijven herinneren.
(Onze-Lieve-Vrouwe) Abdij
Soms moet je niet te moeilijk denken, want de naam ‘Middelburg’ is logisch te verklaren. Middelburg was namelijk de middelste burcht op het voormalige eiland Walcheren. Deze stad telt meer dan 1150 rijksmonumenten en is daarmee de zevende gemeente van Nederland. Genoeg te zien en te beleven.
We beginnen bij de (Onze-Lieve-Vrouwe) Abdij, waar het provinciehuis en het Zeeuws Museum zijn gehuisvest. De Abdij beschikt over een viertal grote en één kleine toren. Sportievelingen kunnen de Abdijtoren, ook wel de Lange Jan genoemd, beklimmen. Overal in de Abdij vind je poorten en hoge plafonds met in het midden het Abdijplein. Het Zeeuws museum telt vier verdiepingen welke allen een eigen verhaal vertellen over het heden en verleden van de provincie Zeeland. Denk hierbij aan spullen die de Zeeuwen door de eeuwen heen verzamelden. Bekijk de archeologische vondsten, handwerk, klederdracht, sierraden en schilderijen. Sla vooral de derde verdieping niet over want daar vind je de wereldberoemde wandtapijten welke onder andere de slag bij Rammekens (1572) uitbeelden.
Slapen doe je wanneer je in Middelburg bent natuurlijk bij Number 9 – Slapen in Stijl. Een kakelverse accommodatie op een toplocatie in de stad.
Oostkerk, Koepoort en Kloveniersdoelen
Wegens achterstallig onderhoud heeft begin 2017, na 350 jaar, de laatste kerkdienst plaats gevonden in de Oostkerk. Ondanks dat de Nationale Monumenten Organisatie plannen heeft om deze kerk te restaureren, is de Oostkerk in mijn ogen prachtig. Deze protestantse achtkantige koepelkerk staat midden in een woonwijk en is een rijksmonument. Iets verderop aan de rand van de stad staat de Koepoort. De Koepoort is de enige van acht stadspoorten welke in zijn geheel bewaard is gebleven.
In het centrum (en daaromheen) van Middelburg staan mooie, oude huizen. De Kuiperspoort is hier een perfect voorbeeld van. Vroeger hadden deze huizen geen huisnummer, maar volstond een naam boven de deur. In een aantal van de smalle straatjes bieden de bewoners klein huisraad en boeken te koop aan. Gewoon in een doos, voorzien van een potje waar je de betaling in kan doen. Dat is bij ons in de Randstad ietsjes anders. Middelburg beschikt over een breed aanbod gezellige horecagelegenheden.
Wie echter iets bijzonders wil kan een bezoek brengen aan het Grand Café in de Kloveniersdoelen. De Kloveniersdoelen is gebouwd in 1607 en fungeerde als oefenruimte (doelen) van de Kloveniers. (schuttersleden) In de Franse tijd deed het gebouw dienst als militair hospitaal. Op steenworp afstand van de Kloveniersdoelen bevindt zich trouwens het duurzame Cityhotel Wood. Een groene aanrader voor wie op zoek is naar een hip logeeradres.
Veere
Social Media is een prima kanaal om reisinspiratie op te doen. Zo zag ik het plaatsje Veere veelvuldig voorbij komen in mijn tijdlijn. En inderdaad, ik kan niet anders dan beamen dat Veere één van de mooiste plaatsjes van Nederland is. Vanuit Middelburg prima (en snel) bereikbaar per auto, ov of zelfs met de fiets. Vanuit de verte zijn de Grote Kerk uit 1342 en de Cisterne, welke dienst deed als waterput, al zichtbaar. Tel daarbij op de fraaie panden langs de Kaai, het prachtige stadhuis, de gezellige jachthaven en Veere is een absolute must do tijdens jouw bezoek aan Zeeland. Koop en heerlijke Zeeuwse bolus bij één van de bakkerijtjes en maak een wandeling over de eeuwenoude stadswallen. Vergeet ook vooral niet om van het uitzicht te genieten.
Nog geen zomervakantie gepland? Deze natuurhuisjes aan het water zijn fantastisch!
Historie Middelburg
Ook de haven van Middelburg kent een bijzondere historie. In de Middeleeuwen was Middelburg, vanwege de gunstige ligging, een knooppunt van handelswegen en diende als voorhaven van de voor grote zeeschepen moeilijk bereikbare steden als Antwerpen, Bergen op Zoom en Brugge. Middelburg behoorde hiermee tot één van de belangrijkste handelssteden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zelfs de VOC had hier een kantoor. In de omgeving van de haven staan nog schitterende oude herenhuizen uit die periode. Voordat we naar huis gaan brengen we eerst een bezoek aan de (antiek) markt op het plein voor het imposante stadhuis. Dit stadhuis is in de gotische stijl gebouwd en valt vooral op door de rood met witte luiken. Het is gezellig druk op de markt. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om naar huis te gaan. Zeeland is veel te leuk. Volgende keer toch maar weer eens naar Renesse?