Madeira: een schitterend eiland in de Atlantische Oceaan

Trendy Beach clubs, animatieprogramma’s, cocktails met tropische namen en een parelwit strand. Madeira (Portugal) heeft het allemaal… niet. Dit eiland in de Atlantische Oceaan kent geen massatoerisme en is vooral populair bij natuurgenieters en rustzoekers. Dit inclusief de belofte dat wij hier tijdens het hoogseizoen geen gillende kids en feestvierende jongeren tegen gaan komen, maar wel kunnen genieten van een mild klimaat, maakt dat de tickets snel zijn geboekt. Het aftellen is begonnen. 

West Madeira

Het klinkt wellicht een beetje kneuterig maar hoe ouder ik word, hoe meer ik van de wereld wil zien en ontdekken. Was het hoofddoel van vakantievieren in mijn jonge jaren vooral bakken op het strand en vooral niet verder komen dan de plaatselijke discotheek. Heden ten dage kan ik niet wachten wanneer we de koffers in het hotel hebben gedumpt om zo snel mogelijk op pad kunnen. Er zijn vele manieren om Madeira te ontdekken.

Je kunt het eiland prima zelf rondrijden met een huurauto, maar een off-road safari onder leiding van een gids is toch ook wel heel erg gaaf om te doen. We beginnen in het westen en rijden via Sao Vincente naar de vulkanische meren van Porto Moniz. Een natuurlijk zwembad direct aan zee, omringd door ruige kliffen. Na een verfrissende duik is the next stop, de oude bossen van Fanal. Wist je dat de betekenis van Madeira, ‘hout’ is?

De bossen van Fanal bestaan voornamelijk uit laurierbomen, wat vrij uniek is omdat deze bossen langzaamaan verdwijnen. Vanaf 1999 is dit bos met haar immens hoge en oude bomen dan ook door UNESCO erkend als natuurlijk werelderfgoed. We rijden door het binnenland en merken dat de natuur hier steeds verandert. Iets met 50 tinten groen. We komen langs watervallen en lavabodems. Door het afgelegen berglandschap rijden we naar onze laatste stop waar we ons vergapen aan de 580 meter hoge kliffen van Cabo Girao vanaf het glazen uitkijkpunt. 

Check hier de voordeligste vakanties naar Madeira

Levada wandelingen

Madeira kenmerkt zich door zijn unieke netwerk van levada’s. Dit zijn smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. Langs de levada’s loopt een voetpad om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken, of om te genieten van een wandeling met prachtig uitzicht.

Het aanbod aan wandelingen is, net zoals de groene bossen, eindeloos. Wij kozen onder andere voor een wandeling in de Serra de Agua Valley. Deze wandeling begint in Campanario in het zuiden van Madeira.

Een bos waarbij de geur van eucalyptus altijd aanwezig lijkt te zijn. Op het gekraak van de takken na hoor je helemaal niets. Zelfs geen gezang van vogels. Dat komt doordat insecten niet van de geur van eucalyptus houden. Geen insecten is geen vogels, alleen stilte en rust. Heerlijk. Meer naar het noorden loop je tijdens de Referta / Casteljo levada wandeling over paden die jaren geleden zijn aangelegd. Je komt langs uitkijkpunten met adembenemende uitzichten. De paden lopen door kleine dorpjes waar je vriendelijk welkom wordt geheten door de lokale bevolking. 

Blijf je toch liever in Nederland? Wij hebben meer dan 80 droomplekken in eigen land bezocht. Hier vind je ze allemaal!

Funchal

Funchal is de hoofdstad van Madeira. Ondanks dat al het natuurschoon op dit eiland nooit zal vervelend, is deze hoofdstad zeker het bezoeken waard. De Portugese sfeer, gekleurde huizen en de zwart-witte stoeptegels zorgen ervoor dat je jezelf hier helemaal thuis voelt. Ga vroeg op pad en start je bezoek aan Funchal in Calle de Santa Maria. Een gezellig straatje vol toffe streetart. Bijna alle deuren in deze straat zijn voorzien van een prachtige, kleurrijke tekening. Daar wordt iedereen vrolijk van. Vanuit de verte heb je de kabelbaan vast al gespot.

Deze loopt vanaf Funchal naar het dorpje Monte. Een ticket voor de kabelbaan koop je tezamen met een toegangskaartje voor Monte Palace Tropical Garden. Blijf je liever met beide voeten op de grond dan is een bezoek aan Parque de Santa Catarina (gratis) een prima alternatief. Tel daar de Town Hall, de promenade, Funchal Cathedral en een lunch bij Madeirinka Cafés bij op en je hebt een prima (mid) dag.  

Opzoek naar unieke overnachtingsplekken in Portugal? Via Eliza was here vind je ze allemaal!

Oost Madeira

Als je door het oosten van Madeira rijdt dan kom je onderweg diverse groenten en fruitbomen tegen. Van bananen tot passievruchten. Aardappel en tomatenplanten welke meerdere malen per jaar geoogst kunnen worden. Ik ben dol op avocado’s en zou zo één van de avocadobomen mee terug naar huis nemen. Helaas iets te groot voor mijn koffer en kan ik nog geen cactus in leven houden. Cactussen groeien trouwens volop aan de oostkust van Madeira, evenals vele andere bomen en planten van een indrukwekkende hoogte.

Ook aan de oostkant van het eiland vind je diverse uitkijkpunten. Door de rotsen in combinatie met al dat groen, dat als een terras tegen de bergen aan lijkt te liggen, waan je jezelf soms op Bali. Letterlijk het hoogtepunt van deze reis is een bezoek aan één van de hoogste bergen van Madeira: Pico do Arieiro. Het mooiste uitzicht heb je aan de voet van het observatorium. Door de mist, wolken en bergen krijg je echt het ‘on top of the world’ gevoel.

Ik voel mij dan ook ontzettend klein te midden van dit natuurwonder. Tip: Trek een lange broek en een vest aan om het ‘Frozen’ gevoel te voorkomen. Weer warm word ik bij de gedachte aan schattige huisjes. Ik heb er een zwak voor. Santana staat bekend om zijn traditionele huisjes met strooien daken tot op de grond. Schattigheid is echter wel duur. De daken van stro moeten namelijk om de vijf jaar worden vervangen en dat is niet goedkoop. 

Veelzijdig

Sinds de zomer van 2018 telt Madeira meer dan 2000 verschillende soorten planten en bomen en is daarmee één van de meest diverse eilanden in Europa waar ik tot nu toe ben geweest. Overdag natuur, de mooiste uitzichtpunten en s’ avonds lekker eten. En dat in alle rust met een heerlijk klimaat. Wat wil je nog meer? Natuurlijk Madeira!

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen