ss Rotterdam

Het ss Rotterdam, een bijzondere overnachting op een stoomschip

Het iconische ss Rotterdam is het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip van Rotterdam. Tijdens een stedentrip naar Rotterdam is deze bijzondere accommodatie dé plek om te slapen. Behalve dat je hier heerlijk kunt overnachten kun je op het schip nog veel meer beleven. Ik ging op pad om het ss Rotterdam te beleven en uit te zoeken wat je er allemaal kunt doen.

ss Rotterdam nachtje weg

Een glimp van de stad

Het ss Rotterdam ligt aan de kop van de hippe wijk Katendrecht, maar voor ik hier ben geniet ik eerst van het beetje dat Rotterdam mij van zijn mooie stad laat zien. Voor ik Katendrecht oprij kom ik langs de achttien waanzinnig beschilderde steunpilaren van de metrobaan tussen de Rijnhaven en Maashaven stations. Daarna rij ik over de gezellige Maashavenkade langs de Maashaven met de welbekende binnenvaartschepen die aan de kade liggen. Hoe Rotterdams wil je het hebben. Aan het eind van deze straat ligt er een gigantische schroef op een rotonde en rijst het waanzinnige schip voor je ogen op. Tijd om de auto te parkeren en naar het ss Rotterdam te gaan, maar eerst nog even een snelle blik naar rechts waar je de welbekende Euromast hoog in de lucht ziet pronken.

ss Rotterdam nachtje weg
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wegdromen naar de jaren vijftig

Deze bijzondere accommodatie staat garant voor een heerlijke nacht met alle allure van de jaren vijftig. Slapen doe je namelijk in de vroegere hutten van het schip die allemaal ingericht zijn in de heerlijke typische jaren vijftig stijl. Zodra je de kamer binnenstapt waan je je gelijk terug in de tijd waarin de eerste reizigers in 1959 aan boord gingen om hun overtocht naar New-York te maken. Tijdens mijn overnachting sliep ik in een fijne Deluxe Room die door de originele patrijspoorten een prachtig uitzicht had op de Euromast. Ik droomde weg en beeldde mij in hoe het geweest moet zijn om voor een week je koffers uit te pakken en te genieten van alle luxe aan boord terwijl het schip koers maakt naar een stad van wereldformaat.

ss Rotterdam
SS Rotterdam, het schip

Beleef het ss Rotterdam

Behalve overnachten kun je het ss Rotterdam nog meer tot leven laten komen door een van de rondleidingen te boeken. Ik heb de rondleiding ‘Rotterdam Compleet’ geboekt en vond het interessant om de hoger gelegen dekken, de zalen waar werd gekaart, gedanst of waar theatervoorstellingen werden gegeven en de machinekamers van dichtbij te zien en hierdoor een klein stukje te proeven van hoe het leven aan boord moet zijn geweest toen het schip de wereldzeeën bevoer.
Naast de verschillende rondleidingen heeft het schip ook een heuse escape room en organiseren ze verschillende toffe activiteiten. Rotterdam zelf ontdekken? Huur een fiets bij het schip of stap vanaf het ponton bij het ss Rotterdam op de watertaxi naar het centrum van de stad. 

SS Rotterdam uitzicht

Lekker eten en drinken 

Behalve leren over de geschiedenis van dit mooie schip wordt hier ook met liefde van allerlei lekkers geserveerd. Begin je nachtje weg bijvoorbeeld met een heerlijke high-tea. Bewaar de zoete feestelijkheden voor het laatst, want die zijn echt het allerlekkerst. Wijnen doe je in de Ocean Wine Bar, cocktails drink je in de Captains lounge en ’s zomers geniet je van een speciaal biertje op het prachtige Lido Terras met zwembad. Maar niets gaat op tegen dat heerlijke ontbijtbuffet na een nachtje heerlijke slapen. Geniet van verse broodjes, verse sapjes en heerlijke warme eitjes met een prachtig uitzicht op de Euromast.

Katendrecht, het thuis van het ss Rotterdam

Een betere thuishaven aan de kop van het hippe Katendrecht heeft het ss Rotterdam niet kunnen wensen. De vroegere rauwe zeemanswijk is omgetoverd tot een heuse foodwalhalla zonder dat het de sfeer van toen is verloren. Aan het Deliplein vind je de leukste restaurants en gezelligste barretjes en aan de rand van dit schiereiland van Rotterdam vind je de eigentijdse Fenix Food Factory, een plek die je echt bezocht moet hebben als je in Rotterdam bent. Ook heb je vanaf Katendrecht prachtig uitzicht op de Euromast, de Erasmusbrug en Hotel New York. En het fijne is dat je dit allemaal lopends kunt doen. 

Liesbeth Hokke

Tijdens de zomer- en wintersportvakanties namen haar ouders Liesbeth al vanaf jongs af aan mee naar de Oostenrijkse bergen. Op haar negentiende spreidde ze haar eigen vleugels en vertrok ze op haar eerste backpackreis richting het veelzijdige India. Dat land heeft haar reislust helemaal aangewakkerd. Sindsdien reist ze de hele wereld over. Een backpack, de Lonelyplanet en een goede camera behoren tot de vaste reisuitrusting. Inmiddels mag ze een wereldreis van haar lijstje afstrepen, net als wonen en vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Haar bucketlist groeit nog altijd gestaag. Zo bungelen de Trans Siberië Express, een wintervakantie in Fins Lapland en roadtrippen door Mongolië ergens bovenaan haar travelbucketlist, net als eilandhoppen op de Filipijnen, een camperreis door Canada en West-Australië en backpacken door Chili en Patagonië. Ze is altijd super enthousiast over haar reizen en zit boordevol verhalen en tips. Op Reistop5 kun je meegenieten van haar enthousiaste verhalen, tips en mooie beelden. Veel leesplezier!

Bekijk alle artikelen